Συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ, για τον ΟΑΕΔ
- Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ
- Η μεθοδευμένη προσπάθεια από το προεδρείο της ΓΣΕΕ αποκλεισμού στελεχών του ΠΑΜΕ και μελών της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
Συνάδελφοι-ες,
Πριν 3 μήνες και στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ παρουσίασε τις θέσεις του για την ανεργία και κυρίως για το ρόλο του ΟΑΕΔ κύριου οργανισμού για αυτά τα ζητήματα, ως έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα νέα συνέντευξη τύπου, καταρχάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους ανέργους για τις εξελίξεις που πηγάζουν συμφώνα με τον νέο προϋπολογισμό που έρχεται προς έγκριση και θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και παράλληλα να ενημερώσει για την άθλια προσπάθεια και μεθόδευση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, να αποκλείσει τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που μετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής.
Όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Έχουμε διατυπώσει αρκετές φορές τη θέση πως o ΟΑΕΔ δεν είναι ένας αυτοτελής οργανισμός που διεξάγει μέσα από το ΔΣ του ανεξάρτητες κοινωνικές δράσεις αλλά αποτελεί κάθε φορά τον βασικό μοχλό της κυβερνητικής πολίτικης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα ΔΣ οργανισμού είναι άμοιρο ευθυνών, δεν έχει λόγο, δε μπορεί να εκφέρει διαφωνίες, να προκαλεί συζήτηση πάνω σε κυβερνητικές προτάσεις.
Στο ΔΣ υπάρχει συλλογική ευθύνη του κάθε φορέα, του κάθε κοινωνικού εταίρου όπως αναφέρεται στην ίδια τη σύνθεση του ΔΣ, ατομική ευθύνη του κάθε μέλους ξεχωριστά για τις αποφάσεις που στηρίζει ή κλείνει τα μάτια ή καταψηφίζει.
Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ που θα συζητηθεί σήμερα δεν αποτελεί ένα κατεβατό αριθμών, δεν είναι ένα απλό λογιστικό εργαλείο στην ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας αλλά αποτελεί τη βασική κυβερνητική πρόταση για την ανεργία, τις κοινωνικές παροχές, την κοινωνική πολιτική.
Η εμπειρία όλων αυτών των ετών και ανεξαρτήτως προσήμου κυβέρνησης, δείχνει πως πέρα από ψευτοκαυγάδες για τους τύπους και το «φαίνεσθε», υπάρχει πλήρης ομοφωνία όλων των «κοινωνικών εταίρων» στις διάφορες κυβερνητικές προτάσεις, στα προγράμματα, στους προϋπολογισμούς. Δεν είναι παράξενο που αρκετές φορές ως δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα στο ΔΣ, έχουμε κληθεί από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ να παραιτηθούμε καθώς δεν στηρίζουμε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Ότι δε μπόρεσε να κάνει ο ΣΕΒ έρχεται να το κάνει αυτήν την περίοδο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά για αυτό θα πούμε στη συνέχεια.
Τα υπόλοιπα μέλη της ΓΣΕΕ που συμμετέχουν στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζουν με χέρια και με πόδια τις κυβερνητικές αποφάσεις, υιοθετώντας πρώτα και κυρία το βασικό εργαλείο του οργανισμού, δηλαδή τον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση στις κυβερνητικές προτάσεις, καμία αυτοτελής πρόταση της ΓΣΕΕ για τον ΟΑΕΔ, καμία ενασχόληση και πρακτική παρέμβαση για τα ζητήματα που προκύπτουν από το πολύπλευρο αντικείμενο που έχει ο ΟΑΕΔ σήμερα. Καμία επαφή ή παρέμβαση για τους εργαζόμενους του Οργανισμού, τους μόνιμους ή τους συμβασιούχους, καμία τριβή ή πρόταση για τις σχολές μαθητείας και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, καμία πρόταση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κοινωνικά προγράμματα, τους οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Για τον φετινό προϋπολογισμό που ήρθε για ακόμα μία φορά ως κυβερνητικό φιρμάνι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, θα υπάρξει πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση μας. Όμως με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως και για το 2019 δεν υπάρχει καμία θετική μεταβολή σε αυτό που εμείς ονομάζουμε πλέγμα προστασίας των ανέργων.
