Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και τις πληροφορικής, δηλαδή στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους δεν διαφέρει και πολύ από τους υπόλοιπους κλάδους. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εργοδότες με τις «μελέτες τους» προειδοποιούν για έλλειψη εργατικού δυναμικού, κυρίως εξειδικευμένου με εκτίμηση για 120.000 – 140.000 έως το τέλος του 2030 (βλ. «Αξιολόγηση της Επάρκειας Ειδικών στον Τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΣΕΠΕ – Deloitte), οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί διαρκώς χειροτερεύουν.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κλαδικής ή/ και επιχειρησιακών, αφού σε ένα κλάδο που εργάζονται κοντά 100.000 εργαζόμενοι, συλλογική σύμβαση έχουν μόνο οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ και στην victus δηλαδή μόλις το 15%.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη συμπίεση του μέσου μισθού. Οι εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση, υποχρεώνονται να δουλεύουν νύχτα με νύχτα, με χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών, ως αποτέλεσμα του καθεστώτος «ετοιμότητας» ή αλλιώς «stand by», που σημαίνει ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε καθεστώς πολλές φορές τηλεργασίας και της έλλειψης οποιοδήποτε ελέγχου, με ψηφιακή ή φυσική κάρτα, αμείβονται με μισθούς πιο κάτω σε σχέση με τα προσόντα τους. Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη εξειδίκευση όπως στα τηλεφωνικά κέντρα αμείβονται με βάση τον κατώτερο μισθό.

Ακόμα και εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις όπως ο όμιλος ΟΤΕ, που σημείωσε αύξηση κερδών 2,8% και θα δώσει αυξημένο μέρισμα κατά 23% σε σχέση με πέρυσί, στο ύψος των 450 εκατομμυρίων ευρώ, φροντίζουν οι πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΜΕ, που είναι προσδεμένες στο άρμα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι μισθοί να παραμένουν από παγωμένοι έως μειωμένοι. Την ίδια ώρα που οι εργοδότες του κλάδου όπως Unisystems, Intracom telecom, intrasoft, OΤΕ, Vodafone, Nova, τσεπώνουν δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια έργα και τις επιδοτήσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πάνω από 2,5 δις ευρώ την τελευταία τριετία και άλλα τόσα μέχρι το τέλος το 2025, ανάλογα με την απορρόφηση των κοινοτικών πακέτων.

Ιδιαίτερα δε για τους εργαζόμενους στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες, πέρα από τον κατώτερο και τους παγωμένους μισθούς, οι εργαζόμενοι, κυρίως από τις χώρες, εκτός ΕΕ, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον φόβο της απέλασης, αφού η απαράδεκτη βίζα ειδικού σκοπού τους και το ακόμα πιο απαράδεκτο καθεστώς μετάκλησης στο οποίο θα υπάγονται από 1/4/24 τους μετατρέπει σε ομήρους, είτε των τηλεφωνικών κέντρων συνολικά, είτε του συγκεκριμένου εργοδότη με βάση το νέο μεταναστευτικό κώδικα.

Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που βγήκαν μπροστά σε τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές που απασχολούν 16.000 εργαζόμενους και που από τις 8 Φλεβάρη μέχρι σήμερα έχουνε δώσει 4 απεργιακές μάχες με πάνω από 5.000 απεργούς, προκειμένου να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και ενάντια στο καθεστώς βίζας.

Με το ΣΕΤΗΠ και τα 2 νέα επιχειρησιακά σωματεία, στην τελεπερφόρμανς και την webhelp, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις καλώντας και τους υπόλοιπους εργαζομένους στον κλάδο να δώσουμε κοινή μάχη και στην απεργία στις 17 Απρίλη. Επίσης αύριο 21/3 παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων προγραμματίζουμε συγκέντρωση στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής στις 18.30 και θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες.

 

 

Περισσότερα

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εισήγηση στην Ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, καλημέρα και καλή δύναμη σε όλες και όλους. Η σημερινή Ολομέλεια πραγματοποιείται σε μια...

Εισήγηση από τη σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ 30 Σεπτέμβρη

Συνάδελφοι , συναδέλφισες Η σημερινή σύσκεψη που κάλεσαν τα σωματεία μας, θεωρούμε ότι ήταν αναγκαία,...

Εισήγηση εκδήλωσης σωματείων της Θεσσαλονίκης για τον εργάσιμο χρόνο

Στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής η εργοδοσία υπολόγισε πως για κάθε 30 λεπτά έξτρα δουλειάς...