Ομιλία του Μπάμπη Βορτελίνου, στην εκδήλωση των συνδικάτων για τα 75 χρόνια της ΠΣΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητή συνάδελφοι

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες, τη δράση και τις διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων όλου του κόσμου, την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που στις 3 Οκτώβρη 2020 συμπληρώνει 75 χρόνια από την ίδρυση της.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας έχουμε δεσμούς αίματος, δεσμούς αγώνων και θυσίας με το Παγκόσμιο Εργατικό Κίνημα και συγκεκριμένα με την ΠΣΟ.

Το 1945 η ΓΣΕΕ με τον ΕΡΓΑΣ και Πρόεδρο τον Μήτσο Παπαρήγα είναι από τα  ιδρυτικά μέλη της ΠΣΟ.

Η ίδια η ΠΣΟ ως μια από τις πρώτες τις δράσεις είχε την παρέμβαση ενάντια στις διώξεις των συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών που εκείνη την περίοδο είχαν ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό που προετοίμαζε τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο.

Αν και η ΓΣΕΕ, αργότερα με παρέμβαση των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από την ΠΣΟ και θα γίνει όργανο της αντίδρασης και της εργοδοσίας, η σχέση της ΠΣΟ με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας θα παραμείνει ζωντανή και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

Το 1999 ιδρύεται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, είναι η περίοδος των νατοικών βομβαρδισμών εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Και μάλιστα αυτή η ίδια η ιδρυτική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ έγινε βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οργανωτής μιας μεγάλης έκφρασης αλληλεγγύης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό με απήχηση που φτάνει μέχρι και σήμερα.

Αμέσως μετά την ίδρυση του, το ΠΑΜΕ υποβάλει αίτηση εγγραφής στην ΠΣΟ και γίνεται μέλος της το 2000.

Έτσι ιδρύθηκε το ΠΑΜΕ, με τις αρχές της ταξικής πάλης, του διεθνισμού και της αλληλεγγύης με τους εργάτες και τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο. με προμετωπίδα το ιστορικό σύνθημα οδηγό της τάξης μας «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».

Έχει σημασία σήμερα να σταθούμε σε ορισμένες ιστορικές στιγμές και να αναδείξουμε την σημασία του Διεθνισμού και της Αλληλεγγύης.

Από την μια το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες που συμμετέχουμε στην ΠΣΟ πήραμε σειρά πρωτοβουλιών και ενώσαμε την φωνή μας με τους εργάτες κάθε φυλής, χρώματος και καταγωγής.

Εκφράσαμε πολύμορφα την αλληλεγγύη μας σε κάθε μεριά του κόσμου. Σε κάθε κλάδο. Με μπριγάδες αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, την Σύρια, αποστολές συνδικάτων στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, οικονομική βοήθεια για τα θύματα του Τσουνάμι στην Ν/Α Ασία, στην πρωτομαγιά στην Τουρκία, αλλά και στην Σόμα που έχασαν τη ζωή τους τόσοι συνάδελφοι μας.

Την διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας και του Βιετνάμ το 2004 με τη συμμετοχή 75 συνδικαλιστικών ηγετών μελών του προεδρικού συμβουλίου της ΠΣΟ που συνεδρίαζε στην Αθηνά.

Από τις απεργίες για το ασφαλιστικό στην Γαλλία, στις μεγάλες κινητοποιήσεις της Αργεντινής. Την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία το ΠΑΜΕ μαζί με την ΠΣΟ έστειλε αντιπροσωπείες εν μέσω πολέμου στη Συρία, ενώ συμμετείχαμε και στην ανθρώπινη αλυσίδα στην Βαγδάτη ενάντια στην εισβολή των ΗΠΑ το 2003, λίγες ώρες πριν την επέμβαση των Αμερικάνων.

