Ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος από τη Γ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, μεταφέρω ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλα τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες που συμμετέχουν στη σημερινή συνδιάσκεψη, η οποία δεν πρέπει να μείνει ως ένας σημαντικός σταθμός αλλά μέσα από τη διάδοση της πείρας που ανταλλάσσουμε, των αποφάσεων και του πλαισίου πάλης που θα καταλήξουμε σήμερα εδώ και θα εμπλουτιστεί σε κάθε χώρο και κλάδο το επόμενο διάστημα, να μετουσιωθεί σε ουσιαστικό βήμα που θα εκφραστεί και στον τρόπο δουλειάς μας, στην κατεύθυνση ανασύνταξης του κινήματος, με το τράβηγμα νέων δυνάμεων στην πάλη.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του κλάδου, που εκφράζεται και στην ηλικία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και στην ίδια τη διοίκηση του σωματείου μας, τη χαμηλή κοινωνική πείρα, πείρα από αγώνες αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρή παρακαταθήκη που μας άφησαν πριν 17 χρόνια με την ίδρυση του ΠΑΜΕ, οι 1500 αντιπρόσωποι που συνέβαλλαν στη δημιουργία του, καθώς και το καθήκον μας να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την κατεύθυνση.
Από τη συζήτηση στη Γ.Σ. για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνεται η παρέμβαση του αντιπάλου ενάντια στο χαρακτήρα και το ρόλο του ΠΑΜΕ, που εκφραζόταν με τα μπερδέματα που μπαίνουν και εισηγητικά. Ωστόσο παρά τα μπερδέματα και τις αμφιβολίες, το κύρος του ΠΑΜΕ, κύρος που προκύπτει από τους ανυποχώρητους αγώνες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν σβήνεται εύκολα από τη συνείδηση του εργάτη. Η καλύτερη απάντηση στην πολεμική του κεφαλαίου απέναντι στη αντιιμπεριαλιστική – αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, γιατί αυτό είναι, είναι η συσπείρωση νέων δυνάμεων γύρω από τα ταξικά συνδικάτα η οργάνωση νέων εργαζομένων.
Συνοπτικά η κατάσταση στον κλάδο εκφράζεται σε χειροτέρευση συνολικά των όρων δουλειάς των εργαζομένων, με εντατικοποίηση, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με απουσία ΣΣΕ ή πέρασμά τους σε ατομικές, όπου έτυχε να υπάρχουν παλιές ΣΣΕ από άλλους κλάδους π.χ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους κλάδους Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα δικαιώματα, στους μισθούς αυτές γρήγορα τα τελευταία χρόνια εξισώνονται κάτω από τον οξύτατο ανταγωνισμό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι κλάδος με μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας με χαμηλή πείρα από αγώνες που μεγάλωσε σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος.
Σε αυτές τις συνθήκες βγήκαμε μπροστά για την ανάκληση απολύσεων, εναντιωθήκαμε στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, επιβολή ατομικών συμβάσεων βλαπτικές μεταβολές στις υπάρχουσες. Κάναμε προσπάθεια να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντήσαμε για την οργάνωσή των εργαζομένων σε κάθε χώρο.
Συναντήσαμε φόβο, χαμηλές απαιτήσεις, ότι “τίποτα δεν αλλάζει” από κόσμο που συμμετείχε σε αγώνες τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Βάζουμε καθαρά γιατί αυτοί οι αγώνες ήταν αναποτελεσματικοί ,δηλαδή ότι ακριβώς επειδή η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός τους δεν έβαζε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ανοίγαμε το κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι αγώνες να είναι αποτελεσματικοί, πως μπορούν τέτοιοι αγώνες να οργανωθούν στο σήμερα σε κάθε χώρο δουλειάς.
Από την παρέμβασή μας φάνηκε, ότι παραμένει ισχυρή η παρέμβαση της εργοδοσίας και το αποτύπωμα που αφήνει στις συνειδήσεις των συναδέλφων. Κάνει σοβαρή προσπάθεια να καλλιεργήσει τη λογική της εταιρείας – οικογένειας του “είμαστε όλοι μια ομάδα”, αναπτύσσοντας δράση, πέρα από τους χώρους δουλειάς, κάτι που έπρεπε να λάβουμε υπόψη στην παρέμβασή μας. Διοργανώνει τουρνουά, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αιμοδοσίες.
Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να μετρήσουμε βήματα στην επαφή και συσπείρωση με νέες δυνάμεις, να αποκτήσουμε πόδια σε σημαντικούς χώρους αξιοποιώντας μορφές παρέμβασής που αφορούν και άλλες πλευρές της ζωής των εργαζομένων. Αυτά τα βήματα εκφράστηκαν και στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου με αύξηση των ψήφων και συμμετοχής.
Οργανώσαμε τουρνουά, προετοιμάζουμε ομάδες χορού και “μαθήματα” πληροφορικής για τους άνεργους του κλάδου. Υπάρχει πείρα από τη δράση μας στους χώρους δουλειάς, πείρα που έλειπε, που πρέπει να ενισχύσουμε.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται καλύτερα να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας. Να αξιοποιούμε, να συζητάμε την πείρα που αποκτάμε από τους αγώνες, να βγάζουμε συμπεράσματα, να βγαίνουμε πιο δυνατοί, συμπεράσματα που θα αναδεικνύουμε στους εργαζόμενους, θα βοηθάμε να καλλιεργείται ταξική συνείδηση και κριτήριο.
Χρειάζεται επίσης να δουλέψουμε καλύτερα ως κλαδικό συνδικάτο αναδεικνύοντας στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων του κλάδου, να αναδεικνύουμε τον κοινό εχθρό στο σύνολο του ως μεγαλοεργοδοσία στον κλάδο – που έχει τις ενώσεις του, το σχεδιασμό του ως τάξη απέναντι στον οποίο θα αντιτάξουμε το δικό μας μαχητικό σχέδιο που θα απλώνεται σε όλο και περισσότερους και ιδιαίτερα στους σημαντικούς χώρους.
Τέλος, χρειάζεται καλύτερα να ανοίξουμε τη δουλειά μας στις νέες γυναίκες, που σε ορισμένους χώρους πχ τηλεφωνικά κέντρα συγκεντρώνονται σε μεγάλα ποσοστά αλλά και στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Αποκτά προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα χρόνο δημιουργήθηκαν νέες ειδικότητες στον ΟΑΕΔ και τα ΙΕΚ για τεχνικούς δικτύων, Η/Υ και προγραμματιστές προκειμένου να εξασφαλιστούν φθηνά εργατικά χέρια για τη στήριξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, την καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σταθμό για το εργατικό κίνημα, βήμα στην ανασύνταξη του.