Δευτέρα, 1 Μαρτίου

Ομιλία του Γιάννη Γάλλιου, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Άρτας στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οι αντιπρόσωποι της Άρτας χαιρετίζουμε την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ .

Οι παλαιότεροι συνδικαλιστές, εμείς τώρα, οι αρτινοί εργάτες είμαστε περήφανοι για την απόφαση πριν 17 χρόνια να είναι το Ε.Κ.Α ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ.

Θέλω να μεταφέρω πείρα από την δράση μας στην Άρτα, δράση που εκτιμάμε ότι είναι θετική χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε ή ότι δεν έχουμε περιθώρια για βελτίωση.

Τα τελευταία χρόνια με την κατεύθυνση και την βοήθεια της Ε.Γ του ΠΑΜΕ αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε τοπικό αλλά και σε επίπεδο Ηπείρου, πρωτοβουλία για τους Ανέργους 2 χρόνια που κατέληξε σε πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο ,ημερίδα για τα μέτρα ΥΑΕ, εκδηλώσεις ενάντια στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εκφράσαμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και την Γραμματεία ΠΑΜΕ Πρέβεζας, πολιτιστικές παρεμβάσεις με τη δημιουργία χορευτικού τμήματος του ΕΚΑ, φέτος είναι η 2η χρονιά που κάνουμε λαϊκά φροντιστήρια και συμμετέχουν 60 παιδιά και 15 καθηγητές, το κάμπινγκ για εργαζόμενους και ανέργους που μας βοήθησε να σπάσουμε την αντίληψη ότι μια συνδικαλιστική οργάνωση ασχολείται μόνο με τα εργασιακά θέματα και μας έφερε σε επαφή με πολλούς ανέργους και εργαζόμενουςκ.α.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πιο σταθερά παρεμβαίνουμε για προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια, ότι έχουμε βελτιώσει την σταθερή παρουσία σους μεγάλους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα αυτή η παρέμβαση να αποδίδει καρπούς. Καταφέραμε να βοηθήσουμε να στηθεί κλαδικό συνδικάτο στον κλάδο Γάλα Τρόφιμα Ποτά, έναν κλάδο που είναι στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί καθοριστικό βήμα για τον στόχο της Ανασύνταξης του Εργατικού Κινήματος.

Εδώ και 5 χρόνια με επιμονή και υπομονή, χωρίς να τα διπλώσουμε μπροστά στις δυσκολίες δώσαμε μάχες έξω από τα εργοστάσια, αφιερώσαμε ατελείωτες ώρες για να καταφέρουμε να πιάσουμε επαφή με τους εργάτες και με βάση την ίδια τους την πείρα να καταλάβουν την αναγκαιότητα δημιουργίας κλαδικού συνδικάτου που θα ενώσει όλο τον κλάδο.

Το θετικό είναι ότι οι ίδιοι οι εργάτες σήκωσαν το ανάστημα και απλώνουν την δουλειά μέσα στα εργοστάσια. Εργάτες από σκληρούς εργασιακούς χώρους που επικρατεί τρομοκρατία, με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να βάζει εμπόδια και σε περίοδο με το κίνημα να είναι σε υποχώρηση, με τις μειωμένες απαιτήσεις και την απογοήτευση να γενικεύονται.

Αυτό που μας βοήθησε για να το πετύχουμε αυτό είναι ότι χρεώσαμε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που θα έχουν την ευθύνη για να προχωρήσει η δουλειά.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι δεν έχουμε αυταπάτες είναι σημαντικό και θετικό βήμα η δημιουργία του συνδικάτου όμως τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, τώρα είναι που πρέπει να αποδείξουμε με την δράση μας ότι δεν κάναμε απλά για να το κάνουμε, στήσαμε το συνδικάτο για να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να τους διαφωτίσουμε για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει ο αγώνας και με αυτό τον τρόπο να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στον αγώνα για να ανατρέψουμε τους εκμεταλλευτές μας.

Συνάδελφοι ,

Τα μεγάλο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η δράση από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Στην Άρτα βασικό στήριγμα του ΠΑΜΕ είναι το Εργατικό Κέντρο, ανέφερα κάποιες από τις πρωτοβουλίες , το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν στηρίζονται όπως πρέπει από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ .Επικρατεί η λαθεμένη αντίληψη ότι αφού έχουμε το Εργατικό Κέντρο θα βγάλει αυτό ανακοίνωση, αυτό θα καλέσει, αυτό θα δώσει συνέντευξη, ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις σωματείων που δεν συνεδριάζουν ούτε μπροστά στην απεργία με πρόφαση ότι πήρε απόφαση το Ε.Κ. και μας καλύπτει αυτό και πολλά άλλα .

Κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να αλλάξει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν σωματεία που κάνουν σοβαρά βήματα όπως οι οικοδόμοι, οι εμποροϋπάλληλοι να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων, να βάλουν τάξη στα οικονομικά των σωματείων, να γίνουν αυτό που λέμε αποκούμπι των εργαζομένων, να γίνουν σωματεία με βάση τις κατευθύνσεις του ΠΑΜΕ.

θέλουμε αυτά τα σωματεία να γίνουν παράδειγμα και για τα υπόλοιπα.

Μπαίνει εισηγητικά για την αναγκαιότητα να υπάρχει Λαϊκή Επιτροπή σε κάθε γειτονιά. Στην Άρτα ενώ ανοίξαμε το ζήτημα και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, υπάρχουν οι προϋποθέσεις με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, των φοιτητών που στήριξε το εργατικό κίνημα δεν καταφέραμε να το πετύχουμε.

Νομίζω ότι πρέπει να έρθει πείρα από όπου υπάρχουν, να μπει στον προσανατολισμό κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης για να δημιουργηθούν Λαϊκές Επιτροπές παντού. Είναι εργαλείο που βοηθάει στη συσπείρωση εργαζομένων στα σωματεία, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας.

Τέλος συνάδελφοι, υπάρχουν παραδείγματα στην Άρτα όπου εργάτες που πριν ένα χρόνο λόγο αυταπατών και τρομοκρατίας δεν μας μιλούσαν δεν έπαιρναν την ανακοίνωση του Ε.Κ. μέσα από την παρέμβασή μας για τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (π.χ. απληρωσιά , κλέψιμο ασφάλισης κ.α.) πιάσαμε επαφή, ανοίξαμε ζητήματα όπως ΣΣΕ, Κ.Α. και αναδείξαμε τις αιτίες των προβλημάτων, μας εμπιστεύθηκαν και τώρα είναι αυτοί οι ίδιοι που υπερασπίζονται τη δράση του Ε.Κ και των σωματείων. Είναι τα αυτιά και τα μάτια μας στους χώρους δουλειάς.

Κλείνοντας συνάδελφοι μεταξύ μας δεν χωράει ούτε η απογοήτευση, ούτε η μοιρολατρία. Με την αποφασιστική μας δράση, με την εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο της εργατικής τάξης θα βγούμε μπροστά και θα κερδίσουμε .

Comments are closed.