Ταυτόχρονα ανοίξαμε τα συνδικάτα και τα σπίτια μας σε εργαζόμενους και παιδιά από χώρες που ζουν την βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

Εκατοντάδες παιδιά από Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη και αλλού είναι σήμερα ενήλικες, και έχουν να θυμούνται τους εργάτες της Ελλάδας που τους πρόσφεραν φιλοξενία και ένιωσαν στα σπίτια τους σαν οικογένεια.

Βρεθήκαμε δίπλα στην οικογένεια της νεαρής παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι, που η μεγάλη διεθνής πρωτοβουλίας της ΠΣΟ για την απελευθέρωση της αποτέλεσε μεγάλη πίεση για το Ισραήλ.

Όλα αυτά τα παραδείγματα δεν είναι παρά μόνο ένα ελάχιστο δείγμα της τεράστιας διεθνιστικής προσφοράς του ΠΑΜΕ, την οποία δεχτήκαμε πίσω στο πολλαπλάσιο.

Ειδικά στα χρόνια της κρίσης οι Ελληνικές Πρεσβείες στο εξωτερικό ήταν πολλές φορές υπό πολιορκία από τις συνεχείς κινητοποιήσεις συναδέλφων μας μελών της ΠΣΟ σε όλο τον κόσμο.

 Με την βοήθεια της ΠΣΟ εκφράστηκε τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον μεγάλο αγώνα των χαλυβουργών. Μόνο στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μεξικό έγινε συγκέντρωση 2000 εργαζομένων. Ενώ συγκεντρώθηκαν χρήματα για τις οικογένειες των απεργών, στάλθηκαν αντιπροσωπείες κ.α..

Σημαντική πρακτική βοήθεια δόθηκε στο ΠΑΜΕ με την Αλληλεγγύη ξένων συνδικάτων και της ΠΣΟ και απέναντι στις συνδικαλιστικές διώξεις, στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των Κυβερνήσεων και εργοδοτών ειδικά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Με παρουσία σε κινητοποιήσεις, όπως στην ΚΟΣΚΟ, με μηνύματα αλληλεγγύης, επιστολές, παρεμβάσεις, ακόμη και με παρουσία συναδέλφων δικηγόρων της ΠΣΟ στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ξεχωριστή σημασία έχουν οι πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Συνάδελφοι, το ταξικό κίνημα της Ελλάδας έχει ως βασική συμβολή του στο διεθνές εργατικό κίνημα την δράση και τους αγώνες του, ειδικά τα χρόνια της κρίσης με την γραμμή της ταξικής πάλης.

Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες που αναπτύχθηκαν κάτω από το σύνθημα «Την Κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», η ανυπότακτη αγωνιστική στάση άφησε σημαντική παρακαταθήκη.

 Αυτή είναι η ανάδειξη των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ανάδειξη της ανάγκης για συνδικάτα αγωνιστικά, μαζικά.

Συνδικάτα που θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνδικάτα που θα αγωνίζονται για να ζουν οι λαοί χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους.

Αυτή η ανάγκη είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης κυριαρχούν οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που συσπειρώνεται στην ΣΕΣ .

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνθήκες πανδημίας η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ταυτίστηκε πλήρως με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν. Μέχρι και ραβάσακι έστελναν σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για στήριξη του προγράμματος SURE και την επιδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Βέβαια, για να μην ξεχνάμε, ΣΕΣ-ΙΤΟΥΚ, έτρεξαν να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους στην Συνδικαλιστική Μαφία στο συνέδριο παρωδία της ΓΣΕΕ.

Κάνουν τα πάντα για να επιβάλουν στην πλάτη των εργαζομένων τον μονόδρομο της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να εμποδίσουν την οργάνωση της εργατικής τάξης σε σωματεία ζωντανά, αγωνιστικά, μαχητικά.

Για αυτό εμείς σήμερα δεσμευόμαστε να δυναμώσουμε την διεθνιστική μας δράση και πρωτοβουλίες για την συνάντηση και κοινή δράση των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης. Για να δυναμώση ακόμα περισσότερο η ΠΣΟ.

Ζήτω τα 75 χρόνια της ΠΣΟ!

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...