Ομιλία του Κατσιγιάννη Μιχάλη, Προέδρου Εργατικού Κέντρου Αγρινίου στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Το Ε.Κ. Αγρινίου σαν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ όλη την 17χρονη πορεία συνέβαλε αποφασιστικά για την υλοποίηση των στόχων του ταξικού κινήματος στην περιοχή. Δεν είμαστε μόνο εμείς υπερήφανοι για τη δουλειά μας είναι η ίδια η ε.τ. Πέρα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στο ε.σ.κ. είχε να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που δημιουργούσε στη δράση του και των ταξικών σωματείων η πολυδιάσπαση του συνδ. Κινήματος στο νομό Αιτωλ/νίας.

Στο νομό υπάρχουν τρία εργατικά κέντρα, τα’ άλλα δύο σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο έχουν δώσει όρκο πίστης στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέο και είναι μπλεγμένα στη διαπλοκή και τη λαμογιά , σε νοθείες. Παρ’ όλα αυτά με σωστό σχεδιασμό , οργάνωση μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έβαλαν στη δράση μας στους κλάδους . Η Αιτωλ/νία δεν έχει τα μεγάλα εργοστάσια, , έχει το ρύζι Αgrino,ΚΟΡΠΙ, ΚΑΛΑΣ, η οικονομία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή , στο εμπόριο και πέρα από τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια σαν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις υπάρχει ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών όπου δραστηριοποιούνται δυο μεγάλοι όμιλοι Ο ΝΗΡΕΑΣ και η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ και αρκετοί μικρότεροι . Είναι σε εξέλιξη και προχωράει στην ολοκλήρωσή του ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα στον κλάδο των κατασκευών η κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ οδού και η σύνδεσή της με το αεροδρόμιο του Ακτίου . Η δράση μας αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο σ’ αυτούς τους τομείς.

Θα μεταφέρουμε την πείρα μας και τον τρόπο που δουλέψαμε , τα αποτελέσματα της δουλειάς και στην οργάνωση της δράσης των εργαζομένων αλλά και ορισμένες σκέψεις πάνω σε βασικά καθήκοντα που έχουμε βάλει σαν στόχους για την ανασύσταση του ε.τ.κ. στην αλλαγή των συσχετισμών και τη συμβολή μας στην ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας.

Συνάδελφοι, το εργαλείο που λέγεται Ε.Κ. αλλά και τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν μεγάλη προσπάθεια για το άνοιγμα της δουλειάς ακόμα και σε χώρους που οι δυνάμεις του ήταν λιγοστές όπως π.χ. στο δημόσιο τομέα. Ο καλός σχεδιασμός της δουλειάς μας ανά κλάδο , όπως στις κατασκευές, είχε σαν αποτέλεσμα η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις να είναι σχεδόν καθολική . Για να επιτευχθεί όμως αυτό υπήρχε συντονισμός της δουλειάς μας και των εργαζομένων στους οδικούς άξονες και μ’ άλλα σωματεία του κλάδου πέραν των οικοδόμων , όπως χειριστών, οδηγών και με τις δυνάμεις μας που δρουν σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο . Αποφασιστική ήταν η συμβολή της Ομοσπονδίας σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από αυτή τη δουλειά κατορθώσαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα σωματεία των Χειριστών και Οδηγών στο Αγρίνιο που τώρα στηρίζουν το ΠΑΜΕ με τις όποιες αδυναμίες τους , αλλά έκαναν το πρώτο βήμα , σε εμάς τώρα είναι η ευθύνη για το ποιοτικό ανέβασμα της δουλειάς τους. , σίγουρα χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια για να γίνουν παραπέρα βήματα . Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη αναφορά είναι ο τρόπος που δουλέψαμε για να κάνουμε ρήγματα στο σωματείο οικοδόμων Μεσολογγίου. Παρ’ όλο που είχαμε 2 στους 7 στο Δ.Σ. δεν αφήσαμε την κατάσταση ως έχει μ αφορμή την επίθεση που έκαναν συνδικαλιστές τους στο συνεργείο από το Αγρίνιο που προπαγάνδιζε την απεργία σε εργοτάξιο της περιοχής τους, της ΙΟΝΙΑΣ οδού το «τι θέλετε και έρχεστε στην περιοχή μας, εδώ έχουμε εμείς ευθύνη , τι δουλειά έχει το σωματείο Οικοδόμων από το Αγρίνιο , το Ε.Κ.Α, το ΠΑΜΕ », η άμεση παρέμβασή μας και των δυνάμεών μας στην περιοχή , αλλά και η μαζική παρουσία την άλλη μέρα των δυνάμεών μας από το Αγρίνιο είχε σαν αποτέλεσμα ο πρόεδρος του σωματείου να καταδικάσει την ενέργεια των συνδικαλιστών κι αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη .

Με συγκεκριμένη δουλειά , με την παρουσία της Ομοσπονδίας στο Δ.Σ. του σωματείου κατορθώσαμε να υπογράψουν το κείμενο των Ομοσπονδιών και των Ε.Κ. κάνοντας μάλιστα και Γ.Σ. μέσα στον Ιούλη και στη σημερινή μας συνδιάσκεψη πήραν απόφαση ομόφωνα και έστειλαν αντιπρόσωπο .

Θα μεταφέρουμε μια ακόμα εμπειρία από έναν άλλο κλάδο των καθαριστριών σχολικών κτιρίων . Με αφορμή τα ιδιαίτερα προβλήματα που είχαν το Δ.Σ. του σωματείου τους είχε τη διάθεση να μπει μπροστά για την οργάνωση αγωνιστικής διεκδίκησης , φυσικά μ’ ένα τρόπο που έδειχνε την απειρία των συναδελφισσών που νόμιζαν ότι θα μπορούσε να λυθούν τα προβλήματα με την παρέμβαση του δημάρχου κι άλλων παραγόντων . Η παρέμβαση του Ε.Κ.Α. να προσανατολίσει σωστά τον αγώνα τους ότι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδελ. Ήταν το κύριο γι΄ αυτό χρειάζεται να το αποφασίσουν οι ίδιες μέσα από Γ.Σ. και ότι το πρόβλημά τους πρέπει να γίνει πρόβλημα και των μαθητών και των εκπαιδευτικών και των γονιών γιατί αφορά την καθαριότητα και τη υγιεινή μέσα στα σχολεία . Αυτός ο τρόπος ενόχλησε , παρενέβησαν όχι μόνο τοπικοί παράγοντες, δημαρχαίοι αλλά και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τους έβαλαν ζιζάνια στα μυαλά, ότι με τον τρόπο που υποδεικνύει το Ε.ΚΑ. και το ΠΑΜΕ δεν θα έχετε αποτελέσματα , κάποιες συναδέλφισσες έπεσαν στην παγίδα . Στην πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε τον περασμένο Ιούνη εμείς τους είπαμε να συμμετέχουν στην συγκέντρωση πορεία με την συντονιστική . Έβαζαν ζητήματα του «όλοι μαζί» κι άλλα τέτοια . Όταν όμως πήγαν στην πορεία με την Ομοσπονδία κατάλαβαν το παιχνίδι που έπαιζε η πλειοψηφία στο ποιος θα επικρατήσει από αυτούς γυρίζοντας παρεμβήκαμε να γίνει Δ.Σ. και Γ.Σ. να αποτιμήσουν τον αγώνα τους μετά τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης μας είπαν ότι από εδώ και πέρα εμπιστευόμαστε μόνο το Ε.Κ. , οι άλλοι μας κοροϊδεύουν, ότι μας λέει το Ε.Κ. θα το κάνουμε . Η εμπιστοσύνη συνάδελφοι δεν κερδίζεται με λόγια , όπως κάνουν οι άλλοι, αλλά με έμπρακτη βοήθεια και συμβολή στο να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καθορίζουν τον αγώνα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ήταν το πρώτο σωματείο που μετά από συζήτηση στο Δ.Σ. υπέγραψε το κείμενο για τις Σ.Σ.Ε. και μέσα από μαζική Γεν. Συνέλευση όπου συμμετείχαν 100 περίπου εργαζόμενες, πήραν ομόφωνη απόφαση να στείλουν αντιπρόσωπο στη συνδιάσκεψη μας ο οποίος και παρευρίσκεται στις εργασίες .

