Ομιλία του Αρβανιτίδη Αλέκου, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Δημοσιεύτηκε στις

Η εισήγηση της συνδιάσκεψής μας αναφέρει «Το ΠΑΜΕ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε από το κεφάλαιο και τους ανθρώπους του ως κομματική παράταξη».

Η διαπίστωση αυτή της εισήγησης συνάδελφοι, δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ούτε να προσπεραστεί ως 3 απλές σειρές του κειμένου. Γιατί το κεφάλαιο, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές του ηγεσίες επικεντρώνονται σ΄ αυτό το επιχείρημα; Έτσι τυχαία;

Μ΄ αυτό το προβοκατόρικο επιχείρημα επιδίωξαν να σηκώσουν τείχη ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, να τους διαιρέσουν, να τους διασπάσουν, να χτυπήσουν την ταξική γραμμή πάλης, την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων. Δηλαδή να χτυπήσουν το πιο αποφασιστικό, το πιο καθοριστικό όπλο που έχει η εργατική τάξη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, για να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.

Και πρέπει να το εκτιμήσουμε συν/φοι και στη Συνδιάσκεψή μας ότι γύρω από αυτό το ζήτημα, από το χαρακτήρα του ΠΑΜΕ, ως αποτέλεσμα και της προβοκατόρικης επίθεσης, δεν δημιουργήθηκαν στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους μόνο συγχύσεις. Οι αντίπαλοί μας κατάφεραν και χτύπημα στη δυναμική συσπείρωσης του Μετώπου, στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων σ΄ αυτό, συνδικάτων, συνδικαλιστικών φορέων.

Εντάξει, οι αντίπαλοι του Πανεργατικού Μετώπου τη δουλειά τους κάνουν. Μήπως όμως και εμείς στην πράξη μερικές φορές, χωρίς τη θέλησή μας βεβαίως, δυσκολεύουμε τη δουλειά μας, δεν διευκολύνουμε να φαίνεται, να κατανοείται ο χαρακτήρας του ΠΑΜΕ, ως Μέτωπο συνδικαλιστικών οργανώσεων; Μήπως καμιά φορά και εμείς στην πράξη κάνουμε το ΠΑΜΕ να φαίνεται ως παράταξη;

Δεν φτάνει συνάδελφοι να λέμε ότι το ΠΑΜΕ είναι Μέτωπο. Πρέπει ο τρόπος που δουλεύουμε να δείχνει ότι είναι Μέτωπο, να δουλεύουμε ως Μέτωπο.

Δεν φτάνει να λέμε ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη. Είναι ανάγκη να δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο τη γραμμή μας στο κίνημα, ώστε το ΠΑΜΕ να μην ταυτίζεται με παράταξη. Αλλιώς τα παραπάνω «Το ΠΑΜΕ είναι Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη» θα καταντήσουν ένα απλό σύνθημα.

Μερικά παραδείγματα:

  1. Είναι σωστό να λέμε στο κάλεσμά μας « Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ»; Εγώ λέω ότι είναι σωστό. Μήπως όμως αν πούμε: «Όλοι στη συγκέντρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ» είναι πιο ολοκληρωμένο, αποτυπώνει καλύτερα το χαρακτήρα του ΠΑΜΕ, διευκολύνει ένα κόσμο να μας καταλαβαίνει, να μας παρακολουθεί καλύτερα; Άλλο παράδειγμα:

  2. Σε μια Ομοσπονδία που έχουμε πλειοψηφία καλεί σε κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή από κάτω καλεί και ο συνδυασμός μας που κατεβαίνουμε στις αρχαιρεσίες. Μα εδώ έχεις την Ομοσπονδία. Μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με ευρύτερους και καλύτερους όρους συσπείρωσης μέσα από εκεί. Δε λέμε ότι είναι απαγορευτικό να βγεί ανακοίνωση του συνδυασμού, αλλά εδώ πρέπει να βλέπουμε συγκεκριμένα κάθε φορά στη δουλειά μας τι μας διευκολύνει.

  3. Στο Δημόσιο γίνονται Πανελλαδικές αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αφού ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες η Πανελλαδική Γραμματεία του κλάδου βγάζει ένα Δελτίο Τύπου για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών. Γιατί; Γιατί για όλα τα ζητήματα πρέπει να βγάζει ανακοίνωση η πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον κλάδο; Εκεί έχουμε συνδυασμό. Θα βγάλει ανακοίνωση ο συνδυασμός. Αλλιώς συνάδελφοι, μ΄ αυτόν τον τρόπο ταυτίζουμε στα μάτια του κόσμου το ΠΑΜΕ με παράταξη. Διευκολύνουμε την επιχειρηματολογία των άλλων ότι το ΠΑΜΕ είναι παράταξη. Δεν διευκολύνουμε τη δική μας επιδίωξη να κατανοείται το ΠΑΜΕ ως Μέτωπο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αν σ΄ αυτές τις διαπιστώσεις συμφωνούμε, τότε χρειάζεται να συμφωνήσουμε πως πρέπει να κάνουμε και τις αναγκαίες προσαρμογές, ακόμα και κάποια πράγματα να τα αλλάξουμε. Όπως: Δεν υπάρχει λόγος στο Δημόσιο να συνεχίσουμε να βγαίνουμε ως «Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο» ή «Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο τάδε Υπουργείο». Κεντρική έκφρασή μας είναι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Εκφραζόμαστε από τα σωματεία και όπου είμαστε μειοψηφία από την Επιτροπή Αγώνα ή το συνδυασμό μας.

Και όταν λέμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, ας πούμε το site που έχουμε «Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο», πρέπει να αλλάξει ονοματολογία. Site του ΠΑΜΕ υπάρχει, είναι αυτό της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τέτοιες πλευρές στη δουλειά μας υπάρχουν πολλές και η ζωή θα αναδείξει και άλλες. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι να δούμε και να διορθώσουμε αδυναμίες, παραλήψεις, ακόμα και λάθη στη δουλειά μας, ώστε πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσουμε το κεντρικό μας καθήκον, το σύνθημα της Συνδιάσκεψής μας: «Να χτίσουμε ένα μαχητικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής».

Δικαιωνόμαστε! Θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρνουμε καλύτερα, όσο καλύτερα αποτυπώνουμε το χαρακτήρα του ΠΑΜΕ ως συσπείρωση οργανώσεων, όσο καλύτερα δουλεύουμε ως Μέτωπο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...