Ομιλία του Γιώργου Μισηρλή, Προέδρου του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Από το βήμα της σημερινής συνδιάσκεψης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στην Πρέβεζα, το ταξικό κίνημα της περιοχής, υψώνουμε τη γροθιά μας και στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στα εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, που όλο το προηγούμενο διάστημα κουβέντιασαν πλατιά στους χώρους δουλειάς, συζήτησαν, αποφάσισαν και έστειλαν σήμερα εδώ, πάνω από 1.000 αντιπροσώπους, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, σε ένα πρωτόγνωρο σταθμό για το εργατικό – λαϊκό κίνημα στη χώρα μας, που είμαστε σίγουροι ότι θα μας ανοίξει νέες προοπτικές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά και διεθνιστικά τους συναδέλφους από τις ξένες αντιπροσωπείες και τους στέλνουμε μήνυμα ταξικής ενότητας της παγκόσμιας εργατικής τάξης: προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το ΠΑΜΕ ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια, μέσα στις στάχτες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ως ώριμο τέκνο της ανάγκης του εργατικού-λαϊκού κινήματος να αναζωογονηθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να πατήσει γερά στα πόδια του, να μπει σε πιο στέρεες βάσεις, σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με τον πραγματικό μας αντίπαλο: τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν το αστικό κράτος, τους βαστάζους τους στο κίνημα, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΜΕ σταθήκαμε σταθερά και αταλάντευτα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στο πλευρό του εργάτη, του μισθωτού, του άνεργου, του συνταξιούχου, σε κάθε πρόβλημα τους, μικρό ή μεγάλο. Αγωνιστήκαμε για την επίλυσή τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αιτίες τους, δείχνοντας το δρόμο, τη διέξοδο, την προοπτική για το μέλλον. Αναπτύξαμε κοινές αγωνιστικές δράσεις με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σε κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες στην οργάνωση και τη δράση μας. Δεν τα διπλώσαμε, δε φοβηθήκαμε, παρά τις αντιξοότητες και τους αρνητικούς συσχετισμούς, παρά τον βρώμικο πόλεμο και την ανελέητη επίθεση του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας, των μηχανισμών καταστολής, της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Για όλα αυτά, το ΠΑΜΕ έχει κερδίσει το κύρος και την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Γνωρίζουν ότι σε μας θα βρουν το αποκούμπι τους, το απάνεμο λιμάνι τους, ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους, χωρίς ταμπέλες και διαχωρισμούς. Αυτά αποδεικνύονται καθημερινά σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μας λένε: τίποτε δε γίνεται, μην αντιδράτε, καθίστε στη γωνιά σας να περιμένετε τη σφαγή σας.

Εμείς τους απαντάμε: με οργάνωση παντού, θα ‘ρθουν τα πάνω κάτω. Σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δεσμευόμαστε σήμερα από εδώ να δώσουμε ακόμα πιο δυναμικά τη μάχη και τον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για το σωστό προσανατολισμό του, για σωματεία ταξικά, με γνώση των επιμέρους προβλημάτων, με εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και αιτήματα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου δουλειάς. Για σωματεία μαζικά, με ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων, καρφί στην καρδιά της εργοδοσίας.

Αυτό τον αγώνα δίνουμε καθημερινά στο χώρο των ΟΤΑ στην Πρέβεζα. Σ΄ αυτό τον αγώνα απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε όσους λένε ότι δεν πάει άλλο, που πονάνε το κίνημα, που θέλουν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Ακόμα και να μη συμφωνούνε σε όλα μαζί μας, τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα, να σηκώσουν ψηλά τη σημαία των ταξικών τους συμφερόντων, να συμπορευτούν με μας.

Συνεχίζουμε με περισσότερη πείρα και εφόδια μετά τη συνδιάσκεψη αυτή. Ακόμη πιο μαχητικά και αποφασιστικά ο καθένας από το δικό του μετερίζι, στο δρόμο της ελπίδας και της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την ανάκτηση των απωλειών, για μια ζωή με δικαιώματα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Για μια ανάπτυξη φιλολαϊκή, για μια άλλη κοινωνία. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους νεκρούς της τάξης μας. Είμαστε πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε πίστη και γνώση ότι θα τα καταφέρουμε. Μέχρι το τέλος του δρόμου, την τελική νίκη, το ξέφωτο.

Γεια σας.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...