Στον φετινό προϋπολογισμό, το 68% περίπου των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή μόλις το 32% επιστρέφει στην επιδότηση των ανέργων. Για μια ακόμα χρονιά ενώ διατηρούνται οι κρατήσεις προς τους δύο καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ-ΟΕΚ, οι κοινωνικές παροχές αυτών, ανάμεσα τους το νέο κατασκευαστικό έργο, οι παροχές σε βιβλία, θέατρα κλπ είναι αόρατα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι πληρώνουν για κάτι το οποίο δεν υπάρχει και για αυτό το ζήτημα δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Θυμίζουμε πως οι εργοδοτικές εισφορές για τους συγκεκριμένους οργανισμούς έχουν καταργηθεί από το μεσοπρόθεσμο του 2012, ενώ η εργατική συμμετοχή εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.
Επίσης ποσά ετών που όφειλε το πρώην ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ σε ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, δεν αναζητούνται, κοινώς έχουν γραφτεί στο χιόνι. Είναι ποσά που ενδεχομένως να αξιοποιήθηκαν διαφορετικά, να πήγαν σε συντάξεις, να πήγαν οπουδήποτε εκτός από τον λόγο για τον οποίον κρατήθηκαν. Και για αυτό το ζήτημα υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα, χρειάζεται σαφής πολιτική τοποθέτηση διότι αυτά τα χρήματα δεν φύτρωσαν αλλά αποτελούν κρατήσεις συνολικά των εργαζόμενων από τη δουλειά τους.
Δε μπορεί επίσης να μείνει ασχολίαστος ο κόφτης που υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό για ανώτατο ύψος στις πιστώσεις, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2019-22. Με λίγα λόγια υπάρχει ομολογία που ακυρώνει τους πανηγυρισμούς για την μεταμνημονιακη εποχή που διαλαλεί με κάθε τόνο η κυβέρνηση, καθώς οι δεσμεύσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν εις βάρος των λαϊκών αναγκών είναι μεγάλες και αποτελούν εμπόδιο για την ικανοποίηση τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σε ερώτηση συνολικά για τα αποθεματικά του Οργανισμού, αυτά φαίνεται να ξεπερνούν τα 2 δις. Αν προσθέσουμε τις συνεχείς αναφορές για τα πλεονάσματα που προβλέπονται στον Οργανισμό, τα οποία φαίνεται πως είναι 500 εκατομ. και τα οποία κατηγοριοποιούνται στους διάφορους λογαριασμούς που υπάρχουν (ΛΑΕΚ, κοινωνικής πολιτικής κλπ), προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για τη συσσώρευση αυτών των μεγάλων ποσών, που πάνε, που κάθονται ή γιατί λιμνάζουν.
Θα επιμείνουμε στην εξής τοποθέτηση: Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα οποιασδήποτε μορφής όταν το πλέγμα προστασίας των ανέργων αδυνατίζει, ειδικά όταν το πλεόνασμα φαίνεται να δημιουργείται από τις ίδιες τις εισφορές των ανέργων. Δε μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα όταν επιδοτείται σταθερά η συντριπτική μειοψηφία των ανέργων της χώρας και όταν το επίδομα ανεργίας παραμένει κουτσουρεμένο στα 360€. Δε μπορεί να μιλάμε για πλεόνασμα, όταν δεν υπάρχουν νέα κατασκευαστικά προγράμματα, όταν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αφορούν ελάχιστους και με προϋποθέσεις, όταν χιλιάδες άνεργοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πρέπει να περάσουν χίλια-μύρια κύματα για να πάρουν μια έκτακτη ενίσχυση.
Είναι προφανές πως η στόχευση και η κατεύθυνση βρίσκεται στα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που με όλες τις μορφές που έχουν στους όρους τους, αποτελούν ενίσχυση των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως φέτος προϋπολογίζονται 500 εκατ. ευρώ, στις λεγόμενες ενεργητικές μορφές απασχόλησης, ποσό που συνεχίζει και αυξάνεται κατ’ έτος, εις βάρος της επιδότησης και της προστασίας των ανέργων. Για όλα αυτά τα προγράμματα που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο για το πόσες από αυτές τις θέσεις που μειώνουν την ανεργία περιοδικά και πανηγυρίζει η κυβέρνηση, έγιναν θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας.
Είναι λογικό λοιπόν η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων όπως προκύπτουν και μέσα από τον προϋπολογισμό, η σταθερή τοποθέτηση και θέση κόντρα στις αξιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και η σύγκρουση κάθε φορά με τις κυβερνητικές πολιτικές, να ενοχλεί τον βασικό σύμμαχο τους, που είναι στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ με μια πρωτοφανή απόφαση και στα κλεφτά χωρίς να έχει συγκληθεί κανένα συνδικαλιστικό όργανο, επιδιώκει να πετάξει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΣ που συμμετέχει ως ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η τοποθέτηση των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ πως θα «ξηλώσουν κάθε φωνή» που αντιπαρατίθεται και διαφωνεί με τη γραμμή και τις αποφάσεις τους, φαίνεται να ξεκινά από τον ΟΑΕΔ, καθώς επιχειρούν να πετάξουν εκτός του ΔΣ τη δεύτερη συνδικαλιστική δύναμη, που εκφράζει σήμερα δεκάδες σωματεία και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΣ διαχρονικά στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και για πάνω από 4 δεκαετίες δεν ασκούσαν διοίκηση, δεν είχαν τέτοιο ρόλο. Η συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΟΑΕΔ αλλά και σε κάθε οργανισμό, υπηρετούσε και υπηρετεί την υπεράσπιση, την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των ανέργων, λογοδοτώντας αποκλειστικά σε αυτούς, γεγονός που είναι αναγνωρισμένο από φίλους και «εχθρούς».
Η συμμετοχή του στελέχους της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ φαίνεται πως αποτελεί αγκάθι για το σχεδιασμό και τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Είναι προφανές πως από τη μια ενοχλεί η παρέμβαση και η αποκάλυψη πλευρών όπως υπεύθυνα και ανοιχτά τοποθετούμαστε και σήμερα απέναντι στους εργαζόμενους και από την άλλη πως υπάρχει φανερή συναλλαγή μεταξύ των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.
Εκτιμάμε πως είναι καθαρό επίσης ότι ενοχλεί η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ, πως την ίδια στιγμή που οι άνεργοι δεινοπαθούν, που πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται οικονομικά να οργανώσουν την πάλη των εργαζόμενων, η ΓΣΕΕ μέσω του ΟΑΕΔ αντλεί σε επίπεδο κορυφής τεράστια ποσά για να υλοποιεί και η ίδια ως εργοδότης προγράμματα απασχόλησης, να πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα συνέδρια εργατοπατερίστικου τουρισμού. Και δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πλειοψηφούν αυτές οι δυνάμεις, υπάρχουν σκιές γύρω από τέτοια προγράμματα.
Για τους παραπάνω λόγους χωρίς καμία συνεδρίαση συνδικαλιστικού οργάνου όπως είπαμε, έχει σταλεί από τη ΓΣΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας, αίτημα αντικατάστασης του στελέχους της ΔΑΣ από κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας, του Σκλαβενίτη, για να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους! Ακόμα και αυτή η πλευρά έχει σημειολογικά χαρακτηριστικά, σηματοδοτεί τη ρότα και τους σχεδιασμούς της ΓΣΕΕ ως «Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας».
