Χαιρετίζουμε τις εργασίες της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ που αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανασύνταξη του κινήματος, σημαντικό γεγονός για τους εργαζόμενους που μέσα από μαζικές διαδικασίες εξέλεξαν αντιπροσώπους για να ενισχύσουν την οικοδόμηση ενός μαχητικού – ταξικού κινήματος ελπίδας και ανατροπής.
Στον κλάδο μας, τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση, σχεδόν σε όλα τα σωματεία που ελέγχουμε πάρθηκαν αποφάσεις συμμετοχής στη συνδιάσκεψη και εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Σε όσα σωματεία δεν κάναμε Γενικές Συνελεύσεις, κυρίως στην περιφέρεια, όπου υπάρχουν δυσκολίες, λόγω των απομακρυσμένων χώρων δουλειάς, γυρίσαμε χώρο του χώρο, με συγκεντρώσεις σε αμαξοστάσια, κήπους, δημαρχεία. Σε κάποια σωματεία που δεν έχουμε την πλειοψηφία με παρεμβάσεις μας στα ΔΣ καταφέραμε να πάρουμε αποφάσεις παρακολούθησης της συνδιάσκεψης.
Τα υλικά, ανακοινώσεις – αφίσες του ΠΑΜΕ για τη συνδιάσκεψη, μοιράστηκαν εκτεταμένα στους δήμους όλης της χώρας και άνοιξε πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για τη δράση και το ρόλο του ΠΑΜΕ. Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι από το άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε, από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συζήτηση για το κίνημα που χρειαζόμαστε, την ανάδειξη του ΠΑΜΕ ως μέτωπου συσπείρωσης πρωτοπόρων συνδικαλιστών, πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Μέσα από τις διαδικασίες αναδείχθηκαν και αδυναμίες τις οποίες καλούμαστε να αντιπαλέψουμε το επόμενο διάστημα. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.
Το διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από τα κόμματα που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της αστικής εξουσίας , οι εργαζόμενοι του κλάδου μας είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 40%. Παράλληλα η υλοποίηση από την τοπική διοίκηση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη οδήγησε – επιτάχυνε τις αρνητικές για τα εργασιακά δικαιώματα εξελίξεις, για τις οποίες έγκαιρα και με συνέπεια είχαν προειδοποιήσει οι ταξικές δυνάμεις. Ενισχύθηκαν οι ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, με έμφαση στις κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα. Ενισχύθηκαν δραματικά οι ελαστικές μορφές εργασίας. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι Δημοτικές Αρχές των κομμάτων της αστικής τάξης χρησιμοποιούν τους δήμους ως δοκιμαστικούς σωλήνες για την εφαρμογή κάθε νέας αντεργατικής νομοθεσίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Παράλληλα ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες στους δήμους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες όπως οι παιδικοί σταθμοί, η άθληση και ο πολιτισμός. Γενικά η μεταρρύθμιση του και Καλλικράτη ενίσχυσε τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεων.
Οι ταξικές δυνάμεις στους δήμους είχαν να αντιμετωπίσουν την διασπαστική και εκφυλιστική δράση της εργοδοτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ομοσπονδία (ΠΟΕ ΟΤΑ). Η ηγεσία της αναλαμβάνοντας δήθεν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μακριά από μαζικές διαδικασίες συμμετοχής των εργαζομένων, αλλά στην λογική των παρεμβάσεων από τα πάνω, με ακτιβισμό της μειοψηφίας και μαεστρία στον εκφυλισμό κάθε αγωνιστικής διάθεσης, επιχείρησε να συσκοτίσει το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και πρόσδεσε την συνδικαλιστική της δράση στην εναλλαγή των αστικών κομμάτων εξουσίας. Με την ίδια ευκολία και τις ίδιες μεθόδους με τις οποίες στήριξε την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση, στήριξε και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή συστηματικά αφήνει εκτός συζήτησης τον πραγματικό εχθρό των εργαζομένων, τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις. Στο πιο κρίσιμο θέμα, την ενότητα της εργατικής τάξης, η θέση της ταυτίστηκε με τα συμφέροντα της εργοδοσίας που θέλει τους εργαζόμενους διασπασμένους, χωρίς συμμετοχή στα συνδικάτα, αποκλείοντας όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας από τη δύναμη της.
Αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν σκληρές μάχες τόσο με τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές των αστικών κομμάτων, όσο και με τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με κεντρικό σύνθημα την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ εξειδικευμένο στο κλάδο, καταφέραμε να μαζικοποιήσουμε τη δράση μας, να αυξήσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κάθε είδους κινητοποιήσεις, να σημαδέψουμε τον πραγματικό εχθρό των εργαζομένων. Δώσαμε σκληρό αγώνα για την ενότητα των εργαζομένων, εγγράφοντας όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία τα οποία έχουμε την πλειοψηφία, δίνοντας τους δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ομοσπονδία, ενώ δεν κάναμε πίσω ούτε όταν άρχισαν οι συστηματικοί αποκλεισμοί πρωτοπόρων σωματείων από τα συνέδρια της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Οξύναμε την αντιπαράθεση αποχωρώντας από το προηγούμενο συνέδριο, χωρίς να νοιαζόμαστε για τις καρέκλες, μπροστά στο διακύβευμα, την ενότητα της εργατικής τάξης. Σήμερα, ως δεύτερη πλέον δύναμη στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, δίνουμε την ίδια μάχη ενόψει του καταστατικού της συνεδρίου
Παράλληλα, η δημιουργία κλαδικών συνδικάτων, ποδιών του ΠΑΜΕ, σε Αττική, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Άρτα ενίσχυσε την ικανότητα παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων στο κίνημα, συσπείρωσε νέους εργαζόμενους με την εγγραφή όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, βελτίωσε την δυνατότητα οργάνωσης κινητοποιήσεων και συντονισμού της δράσης των ταξικών δυνάμεων. Με καλή εκλαΐκευση της γραμμής μας, με συνθήματα που πυροδότησαν τους αγώνες και ανέδειξαν τις δύο γραμμές στο κίνημα, όπως π.χ. ή με τις γραβάτες ή με τους εργάτες, κάτω τα ξερά σας από τα βαρέα και ανθυγιεινά κτλ. οργανώσαμε σημαντικούς αγώνες και πετύχαμε αρκετές μικρές νίκες, όπως η παρεμπόδιση, προς το παρόν, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών στο κλάδο, η αναβάθμιση των μη μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ στο επίπεδο των μονίμων, η εκδίωξη των ΜΚΟ από τα προγράμματα και πρόσφατα η παράταση των συμβάσεων των ορισμένου χρόνου συναδέλφων μέχρι το τέλος 2017. Όλα αυτά με σοβαρή οργανωτική δουλειά, επιτροπές αγώνα πλάι στα σωματεία μας και μαζικότατες κινητοποιήσεις για τις σημερινές συνθήκες, 700 – 800 ανθρώπων ακόμα και το Σεπτέμβρη του 2015, μόλις δηλαδή είχε επανεκλεγεί η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ.
Αναπτύξαμε δράσεις με τη διεθνή κλαδική του Δημοσίου, όπως η παγκόσμια ημέρα κινητοποιήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχουμε την ευθύνη για την Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα πρέπει ποιο αποφασιστικά να αναμετρηθούμε και με τις αδυναμίες μας, όπως το γεγονός ότι έχει κολλήσει η διεύρυνση των μελών στα κλαδικά συνδικάτα. Δεν πάμε θαρρετά να ζητήσουμε εγγραφές. Εκεί που οργανωμένα το κάνουμε, όπως πχ στη Θεσσαλονίκη με τους συναδέλφους συμβασιούχους είδαμε 500 νέες εγγραφές.
Θεωρούμε ότι το ΠΑΜΕ βοήθησε την ανάπτυξη και οργάνωση του κινήματος στο κλάδο μας, τον προσανατολισμό των διεκδικήσεων μας, την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των δυνάμεων στις γραμμές μας. Η λειτουργία της πανελλαδικής γραμματείας στους ΟΤΑ βοήθησε τη δουλειά. Προσπαθούμε να οργανώνουμε, να παρακολουθούμε, να σχεδιάζουμε, με τη συμμετοχή προέδρων και στελεχών από όλη την Ελλάδα. Έχουμε εικόνα από τους χώρους δουλειάς, παρακολουθούμε τις αρχαιρεσίες, παρά τις αδυναμίες. Αξιοποιήσαμε και εξειδικεύσαμε στη γραμματεία τη πρωτοβουλία με τα 530 σωματεία για συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαμορφώσαμε το αίτημα για συλλογική σύμβαση σε όλο το κλάδο, το βάλαμε σε γενικές συνελεύσεις.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας , νέο νόμο για την κοινωνική οικονομία, ατομικές συμβάσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο, διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων και εντατικοποίηση της εργασίας σε ένα κλάδο που μετράει ήδη δεκάδες θύματα από εργοδοτικά εγκλήματα κάθε χρόνο.
Συνεχίζουμε, με μεγαλύτερη πείρα, ενισχυμένοι από τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της 4ης συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη, με γενικές συνελεύσεις, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, χωρίς να αφήσουμε χώρο δουλειάς χωρίς ενημέρωση, κλιμακώνουμε με την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, γιατί χωρίς εμάς κανένα αμαξοστάσιο, καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί!