1

Παρέμβαση του Άρη Μιχαλάκη, Προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Χίου στη Συνέντευξη Τύπου

Άρης Μιχαλάκης: Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίους και Μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Χίου

Το Σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων που ένα χρόνο τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμήμέσα σε εργασιακούς χώρους που τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπέστατα αν όχι ανύπαρκτα, με την εντατικοποίηση της δουλειάς να χτυπάει κόκκινο, την ελαστικοποίηση του ωραρίου και τους μισθούς πείνας να αυξάνονται, την τρομοκρατία και τον φόβο στους συναδέλφους να διευρύνεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο νησί μας εμφανίζεται διασπορά του κορονοϊού σε ένα κατάστημα supermarket. Άλλη μια απόδειξη ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες, καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης.

Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που η συρροή κρουσμάτων αντιμετωπίζεται από την εργοδοσία με ανευθυνότητα, σχεδόν εγκληματική, προσπαθώντας να αποκρύψει ή να υποβαθμίσει το γεγονός. Πάση θυσία κρατάνε ανοιχτά τα καταστήματα χωρίς καμία συναίσθηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση τους, έχοντας μοναδικό τους γνώμονα το κέρδος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι η στάση της εταιρίας LIDL, δείχνοντας πως κερδίζει την πιστοποίηση “topempoyer” της χρονιάς. Χωρίς καμία πρόληψη μετέφερε εργαζόμενους για ανακαίνιση του καταστήματος της Χίου. Ενώ γνώριζαν ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ήταν θετικός στον ιό δεν έκανε καμία ενέργεια, παρά μόνο όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα στους συναδέλφους στο νησί. Με αποτέλεσμα να είναι θετικοί στον ιό μέχρι τώρα, τουλάχιστον το 1/3 των εργαζομένων, με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται. Σήμερα πλέον μιλάμε για 8 ή 9 κρούσματα.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι έκλεισε το κατάστημα, ενώ την επόμενη μέρατο κατάστημα ήταν και πάλι ανοικτό, σκίζοντας στην ουσία τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν βάζοντας σε κίνδυνο την προστασία της ζωής εργαζομένων, καταναλωτών και προμηθευτών! Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εταιρία ότι ενήργησε γρήγορα. Το Σωματείο μας πραγματοποίησε παρέμβαση, την Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021 στον υπεύθυνο του καταστήματος που δήλωσε αναρμόδιος. Την Τετάρτη εμφανίστηκαν και οι πρώτοι εργαζόμενοι αλεξιπτωτιστές, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντικατασταθούν όλοι οι εργαζόμενοι με εκείνους από Μυτιλήνη και Αθήνα. Αλήθεια, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος από αυτούς κολλήσει τον ιό και αναγκαστικά μπει σε καραντίνα και προφανώς δεν μπορεί να επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους, ποιος θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας του, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε έναν ξένο μέρος για εκείνον χωρίς να έχει κάποιον δικό του, και ενώ γνωρίζουμε πολλές περιπτώσεις (όπως του συναδέλφου μας που πέθανε) ότι η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι μείνετε σπίτι και εφόσον χειροτερέψει τότε να μεταβεί στο νοσοκομείο;

Όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιήσαμε παρέμβαση και στις υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας και του τμήματος ασφάλειας και υγείας, με τους αρμόδιους να δείχνουν απροθυμία να κάνουν επιτόπιους ελέγχους στο κατάστημα λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος αφού η εταιρία έχει διαβεβαιώσει για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει και ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη στιγμή. Δεν ρίχνουμε ευθύνες στους εργαζόμενους της επιθεώρησης, αλλά στην συνειδητή κυβερνητική απαξίωση που τους αφήνει εδώ και χρόνια γυμνούς και είναι ανεπαρκείς αριθμητικά (τέσσερις εργαζόμενοι και στα δυο τμήματα για όλο το Νομό της Χίου).

Στην παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε χθες Πέμπτη στο κατάστημα LIDL, μετά και τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν, η εταιρία κάλεσε την αστυνομία με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσει εμάς και τους εργαζόμενους. Αλλά μιας και μιλάμε για αστυνομία και κατ επέκταση δικαιοσύνη και νόμους, ποιος νόμος επιτρέπει σε μια επιχείρηση με συρροή κρουσμάτων να συνεχίζει τις εργασίες στο κατάστημα που εμφανίζονται τα κρούσματα;

Σε όλα τα supermarket της Χίου οι υπεύθυνοι (και κατ επέκταση οι εταιρίες) θεωρούν ότι η καθαριότητα του χώρου σε καιρό πανδημίας είναι ο καθαρισμός στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας. Θεωρούν ότι δεν γίνεται να καθαρίζονται συνεχώς καρότσια, καλάθια κτλ που χρησιμοποιούν εκατοντάδες καταναλωτές καθημερινά. Ενώ η καθαριότητα διενεργείτε σε πολλές των περιπτώσεων από τους ίδιους τους συναδέλφους, που τρέχουν να προλάβουν από τα ράφια, στο ταμείο, στη φασίνα και τούμπαλιν. Ταυτόχρονα σε ώρες αιχμής δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός όχι μόνο στα ταμεία αλλά γενικά στους χώρους των καταστημάτων. Δεν γίνεται λόγος για προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους, μιας και αυτά όταν γίνονται, πραγματοποιούνται κατόπιν εορτής ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μοριακό τεστ.

Τα κρούσματα κορονοϊού στη Χίο, ενώ βρίσκονταν στο μηδέν, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Σ’ αυτό έχει ευθύνη ηκυβέρνηση, για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε. Έχει ευθύνη όμως και για το ότι έχει αφήσει αθωράκιστο το Νοσοκομείο Χίου, που δεν έχει ούτε αιματολόγο, που το 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές, που καθαριότητα μεταφέρεται σε ιδιώτη, που μεταβιβάζουν και το βάρος του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Για τα δυο Κέντρα Υγείας ούτε λόγος μιας και έχουν απομείνει οι τοίχοι και από εδώ και πέρα και τα εμβόλια.

Την υγεία μας δεν μπορεί κανείς να τα παίζει στα ζάρια. Δεν πρέπει να το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι. Χρειάζεται να σηκώσουν το ανάστημά τους, να δουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν μαζί με το Σωματείο τους για να μην καταπατηθεί κανένα δικαίωμα. Μπορούμε να βάλουμε φρένο, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας. Συμπαραστάτες σ’ αυτή την κατεύθυνση θα έχουν πάντα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.