Επιχειρούν να πετάξουν έξω τις δυνάμεις εκείνες που με κάθε μορφή οργάνωσης και αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στα χρόνια της κρίσης, πήραν εκατοντάδες πρωτοβουλίες στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, μπήκαν μπροστά για την οργάνωση τους, για την προστασία τους. Για εργαζόμενους που αντιμετώπισαν λουκέτο και βρεθήκαν να πηγαινοέρχονται σαν τις άδικες κατάρες από το Υπουργείο στον ΟΑΕΔ, από εκεί στον πάρεδρο και πάλι πίσω.
Τις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται σταθερά μέσα στις σχόλες κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στα 7μελη όργανα των μαθητών, κόντρα στην εκμετάλλευση που διογκώνεται, στην απλήρωτη εργασία εκτός αντικείμενου σπουδών, στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων.
Τις δυνάμεις εκείνες που ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ασκούν ουσιαστική κριτική έχοντας ως οδηγό τις ανάγκες των ανέργων, των εργαζομένων, των σπουδαστών. Που δεν αποτελούν διακοσμητικό όργανο στο ΔΣ του ΟΑΕΔ στηρίζοντας με κάθε τρόπο όλες τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε φοβούνται το προσωπικό κόστος ώστε αυτό να αμβλύνει το κριτήριο για να στηριχτεί ή όχι μια πρόταση. Τις δυνάμεις που αναδεικνύουν σταθερά πλευρές και προβλήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τους ανέργους, που παρεμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός ΔΣ, για ζητήματα που δεν έρχονται στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, που δεν αποτελούν κομμάτι των τυπικών ημερήσιων διατάξεων.
Είναι ξεκάθαρο πως οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το προεδρείο της (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ), έχουν μοιράσει μεταξύ τους, τους ρόλους χτυπήματος απέναντι στη γραμμή πάλης που σήμερα που διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. Αποτελούν ένα ενιαίο μόρφωμα ώστε να χτυπηθεί ο ταξικός προσανατολισμός του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ένας μηχανισμός για να στηρίζεται ο δρόμος του κοινωνικού εταιρισμού, της συμφωνίας με την εργοδοσία και το πολιτικό προσωπικό της, με βασικό άξονα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτό αξιοποιούν κάθε όπλο που μπορούν να διαθέσουν. Από τη νοθεία που διαμορφώνει ψεύτικους συσχετισμούς, την εργοδοσία που αλλοιώνει τη σύνθεση των σωματείων, τους δικηγόρους και τις πληρωμένες γνωμοδοτήσεις με άξονα τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, τα κονδύλια που εισέρχονται κατά εκατομμύρια στα ταμεία της ΓΣΕΕ προκειμένου να παίζει το διαχειριστικό και εχθρικό ρόλο της από καλύτερες θέσεις. Τώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκόψει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από ευθύνες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους και κυρίως με τους αγώνες τους, τους έστειλαν.
Ακόμα και αυτόν τον επίπλαστο συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, τον αγνοούν επιδεικτικά, μοιράζοντας μεταξύ τους θέσεις και αξιώματα, προκειμένου να αποτελούν από τη μεριά τους τον χρήσιμο πρόθυμο στους “κοινωνικούς διάλογους”, κατοχυρώνοντας με όποιον τρόπο την καρέκλα τους και τη συνδικαλιστική τους επιβίωση.
Δηλώνουμε καθαρά προς όλες τις μεριές και κυρίως προς την κυβέρνηση ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και να αναλάβει τις ευθύνες της. Στη ΓΣΕΕ οι σύγχρονοι Λικιαρδόπουλοι, Μακρήδες και Θεοδωρηδες έχουν βρει από το ΠΑΜΕ το μάστορα τους και τους κάνουμε ακόμα πιο καθαρό ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ως εδώ με τον εργατοπατερισμό και το ξεπούλημα των αγώνων, τις νοθείες και τις απάτες τους! Στο βαθμό που μας αναλογεί δε θα επιτρέψουμε νέα πραξικοπήματα της ΓΣΕΕ, δε θα πάμε ως πρόβατα στη σφαγή.