Ομιλία του Δημήτρη Αγγελόπουλου, Εκπροσώπου του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αντιπρόσωποι

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, στη 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Χαιρετίζω τη σημερινή μας δουλειά και μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους εργαζόμενους τους άνεργους, όλους όσους συμμετείχαν στις μαζικές διαδικασίες των σωματείων τους στην περιοχή της Πάτρας.

Μέσα από διοικητικά συμβούλια, συσκέψεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων. Και στη περιοχή μας αναδείχτηκε μέσα και απ αυτές τις διαδικασίες πως το ΠΑΜΕ είναί ο πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων στη περιοχή της Πάτρας.

Μέσα από τη δική μας δράση και πρωτοβουλίες κρατήθηκε όρθια και συγκροτημένη από το κύμα της ενσωμάτωσης, υποταγής και διάλυσης μια ικανοί δύναμη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών που παλεύουν μαχητικά με ταξική γραμμή. Δεκάδες είναι τα νέα εργατικά στελέχη που αναδείχτηκαν την περίοδο που εξετάζουμε και στη Πάλη μας.

Τα συνθήματα του ΠΑΜΕ και του ταξικού κινήματος υιοθετήθηκαν από ευρύτερες ταξικές δυνάμεις. Το ταξικό κίνημα ενισχύθηκε με νέα Συνδικάτα στη περιοχή μας. δυνάμωσε η επιρροή μας μέσα στους χώρους δουλειάς, παλέψαμε και αλλάξαμε συσχετισμούς μέσα στους κλάδους και τα σωματεία.

Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν ότι αποτελούμε το πιο συγκροτημένο και μαχητικό τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, προσβλέπουν σε εμάς και στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε.

Στους αγώνες που πρωτοστατήσαμε την περίοδο που κουβεντιάζουμε υπήρξαν αρκετές μικρές, βεβαίως, νίκες αλλά βάλαμε ένα λιθαράκι για να καθυστερήσουμε την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε σαν τάξη, τους βάλαμε εμπόδια.

Εκατοντάδες νέοι γράφτηκαν στα συνδικάτα, πήραν το βάπτισμα του πυρός, διαπαιδαγωγήθηκαν στις αξίες της ταξικής πάλης, σε σύγκρουση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο εργατικό κέντρο της πόλης μας, αλλά και σε μια σειρά σωματεία.

Κατανόησαν από πρώτο χέρι το πώς ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στήνει σωματεία κάνει εκλογές διαμορφώνει συσχετισμούς. Κατανοήθηκε συνάδελφοι, στα νέα μας στελέχη τη σημαίνει εργοδοτικός συνδικαλισμός και αστικοί θεσμοί, π.χ. δικαστές, το πώς δηλαδή διαμορφώνουν αυτοί συσχετισμούς με σωματεία μαϊμού, με μεταφερόμενους ψηφίσαντες που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΙΝΕ (και ψηφίζουν από σωματείο σε σωματείο).

Κάτω από αυτό το πρίσμα συνάδελφοι, οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είναι πάντοτε μαζικές, χιλιάδες εργάτες διαδηλώνουν κάτω από τα πανό μας, με τα συνθήματα, με τη γραμμή, με τη λογική του ΠΑΜΕ, που έχει εκφραστεί με τη διαπάλη που γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα.

 Αγαπητοί Συνάδελφοι

Εκτιμάμε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Πάτρα τη περίοδο που εξετάζουμε αναπτύξαμε μια πλούσια πολύμορφη δράση μέσα από τις κινητοποιήσεις της εκάστοτε περιόδου, προκειμένου να μην περάσει το κλίμα συναίνεσης και υποταγής, ανοχής που επιδίωκε η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οι δυνάμεις μας το πάλεψαν προκειμένου να δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Ανέβασαν το κύρος του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων που εμείς έχουμε την ευθύνη και ότι όλες μας οι δυνάμεις το πάλεψαν όσο μπορούσαν και όσο έπρεπε και εκεί που ήμαστε πλειοψηφία και εκεί που ήμαστε μειοψηφία.

Αυτή η δράση εκφράζεται μέσα από αρχιερεσίες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα σε όλα τα σωματεία που προχώρησαν σε εκλογικές διαδικασίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Βγήκαμε πρώτη δύναμη στο σωματείο των υπαλλήλων του Δήμου της Πάτρας, από τέταρτη δύναμη, πήραμε αυτοδυναμία στο σωματείο καθαριότητας του Δήμου, πήραμε την πλειοψηφία στο σωματείο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανεβάσαμε τις δυνάμεις μας σε σωματεία που είναι στο ΠΑΜΕ όπως Οικοδόμοι, Μέταλλο, Νέες Τεχνολογίες, Επισιτισμός, Εμπόριο και Υπηρεσίες, Παράρτημα ΟΣΕ…

Οι δυνάμεις με σχέδιο και πρόγραμμα παρεμβάσεις ανοίχτηκαν στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, αναπτύξαμε δράση για οξυμένα προβλήματα εργαζομένων, όπως ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, στις συνθήκες εργασίας, στα εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στα εργοτάξια του άξονα Ακράτα – Πάτρα.

Ανοίξαμε χοντρή αντιπαράθεση με απολύσεις στα Χόντος Σέντερ, στη Βόνταφον, σε μια σειρά Σούπερ Μάρκετ, στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα σήμερα μετράμε πάνω από δέκα οργανώσεις που έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συμπορεύονται μαζί μας, τραβάμε δυνάμεις και μεμονωμένους συνδικαλιστές σε όλους τους κλάδους.

Γενικά το διάστημα που σήμερα κουβεντιάζουμε, και είχαμε μια σειρά μεγάλες κινητοποιήσεις, στη περιοχή μας είχαμε και τη πεζοπορία Πάτρα – Αθήνα για την ανεργία, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι βελτιώσαμε την ικανότητα μας να προσεγγίζουμε και να κρατάμε δεσμούς με εργαζομένους με διαφορετικό επίπεδο συνείδησης, που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά κρατάνε θετική στάση απέναντι στο ΠΑΜΕ.

Προσπαθούμε να εμπλέξουμε και εμπλέκουμε περισσότερο κόσμο στη δράση μας.

Μας απασχολούν , αγαπητοί συνάδελφοι, για τη διαπάλη μέσα στους χώρους δουλειάς οι απόψεις και τα ιδεολογήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Κυριαρχεί η αναποτελεσματικότητα των αγώνων μαζί με το φόβο και τις αυταπάτες. Ακουμπάνε και βρίσκουν έδαφος κυρίως εκεί που δεν έχουμε δυνάμεις, δεν υπάρχει διαπάλη και δεν προβάλλεται και δεν αναδεικνύεται η διέξοδος και η προοπτική που εμείς λέμε.

Αυτές οι απόψεις εμποδίζουν τη συμμετοχή στη διεκδίκηση και τους αγώνες, αδρανοποιούν και κάνουν συμμέτοχους και συνένοχους τους εργαζόμενους στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Παραδείγματα αρνητικού συσχετισμού για το ταξικό κίνημα που επιδρά έχουμε και στη περιοχή μας. π.χ. στη βιομηχανία ενώ ήμαστε πλειοψηφία στο κλαδικό Τροφίμων – Ποτών, σε μεγάλα εργοστάσια μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι η Αμστελ, η Αύρα και άλλα στη βιομηχανική περιοχή, κυριαρχούν στα επιχειρησιακά σωματεία ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ή στη ΝΟΥΟΝΟΥ όπου οργανωμένοι εργάτες είναι ελάχιστοι.

Επίσης και σε άλλους κλάδους όπως υγεία, εκπαιδευτικοί έχουμε αρνητικό συσχετισμό, δυσκολεύονται οι δυνάμεις μας. ενώ έχουμε θετικό παράδειγμα στο κλάδο του Μετάλλου που ήμαστε πλειοψηφία στο κλαδικό και συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ τα επιχειρησιακά σωματεία όπως Φριγκοκλάς, Ελλας Καν.

 Εκεί έχουμε ενεργοποίηση των εργαζομένων και συμμετοχή στους αγώνες.

 Έχουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, προσανατολισμό και παλεύουμε την κλαδική δουλειά στην περιοχή μας. επανειλημμένα προχωράμε σε συσκέψεις για συντονισμό της δράσης μας κατά κλάδο, όπως κατασκευές, μέταλλο , υγεία, παιδεία, στους ΟΤΑ, στο χαρτί.

Με τις άλλες δυνάμεις υπάρχει σφοδρή διαπάλη, έχουμε μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, χωρίς βεβαίως να ξεφεύγουμε από αδυναμίες. Το εργατικό κέντρο της Πάτρας, για παράδειγμα, είναι νύχι κρέας με την αστική τάξη της Πόλης.

Είναι οι άνθρωποι τους μέσα στο εργατικό κίνημα. Χρόνια τώρα παίζει βρώμικό ρόλο. Είναι αυτοί που όχι μόνο εναντιώθηκαν στην πρωτοβουλία του Δήμου της Πάτρας για την ανεργία, αλλά έβαλαν τη γραμμή και τα αιτήματα της αστικής τάξη, για το ποια έργα , ποια ανάπτυξη, σε ποια κατεύθυνση, μέσα σε ποιο εργασιακό περιβάλλον θα δουλεύει και θα αμείβεται η εργατική τάξη στην περιοχής μας.

Τα τελευταία χρόνια, κάναμε σοβαρή προσπάθεια σε κλάδους, όπως επισιτισμό – τουρισμό, εμπόριο – υπηρεσίες, που με τη ρεφορμιστική γραμμή που από κοινού εργοδότες και συνδικαλιστές, εγκλώβιζαν εργαζόμενους, δεν έγραφαν κόσμο στα σωματεία ή τους «έδιναν» στους εργοδότες. Φτιάξαμε σωματεία παρεμβαίνουμε στους χώρους δουλειάς, κινητοποιούμε εργαζόμενους, αναδεικνύουμε δυνάμεις, έχουμε σοβαρά βήματα στη δράση μας. βεβαίως έχουμε πολύ δουλεία να κάνουμε μπροστά μας με βάση και αυτά που κουβεντιάζουμε εδώ σήμερα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι υποδείξεις και οι επισημάνσεις που κάνει η σημερινή εισήγηση στην 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη ισχύουν και για τη δουλειά μας. Θα την ενσωματώσουμε στη δράση μας, θα κινηθούμε με τον τρόπο που θέτει η γραμματεία του ΠΑΜΕ και με βάση αυτή θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα.

Θα επεξεργαστούμε και θα δουλέψουμε στην Πάτρα με βάση τις σημερινές αποφάσεις, για να βελτιώσουμε αδύνατες πλευρές της δουλειάς μας.

 Συνάδελφοι,

μέσα και από τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης θα βγούμε ποιο δυνατοί και οι αντιπρόσωποι που συμμετέχουν από την Πάτρα σήμερα εδώ, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πραγματοποιηθούν οι σημερινές σημαντικές αποφάσεις της συνδιάσκεψης μας.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...