Παρέμβαση του Αλέκου Μινέρου, Γραμματέα του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπ. Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο

Δημοσιεύτηκε στις

Καταρχάς με την αφορμή που μας δίνεται σήμερα να ευχαριστήσουμε τα 10δες σωματεία που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση που λάβαμε μας έδωσαν δύναμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Αυτή η υποστήριξη υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στην επιτυχία μας.

1. Τί ήθελε να φέρει η εταιρία;
Ένα «νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας» (όπως το ανάφερε η ίδια, γιατί προφανώς ντρεπόταν να το πούνε σύγχρονη σκλαβιά) το οποίο περιλάμβανε την μετατροπή των βαρδιών σε 12ωρες και την κατάργηση όλων των αργιών του έτους. Με την καραμέλα φυσικά για άλλη μια φορά της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μας ζητούσαν δηλαδή για άλλη μια φορά «να βάλουμε πλάτη» – για να χρησιμοποιήσουμε την προσφιλής τους φράση – χαρίζοντάς τους τις ίδιες μας τις ζωές, γιατί αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα του 12ωρου για εμάς. Δεν παραλείψαν βέβαια να χρησιμοποιήσουν και έναν εκβιασμό ότι σε περίπτωση που δεν δεχτούμε αυτό το νέο πρόγραμμα εργασίας «θα φύγουν νωρίτερα» από τον προβλεπόμενο χρόνο. Έπρεπε δηλαδή εμείς να αποφασίσουμε αν θα φύγουν αυτοί νωρίτερα, ή αν θα πεθάνουμε νωρίτερα εμείς; Και φυσικά ανάμεσα στο δίλλημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, αποφασίσαμε οι ζωές μας.

Βασικά ήταν μία προσπάθεια τους για την εφαρμογής των νόμων «περί διευθέτησης εργασίας» που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με τους γνωστούς και ως νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.

Οι 12ωρες βάρδιες, συνυπολογίζοντας τα αυξημένα πλέον όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων αφού όσο πιο κουρασμένος είναι ένας εργαζόμενος τόσο πιο εκτεθειμένος βρίσκεται. Αν με τα 8ωρα μετρήσαμε 3 θανατηφόρα ατυχήματα το 2021 στον κλάδο, τι θα γίνει με τα 12ωρα;

Σκεφτείτε μόνο πως με το υπάρχων πρόγραμμα εργασίας πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα, τα πνευμόνια μας είναι σε άσχημη κατάσταση, οι περισσότεροι είμαστε κουφοί τουλάχιστον από το ένα αυτί και έχουμε και μεγάλα ποσοστά μεταλλωρύχων που πεθαίνουν λίγο μετά την σύνταξη.

2. Ποια βήματα ακολούθησε για να τα καταφέρει;

α) Στην αρχή των διαπραγματεύσεων προσπάθησαν να διασπάσουν την ενότητα μας, με το κολπάκι του «αντιπροσωπευτικού σωματείου» έτσι ώστε να υπογράψει μόνο το σωματείο της επιφανείας την ΕΣΣΕ, θέλοντας μ αυτόν τον τρόπο, να υποτιμήσουν τα σωματεία των Υπογειτών. Τι κατάφεραν με αυτήν την κίνηση; να μας συσπειρώσουν και να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι τους.
β) Στην συνέχεια προσπάθησαν για ακόμα μία φορά να βάλουν τους εργολάβους στον ρόλο των λαγών, για να περάσουν πρώτα από εκεί τα σχέδια τους για 12ωρη εργασία. Το αποτέλεσμα; Καταγγελία από την μεριά μας στην επιθεώρηση εργασίας και Αρνητική απόφαση κατά του εργολάβου. Και το σημαντικότερο ίσως, σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μας με τους εργολαβικούς συναδέλφους και άνοιγμα συζητήσεων για παραπέρα συνεργασία και επικοινωνία.

3. Πως απαντήσαμε όμως σ αυτήν την επίθεση;

α) Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε πως είμασταν το πείραμα, πως αν περνούσε η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τα 12ωρα, συνολικά η αύξηση του εργάσιμου χρόνου στους μεταλλωρύχους τότε θα δινόταν ένα συντριπτικό χτύπημα όχι μόνο στις δικές μας ζωές, αλλά και σε όλο τον κλάδο και σε όλη τη χώρα, αφού θα ανοίξει ο δρόμος και η όρεξη όλων των μεγάλων εταιριών.
Έτσι λοιπόν ήρθαμε αρχικά σε επαφή με άλλα σωματεία, με την ομοσπονδία μεταλλωρύχων και ανοίξαμε το θέμα μας και παραπέρα, σε πολιτικά κόμματα, δήμαρχους, βουλευτές, όσους τέλος πάντως ήθελαν να μας συναντήσουν, γιατί η αλήθεια είναι πως πολλοί από αυτούς μας απέφευγαν.
β) Στην συνέχεια απαντήσαμε σε όλα τα «επιχειρήματα» της Ελληνικός Χρυσός με επιχειρηματολογία και δεν αφήναμε τίποτα να πέσει κάτω χωρίς να το απαντήσουμε με δημόσιες ανακοινώσεις μας, έτσι ώστε οι συνάδελφοι μας να έχουν όσοι γίνεται καλύτερη πληροφόρηση.
γ) Συντάξαμε και καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη, δίκαια και λογική πρόταση για την Επιχειρησιακή Σύμβαση. Μία πρόταση που διασφάλιζε τα δικαιώματα των εργαζομένων και λάμβανε υπόψιν της: την 20% αύξηση στην παραγωγή τόνων χρυσού από την ολυμπιάδα τον προηγούμενο χρόνο, τους 26% περισσότερους τόνους ανά βάρδια για το 2023. Την συνεχόμενη άνοδο της μετοχής της Eldorado Gold την τελευταία τουλάχιστον διετία. Τις τιμές του χρυσού και του χαλκού που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα οχταπλασιαστεί η ζήτηση του Χαλκού εντός ΕΕ, ενώ η τιμή του έχει διπλασιαστεί την τελευταία 3ετία.
δ) Η εταιρεία μας έλεγε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν το πρόγραμμα εργασίας που προτείνει η Ελληνικός Χρυσός και ότι δεν θα ακολουθήσουν τις διοικήσεις των σωματείων τους. Αποτέλεσμα; Μαζική Γενική Συνέλευση 600 μελών και υπερψήφιση της πρότασης των σωματείων με 97% .

4. ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Στην συνέχεια και ενώ η εταιρεία συνέχιζε την αδιάλλακτη στάση της ξεκινήσαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιούνη έστειλαν αποφασιστικό και καθαρό μήνυμα. Ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο τσάκισμα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Ότι θέλουμε ουσιαστικές αυξήσεις, για να μπορούμε να ζούμε τις οικογένειές μας στον τόπο μας .

Οι εικόνες από τις άδειες γαλαρίες στα υπόγεια, από τους ακίνητους μύλους στο πλυντήριο και από τον νεκρό ταινιόδρομο στο λιμάνι του Στρατωνίου, έδειξαν ποιοι πραγματικά δουλεύουν τα μεταλλεία. Απέδειξαν γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια και αναγκαία.

Νόμιζαν ότι θα έχουν ξεμπερδέψει πολύ εύκολα με εμάς και θα μας έχουν εξαναγκάσει σε υπογραφή, με το χαμηλότερο επικοινωνιακό κόστος για αυτούς.
Ο Αγώνας μας όμως κάθε μέρα που περνούσε φούντωνε όλο και περισσότερο και γινόταν κάθε μέρα όλο και πιο γνωστός πανελλαδικά.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 μέρες απεργιών ΣΥΝΟΛΙΚΑ Την 1η Ιουλίου αναστείλαμε τις απεργίες, και μετά από κάποιες παλινωδίες και την εκ νέου απειλή μας για έναρξη ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων η εταιρεία κατέθεσε νέα, πολύ καλύτερη πρόταση, την οποία μετά από λίγες μέρες την αποδέχτηκε η Γενική μας Συνέλευση και την υπογράψαμε.

5. Ποια είναι αυτή η πρόταση; Και τί καταφέραμε από αυτόν τον μεγάλο αγώνα;

Καταρχάς να ξαναθυμηθούμε και εμείς οι ίδιοι πως είναι να αγωνίζεσαι για να κερδίσεις τα αυτονόητα και να αντιληφθούμε πως δεν έχουν μόνο οι εταιρείες δύναμη και συμπαραστάτες, αλλά έχουμε και εμείς, καταρχάς ο ένας τον άλλο και στην συνέχεια τις ομοσπονδίες και τα αλληλέγγυα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Στην νέα πρόταση η εξασφάλιση της 8ωρης βάρδιας και των 11 ημερών υποχρεωτικής αργίας είναι δεδομένη και επίσης Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ προβλέπει:

Συνολικές αυξήσεις 20% στην 3τια – οι αυξήσεις στο βασικό μισθό ξεπερνούν σωρευτικά τις αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια -.
Επίσης μια σειρά από επιδόματα – παροχές και δώρο-επιταγές που θα ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα και την ευημερία μας.
Η επιτυχία αυτή μας ενώνει και μας δυναμώνει. Αποδεικνύει ότι η συλλογική δράση και η ενότητα μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και νίκες. Η κατοχύρωση του 8ωρου ως σταθερού και αμετάβλητου ωραρίου αποτελεί μια μεγάλη νίκη ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, αλλά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.

6. Συνεχίζουμε…
Αν και αυτή η συμφωνία αποτελεί μια σημαντική νίκη, ο πήχης των διεκδικήσεων μας ανεβαίνει, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για :
α) την περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών.
β) Για να πάρουμε πίσω την άδικη αύξηση των Ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ψηφίστηκε το 2012
γ) Για να πιέσουμε παντού για την άμεση ενίσχυση της επιθεώρησης μεταλλείων, που αυτή τη στιγμή έχει 5 εργαζόμενους για εκατοντάδες εργοτάξια της βόρειας Ελλάδας.
δ) Για να φτιαχτεί παράρτημα της στην Χαλκιδική και σε όσους άλλους νόμους υπάρχει έντονη λατομική και μεταλλευτική δραστηριότητα
ε) και για να σταματήσει κάθε σκέψη εργολάβοποίησης της παραγωγικής εξορυκτικής διαδικασίας
7. Δίνουμε Ραντεβού στη ΔΕΘ
Δίπλα με αυτούς που μας στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, πλάι – πλάι με τους συνάδελφους από τα πρωτοβάθμια σωματεία , αλλά και με τα αδέρφια μας από την Λάρκο

Όλοι για έναν και ένας για όλους
Ο αγώνας συνεχίζεται

Περισσότερα

Ομιλία του Θανάση Κουτσουρά, γραμματέας Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

  Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, φοιτητές Χαιρετίζουμε τα αδέρφια μας από τη ΛΑΡΚΟ, που...

Ομιλία του Μοχάμεντ Ικναΐμπι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Σας μεταφέρουμε θερμούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών...

Παρέμβαση του Χρήστου Καραχρήστου, Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας αποτελεί βασικό πυλώνα των...