Άρθρο του Γ. Τασούλα Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση των αγώνων και το δυνάμωμα των συνδικάτων

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 – 19 Ιούνη είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη και τα σωματεία της γιατί εκεί θα συζητηθεί σε βάθος η πλούσια πείρα των μεγάλων αγώνων που οργανώθηκαν, ως όπλο στα χέρια των εργαζομένων, για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης, ο βαθμός κινητοποίησης δυνάμεων και συμμετοχής στους αγώνες. Για να πολλαπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα της πάλης και οι κατακτήσεις που δείχνουν ότι όταν οι αγώνες οργανώνονται με σχέδιο και επιμονή, με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων δημιουργούν νέες δυνατότητες, διαψεύδουν τη λογική που βολεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου, ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά και τη γραμμή ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τα επιχειρήματα ότι οι αγώνες και οι απεργίες «έχουν φάει τα ψωμιά τους».

Όλο αυτό το διάστημα, από το 2016 που έγινε η αντίστοιχη Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΜΕ, οργανώθηκαν αγώνες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και συγκίνησαν όχι μόνο το οργανωμένο στα συνδικάτα κομμάτι της εργατικής τάξης αλλά ευρύτερα, εργαζόμενους που δεν είναι συνδικαλισμένοι, λαϊκές – εργατικές οικογένειες που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπες με τα προβλήματα που γεννιούνται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων αγώνες που δόθηκαν σε δύσκολες συνθήκες, απέναντι στη γραμμή του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων που το στηρίζουν. Τέτοιοι είναι οι αγώνες όπως των οικοδόμων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, των εργαζομένων στην COSCO για υπογραφή Σύμβασης, για τα βαρέα και για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην «e-food», ο ηρωικός αγώνας στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα Καβάλας αλλά και οι μεγάλες μάχες στα συνέδρια της ΓΣΕΕ για «συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών», η οργανωμένη απάντηση στην αστυνομοκρατία, στην καταστολή και τις απαγορεύσεις με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς 2020, τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τη διαδήλωση για τον γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Αξιοποιούμε τη θετική πείρα

Ολη αυτή η θετική πείρα στοχεύουμε να αξιοποιηθεί, να αφομοιωθεί από συνδικάτα και εργαζόμενους ως τρόπος δουλειάς που μπορεί να δώσει νέα θετικά παραδείγματα αγώνων που συμβάλλουν συνολικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να δημιουργούνται όροι για συνδικάτα μαζικά, με ανέβασμα της λειτουργίας και της παρέμβασής τους, με ενίσχυση της γραμμής πάλης που προωθεί το ταξικό κίνημα στο έδαφος της οργάνωσης των αγώνων.

Σήμερα περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές μπορούν να εκτιμήσουν βαθύτερα την τεράστια συμβολή του ΠΑΜΕ για να μείνει αναμμένη η φωτιά της αντίστασης και της διεκδίκησης ειδικά μέσα στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης, της σφοδρής επίθεσης στους εργαζόμενους και του ξηλώματος μιας σειράς κατακτήσεων, όταν το κεφάλαιο έσπερνε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία αξιοποιώντας και την κυβερνητική εναλλαγή το 2015.

Θυμίζουμε ότι από το 2010 άρχισε το ξήλωμα των ΣΣΕ, θεσμοθετήθηκαν οι Ενώσεις Προσώπων για την πιο εύκολη υπογραφή επιχειρησιακών «συμβάσεων» με μειώσεις μισθών, μέσα σε μια νύχτα με Προεδρικό Διάταγμα κατέβηκε ο κατώτατος μισθός κατά 25%. Κι ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού έτρεχαν να υλοποιήσουν αυτές τις κατευθύνσεις, υπογράφοντας μειώσεις μισθών (π.χ. στον Τουρισμό), το ΠΑΜΕ άνοιξε το 2016 αυτό το μεγάλο μέτωπο. Με πρωτοβουλία των σωματείων που συσπειρώνει, έγινε κατορθωτό οι διεκδικήσεις για επαναφορά των ΣΣΕ και για ξήλωμα των αντεργατικών νόμων να αγκαλιαστούν από περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σωματεία του ΠΑΜΕ ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια κατάφεραν να υπογράψουν Συμβάσεις, όπως στη Ζώνη του Περάματος, σε εργοτάξια οικοδόμων κ.α. Σήμερα, αυτή η προσπάθεια παίρνει νέα δυναμική όπως φαίνεται σε μια σειρά κλάδων, και είναι σίγουρο ότι αν στο ΠΑΜΕ δεν είχαμε δείξει αυτή την επιμονή, αν είχαμε υποταχθεί στη λογική των «αντοχών της οικονομίας», αν αποδεχόμασταν τις μειώσεις μισθών και το τσεκούρωμα δικαιωμάτων, σήμερα διεκδικήσεις όπως αυτές στο Λιμάνι, στα εργοτάξια, στη ΜΙΝΕΡΒΑ, στα Τρόφιμα – Ποτά, στον Ομιλο Φιλίππου, στο Φάρμακο κ.α. θα φαίνονταν εξωπραγματικές. Πόσο μάλλον που σ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση κοροϊδεύει με ψίχουλα, προπαγανδίζει ότι εξαντλεί τα περιθώρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συστήνει «αναμονή» για την επόμενη κυβερνητική εναλλαγή και διοχετεύει το δηλητήριο ότι με τους αγώνες δεν βγαίνει τίποτα. Το έργο τους συμπληρώνεται από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που αποδέχεται ουσιαστικά την εφαρμογή του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, αποδέχεται τα ψίχουλα που προκύπτουν από αυτόν τον νόμο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Τα συνδικάτα λοιπόν μπορούν να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα από αυτήν την πείρα και την πορεία και να μπουν ακόμα πιο ορμητικά στον αγώνα.

