Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Άννινου, Εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Δε θα μπορούσε ο χώρος της εκπαίδευσης να βρίσκεται έξω από την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, από την κατάργηση των δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα είναι ο χώρος που το σύστημα διαμορφώνει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Κυριαρχώντας ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (αλλάζοντας ονόματα και ρόλους) και καλλιεργώντας αντιλήψεις αποδοχής και ανοχής, συμβιβασμό με το λίγο στους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα η παρουσία και δράση των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να αναδείξουμε την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κόντρα στις λογικές του συντεχνιασμού, να αναδείξουμε τον αγώνα για σύγχρονο σχολείο των λαϊκών αναγκών, να αναδείξει τις αιτίες εφαρμογής αυτής της πολιτικής και την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα για την ανατροπή της.

Δώσαμε αγώνες με το γονεϊκό κίνημα από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα (υλικοτεχνική υποδομή, σύγχρονο σχολείο, ελλείψεις, διορισμοί), με τους μαθητές μας για να μην στοιβάζονται μαθητές στην τάξη, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τμημάτων τεχνικής εκπαίδευσης που έγινε προσπάθεια να κλείσουν, να μην προχωρήσουν συμπτύξεις τμημάτων και σχολείων, να γίνουν διορισμοί, να μειωθεί η μαθητική διαρροή (λαϊκές επιτροπές και φροντιστήρια, στήριξη λαϊκών οικογενειών), εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της ιστορίας κόντρα στην παραποίησή της, με τους εκπαιδευτικούς δώσαμε αγώνες με κινητοποιήσεις – παραστάσεις – απεργίες για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας κόντρα στην κινητικότητα και ελαστικές σχέσεις εργασίας, αγώνες διεκδίκησης διορισμών και σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το ζήτημα και για τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ είναι και το πως θα συμβάλλουμε στο να αναπτυχθεί και το μαθητικό κίνημα, να αναγνωρίσουν να πιστέψουν οι μαθητές μας και στη δύναμη του εργατικού κινήματος, να γνωρίσουν την πλούσια αγωνιστική ιστορία του λαού μας. Να εκμεταλλευτούμε το σχολικό μάθημα να διαλύσουμε το δηλητήριο της ΧΑ, να μάθουν οι μαθητές την ιστορική αλήθεια. Οργανώσαμε επίσκεψη στο Μπλόκο, εκδήλωση για την ηλεκτρονική, εκδηλώσεις ιστορία μνήμης, και και με κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε με δραστηριότητες ακόμα και μέσα στο σχολικό μάθημα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστατούν στην λειτουργία του σωματείου, (τακτική συνεδρίαση), στις πρωτοβουλίες και στην οργάνωση του αγώνα, ενάντια στη λογική του σωματείου σφραγίδα που επιδιώκουν άλλες δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η κυρίαρχη πολιτική έχει παρελθόν και δεν ήρθε ξαφνικά. Η κρίση που όσο βαθαίνει θα συνοδεύεται με ένταση της αντεργατικής επίθεσης και του αυταρχισμού απαιτεί από εμάς την ένταση του αγώνα μας. Σε ταξική κατεύθυνση να αναδείξουμε τις αιτίες της πολιτικής αυτής, την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ, να δούμε ότι το νέο σχολείο που θέλουν είναι αυτό που κυνικά ομολογούν ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της ταξικής σύγκρουσης για την ανατροπή της πολιτικής αυτής. Είναι για εμάς ο μοναδικός δρόμος, σε αυτόν καλούμε όλους να πάρουν θέση και με αλληλεγγύη και συντονισμό όλων να προχωρήσουμε. Αυτόν τον δρόμο υπηρετεί το ΠΑΜΕ.

Δυνατά μαχητικά να αγκαλιάσουμε κάθε εργαζόμενο με όποια σχέση εργασίας στο σχολείο, εκπαιδευτικούς, φύλακες, καθαρίστριες και με το γονεϊκό κίνημα και το μαθητικό να παλέψουμε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων αλλά γνωρίζοντας ότι η ικανοποίηση των αναγκών μας απαιτεί να γίνει η τάξη που παράγει τον πλούτο, η εργατική τάξη, κυρίαρχη στον τόπο της.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...