ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΥΠΑ
Συνεχίζεται η κοροϊδία των «σκόιλ ελικίκου» μαζί με τα παχυλά κονδύλια στις επιχειρήσεις
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την ντροπιαστική αντιμετώπιση των ανέργων από τη ΔΥΠΑ και την κυβέρνηση, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης που θυμίζουν τα αλήστου μνήμης «σκόιλ ελικικού» της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα ένα ακόμα άθλιο «σύγγραμμα» που απευθύνεται σε ανέργους για να τους «καταρτίσει» και περιλαμβάνει ασυναρτησίες, ακαταλαβίστικα ελληνικά προφανώς λόγω πρόχειρης μετάφρασης, κείμενα που δεν βγάζουν κανένα νόημα κ.ο.κ..
Μετά λοιπόν τα παραπάνω, που βαφτίζονται «προγράμματα επανένταξης των ανέργων», διαρκώς καταφθάνουν σε σωματεία καταγγελίες από καταρτιζόμενους, αποτυπώνοντας τον χαρακτήρα της …μπίζνας που έχουν στήσει τα διάφορα τρωκτικά των προγραμμάτων, με χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να στηρίζουν τους ανέργους.
Σημειώνεται ότι μια σειρά προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ χρηματοδοτούνται από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που πέρα από τα εργαλεία που δίνει για το τσεκούρωμα επιδομάτων ανεργίας, αντιμετωπίζει τους ανέργους και σαν πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης και με τέτοια …παρελκόμενα. Για παράδειγμα, υπάρχει πρόγραμμα κατάρτισης με συνολικό προϋπολογισμό 151.666.000 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα, εκτός από ένα ξεροκόμματο των 400 ευρώ στον άνεργο που ολοκληρώνει επιτυχώς την «κατάρτιση», επιχορηγεί εργοδοσία με το 100% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες απασχόλησης των «καταρτισμένων». Δηλαδή, τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα προσλάβουν τους καταρτισμένους ανέργους.
Άλλο πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, και αφορά «ψηφιακές πράσινες και οικονομικές δεξιότητες» πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στα νέα αυτά στοιχεία αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 11 Φλεβάρη ο Θανάσης Γκώγκος, αντιπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας το νέο «σκόιλ-ελικικού» στη ΔΥΠΑ, το οποίο αυτή τη φορά έκανε γνωστή τη λέξη …«πίκου», που όπως είπε καυτηριάζοντας όλη αυτή τη σαπίλα «ίσως σχετίζεται με κάποιο αντικείμενο του Πίκου Απικου, του γνωστού δημοσιογράφου της Φρουτοπίας, καθώς τέτοια λέξη δεν υπάρχει ακόμα στο λεξιλόγιο μας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα γραμματική και ελληνική γλώσσα».
Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση σκαρφίζεται κάθε πιθανό και απίθανο εργαλείο για να περικόψει τα επιδόματα, ο Θ.Γκώγκος σημειώνει ότι «κυκλοφορεί χρυσάφι στους αγωγούς που ξεκοκαλίζουν τα τρωκτικά της ανεργίας», αφού υπάρχει πχ. πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ που απευθύνεται σε 50.000 ανέργους, με voucher των 1.000 ευρώ για κάθε άνεργο και τα υπόλοιπα πάνε στους διοργανωτές των προγραμμάτων. Δηλαδή η μερίδα του λέοντος, τα μισά χρήματα αυτού του πακτωλού των εκατομμυρίων ευρώ καταλήγει σε μια χούφτα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατάρτισης και τα υπόλοιπα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν στις συμπληγάδες της μισοδουλειάς – ανεργίας – κατάρτισης.
Και, προσθέτει ο Θ.Γκώγκος: «Το παραπάνω στοιχείο σίγουρα χρήζει διερεύνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα "κακοδιαχείριση", με χέρι που αρπάζει χρήματα.
Φανερώνεται όμως ξεκάθαρα ο πολιτικός προσανατολισμός των προγραμμάτων, η σταθερή πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που έχουν στο περιθώριο τις ανάγκες των ανέργων και προτεραιότητα την ανακύκλωση τους με την παράλληλη στέγαση και φροντίδα των τρωκτικών της ανεργίας γύρω τους μαζί με την ενίσχυση και το τάισμα των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα και 100% επιδότηση στον μισθό των εργαζομένων.
Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάδειξη του νέου σκόιλ ελικίκου την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν νέα συγγράμματα-όνειδος με λάθη, καταγγελίες για την ποιότητα των μαθημάτων και της πιστοποίησης, για τους ελέγχους παρουσίας, για καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Μόνο στο διαδίκτυο να ψάξει κάποιος δεν θα βρει τόσα χρόνια αναφορές ή συζητήσεις ανέργων για το περιεχόμενο των μαθημάτων και στην υποτιθέμενη κατάρτιση, γεγονός που δείχνει την κοροϊδία και την ουσιαστική ανυπαρξία τους, δεν θα βρει αναφορές στα μαθήματα των ψηφιακών δεξιοτήτων, στον τουρισμό κ.ο.κ…».
«Αντίθετα αυτό που κυριαρχεί σε sites και στα social media είναι το ερώτημα πότε πληρωνόμαστε από το πρόγραμμα;", ενδεικτικό για το ποιο είναι το κίνητρο της συμμετοχής των ανέργων και των εργαζομένων. Είναι η ανάγκη για ένα εισόδημα και η επιβίωση ειδικά όταν η ίδια η ΔΥΠΑ ομολογεί ότι αφήνει εκτός τακτικής ή εποχικής επιδότησης χιλιάδες ανέργους κάθε μήνα.
Παράλληλα μαζί με τις καταγγελίες που ήρθαν στα συνδικάτα είναι φανερός ο μανδύας του φόβου και της ομηρίας των ανέργων καθώς ο επίλογος των κειμένων καταλήγει στην παράκληση να μη γνωστοποιηθεί το όνομα του καταγγέλλοντος λόγω του φόβου μελλοντικής απόρριψης του σε επόμενα προγράμματα.
Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ότι μία τύποις εκπαιδευτική διαδικασία να έχει τόσο έντονα τα χαρακτηριστικά προχειρότητας, πρόκλησης, υποτίμησης και βαθιάς κοροϊδίας των άνεργων και των εργαζομένων καθώς πέρα από τα άθλια συγγράμματα και την κάκιστη ποιότητα των μαθημάτων, δεν υπάρχει ενιαία ύλη στις εξετάσεις εφόσον αυτή καθορίζεται από το κάθε ΚΕΚ ξεχωριστά με τα διαφορετικά συγγράμματα που παρέχει και κυρίως με σημειώσεις που δίνονται τελευταία στιγμή αντί συγγραμμάτων σε μορφή pdf και powerpoint.
Να σταματήσει εδώ και τώρα το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα και η μετάθεση ευθυνών ανάμεσα σε κρατικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές, υπουργεία, ΚΕΚ και τη ΔΥΠΑ που σήμερα κανείς δεν ξέρει για το έγκλημα, και προσπαθούν να πετάξουν όλοι τη βρωμιά από πάνω τους».