Η μάχη που έδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η μεγάλη επιτυχία με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από 13 χρόνια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από έναν πολύχρονο αγώνα έσπασε η στρατηγική της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεών της που ήθελαν τους μισθούς και τα μεροκάματα καθηλωμένα στα όρια που ορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Αξιοποιούμε κάθε επιτυχία για να κλιμακωθεί ο αγώνας

Είναι μεγάλη υπόθεση η αντοχή, η επιμονή που δείξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δαιδαλώδες αντεργατικό οπλοστάσιο που έχτισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που στην ουσία ακύρωνε τη διαδικασία υπογραφής κλαδικών συμβάσεων, δεν αφήσαμε ούτε μια στιγμή τον εαυτό μας να πιστέψει ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ολα αυτά τα χρόνια καταγράψαμε μικρές επιτυχίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς με υπογραφή επιχειρησιακών, διμερών συμβάσεων με σημαντικές αυξήσεις, που έσπαγαν στην πράξη τη στρατηγική της εργοδοσίας και κρατούσαν τη «φλόγα» του αγώνα αναμμένη για τον στόχο της κλαδικής σύμβασης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η επιτυχία υπογραφής σύμβασης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια απλή κατάκτηση που βελτιώνει απλά τα κατώτερα μεροκάματα, που θα την εξανεμίσουν οι εξελίξεις της νέας κρίσης που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Η Συλλογική Σύμβαση είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και οργάνωσης της πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου ώστε να έχουν οι οικοδόμοι ενιαία συγκροτημένα δικαιώματα. Η Σύμβαση είναι αποτέλεσμα της πάλης και απόσπασης βελτιωμένων όρων δουλειάς και όχι ψίχουλα που ανακοινώνουν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί με σκοπό όχι να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους – αυτό δεν γίνεται με τα ψίχουλα που μοιράζουν – αλλά να τους ενσωματώσουν κάτω από την ομπρέλα των ορίων και των απαιτήσεων του κεφαλαίου για φθηνή και «ευέλικτη» εργατική δύναμη.

Άλλο πράγμα να κερδίζουμε με τον αγώνα μας και άλλο πράγμα να κάνουν πως μας λυπούνται και να μας πετάνε ψίχουλα όλοι αυτοί που έχουν φέρει τη ζωή μας σε αυτήν την κατάσταση.

Το κυριότερο όμως συμπέρασμα είναι ότι κάθε επιτυχία το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα την αξιοποιεί για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να μεγαλώσει η συσπείρωση στα συνδικάτα, να προστεθούν στην πάλη νέες δυνάμεις και συνδικάτα που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι αν δεν δυναμώσουν οι αγώνες με ταξικό προσανατολισμό η εργατική τάξη θα βρίσκεται συνεχώς σε θέση άμυνας και θα μετράει απώλειες.

Οι επιτυχίες του ταξικού κινήματος επενδύονται σε νέους αγώνες, σε νέες κατακτήσεις, σε μεγαλύτερους στόχους που συνδέονται με το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Ζωντανή απόδειξη της συμβολής του αγώνα που έδωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα οικοδομικά σωματεία για την υπογραφή ΣΣΕ στην προσπάθεια για την αναγκαία ανασύνταξη του κινήματος είναι οι σημαντικές νέες εγγραφές που μετράμε αυτήν την περίοδο σε οικοδομικά σωματεία αλλά και η δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου σε μεγάλο χώρο δουλειάς που σύντομα θα ανακοινωθεί η ίδρυσή του.

Αυτήν την πείρα θέλουμε να μεταφέρουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ με την αισιοδοξία ότι έχοντας όπλο τη γραμμή πάλης που επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή και έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Γιάννης ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ

 

Περισσότερα

Άρθρο του Ν. Θεοδωράκη, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Τμήματος Διεθνών

Ξεπουλημένα «Συνδικάτα» στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των Κυβερνήσεων Οι αγώνες των εργατών δεν έχουν...

Κλείσιμο της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ

Μέσα από τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης μπορούμε να εκτιμήσουμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμα...

Η Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 2021

Τα κυβερνητικά μέτρα και οι σχεδιασμοί που πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες έχουν στρατηγική στόχευση...