Αναφέρουμε αυτά τα 2 παραδείγματα για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας ότι η αλλαγή συσχετισμών πρώτα και κύρια είναι στοιχείο στον προσανατολισμό μας στην καθημερινή μας δουλειά. Μέσα από τη δράση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα . Για να φτάσουμε να πάρουμε ένα σωματείο με την κατεύθυνση του ΠΑΜΕ χρειάζεται πολλή δουλειά και προσπάθεια για να αλλάξει , θέλει σχεδιασμό. Η δουλειά μας για τις Σ.Σ.Ε. άνοιξε δρόμους όπου παρεμβήκαμε οργανωμένα .

Με οργανωμένη συζήτηση στο Δ.Σ. του ΕΚΑ κάναμε Γ.Σ. Αντιπροσώπων και Δ.Σ. για να συμβάλουμε στο προσανατολισμό της συζήτησης στα σωματεία έφερε αποτέλεσμα η δουλειά μας. Πέρα από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ υπέγραψαν το κείμενο 2 σωματεία του ΟΤΕ η ΠΑΣΕ και η ΠΕΤ ΟΤΕ μετά από Γ.Σ. Αυτό σ. δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν εκεί που μας έλεγαν βγάλτε το ΠΑΜΕ από τις ανακοινώσεις και εμείς θα συμμετέχουμε τώρα όχι μόνο δε μας λένε κουβέντα οι συνδικαλιστές που είναι με την ΠΑΣΚΕ , όπως του ΟΤΕ, αλλά αρχίζουν και κάνουν έστω μισό βήμα. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε αλλά μπορεί να ανοίξει και δρόμους από εμάς εξαρτάται.

Συνάδελφοι θέλουμε να καταθέσουμε τις σκέψεις μας για την ανασύνταξη δεν είναι σύνθημα , δεν είναι δουλειά καμπανιακή κατά τη γνώμη μας είναι δουλειά που πρέπει να έχει μόνιμο προσανατολισμό και σχεδιασμό, μπορούμε να κάνουμε βήματα πρέπει να έχουμε σχέδιο α) εκεί που είμαστε πλειοψηφία δε φτάνει απλά μια εισήγηση και μια απόφαση άντε και ένα Δελτίο Τύπου , κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει συζήτηση , να καταθέσουν οι συνάδελφοι τις σκέψεις τους , να μετράμε από συμβούλιο σε συμβούλιο πόσοι μπήκαν στη μάχη, πόσες εγγραφές κάναμε , πόσες συνδρομές μαζέψαμε, πόσες εξορμήσεις κάναμε στους χώρους δουλειάς και τόπους κατοικίας. β) Εκεί που είμαστε μειοψηφία πως οι δυνάμεις μας ετοιμάζονται για να παρέμβουν στο Δ.Σ. μέχρι να οργανώσουν τη δράση τους, γ) Πως συμβάλλει το Δ.Σ. του Ε.Κ. ή της Ομοσπονδίας που είναι με την ταξική κατεύθυνση του ΠΑΜΕ , δ) πως συμβάλλουμε ολοκληρωμένα να ανοίγει η συζήτηση με αφορμή το πρόβλημα , να γενικεύεται η κουβέντα στους υπεύθυνους για την κατάσταση , το μαύρο μέτωπο και το σάπιο σύστημα που τους στηρίζουν. , ε) πως θα πείθονται δυνάμεις ότι υπάρχει λύση χωρίς να αναθέτουν τη ζωή τους στους άλλους κυβερνήσεις κ.λ.π και ότι η λύση βρίσκεται στη δικιά τους δύναμη και στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα με ταξικό προσανατολισμό.

Σύν. , κύριο στη δράση μας το προηγούμενο διάστημα ήταν η αλληλεγγύη , αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής πάλης . Το Ε.Κ.Α. και τα σωματεία , πέρα από την έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς της Χαλυβουργίας , στους σεισμόπληκτους , τους μετανάστες, όπου η ανταπόκριση των εργαζομένων της περιοχής ήταν μεγάλη , πήρε πρωτοβουλίες για στήριξη συναδέλφων που αδυνατούσαν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους .

Οργάνωσε για τρίτη χρονιά μαθήματα στήριξης για παιδιά λαϊκών οικογενειών κάνοντας ποιοτικά βήματα στην οργάνωση αυτής της δουλειάς . Δημιουργήσαμε προϋποθέσεις να λειτουργήσει ο πυρήνας μαθητής – εκπαιδευτικός – γονείς . Σήμερα ξέρουμε, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που εργάζονται οι γονείς , αν είναι γραμμένοι στο σωματείο , κάνουμε εκδηλώσεις μπροστά στις γιορτές για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οργανώσαμε τη δουλειά μας στους χώρους κατάρτισης στον Ο.Α.Ε.Δ. με εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο , την 1η Μάη, στις αρχαιρεσίες των σωματείων στήνουμε κάλπη στο χώρο των σχολών , παρά τις αντιρρήσεις , έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στα 8μηνα βγάλαμε επιτροπή αγώνα, σ’ αυτό βοήθησε η συμμετοχή 4 συν. συνδικαλιστών στο πρόγραμμα.

Συμβάλαμε σαν Ε.Κ.Α. και τα ταξικά σωματεία να γίνουν βήματα ενίσχυσης της συμμαχίας . Με το ασφαλιστικό στηρίξαμε τον αγώνα των αγροτών , πήραμε πρωτοβουλίες , εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας , συμβάλαμε να συνδεθεί το μεγαλύτερο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου με το συντονιστικό των μπλόκων να έρθουν σε επαφή με τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο των αγροτών και να εκτιμήσουν τον αγώνα τους σε σχέση με τους άλλους και να συμμετέχουν στις συσκέψεις στη Νίκαια.

Στον κλάδο του εμπορίου, μπροστά στις απεργίες που κήρυξε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, για την τιμή των όπλων, Πέμπτη – Παρασκευή για την Κυριακή αργία , παίρναμε μέτρα οι δυνάμεις μας να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να συντονίσουν τη δράση τους με τους μικρεμπόρους .

Στον κλάδο των κατασκευών κάναμε αρκετές συσκέψεις των σωματείων του κλάδου με τους αυτοαπασχολούμενους , τους μηχανικούς για το συντονισμό της δράσης μας.

Συνάδελφοι θέλουμε να εκφράσουμε μια άποψη για το θέμα που βάζει η εισήγηση , ότι «εκεί που υπάρχει Ε.Κ. στο νομό να συντονίζει τη δράση και στο δημόσιο». Αυτό το δρόμο ακολουθήσαμε στο Αγρίνιο το προηγούμενο διάστημα και είχαμε αποτέλεσμα . Στηρίξαμε πρωτοβουλίες του σωματείου συνταξιούχων για ζητήματα υγείας, πήραμε πρωτοβουλίες και μετά από οργανωμένη δουλειά με συσκέψεις , πήραν απόφαση το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο και συμμετείχε στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο. Στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΟ Αγρινίου για τη φοροληστεία – πλειστηριασμούς κ.λ.π. πήρε απόφαση το Δ.Σ. του συλλόγου για στήριξη της κινητοποίησης κι άλλα παραδείγματα σε παρεμβάσεις στους ΟΤΑ μπροστά σε κινητοποιήσεις.

Στην Αιτωλ/νία όπως προαναφέραμε υπάρχει μια ιδιαιτερότητα μιας και υπάρχουν 3 Ε.Κ. πως μπορεί να συντονιστεί η δουλειά και με τις άλλες πόλεις Μεσολόγγι- Ναύπακτο.

Αύριο θα είμαστε πάλι στις οργανώσεις. Πρώτο χρέος που έχουμε , για την τιμή που μας έκαναν οι συνάδελφοι μας να τους αντιπροσωπεύσουμε, είναι να μεταφέρουμε τις αποφάσεις , το κλίμα της συνδιάσκεψης και με μαχητικότητα- αποφασιστικότητα να τους εμπνεύσουμε σχεδιάζοντας τη δράση για την επιτυχία των απεργιών στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη και αν τολμήσουν να κλείσουν την αξιολόγηση πιο πριν, όπως αναφέρθηκε από τους συναδέλφους , θα μας βρουν μπροστά τους , όπως έγινε αρκετές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν με το ασφαλιστικό.

Παίρνουμε υπόψιν τις δυσκολίες και τα εμπόδια , αξιοποιούμε τις εμπειρίες μας με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην τάξη μας προχωράμε μπροστά για νέους αγώνες πιο αποτελεσματικούς και νικηφόρους.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...