Χαιρετισμός του Χούμπα Αρτάν, Μέλος της Επιτροπής Μεταναστών του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Δημοσιεύτηκε στις

Χαιρετίζω τη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το τελευταίο καιρό ζούμε τραγικές εικόνες, εικόνες ντροπής με τους πρόσφυγες και μετανάστες από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα εδώ στον Πειραιά, στην Ειδομένη στα σύνορα με τα Σκόπια στη Νότια Ιταλία.

Είδαμε ανθρώπους να θαλασσοπνίγονται καθημερινά ακόμα και μικρά παιδιά. Είδαμε ανθρώπους πεινασμένους να κοιμούνται στη βροχή και στο κρύο. Ανθρώπους να ζητάνε το αυτονόητο να ζήσουνε ! Να φύγουνε, να σωθούνε από τον πόλεμο, από την πείνα και τη δυστυχία, να πάνε να βρούνε τις οικογένειές τους στην Ευρώπη και αλλού.

Και όμως η ΕΕ και όλες οι χώρες της Ευρώπης υψώσανε φράκτες και έκλεισαν τα σύνορα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούνε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το ερώτημα είναι: Τί προκαλεί αυτό το κύμα προσφύγων ; Τι φταίει γι΄αυτή την κατάσταση που ζούνε αυτοί οι λαοί;

Και φυσικά και φταίει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για να το πούμε απλά και καθαρά. Οι μεγάλες δυνάμεις και οργανισμοί ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ που συμμετέχουνε σ΄αυτό τον πόλεμο. Προσπαθούνε να πούνε τα ΜΜΕ, οι κυβερνήσεις, τα κόμματά τους ότι ο πόλεμος είναι ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους και δυτικούς, ότι πρόκειται για πόλεμο πολιτισμών.

Λένε ψέματα !

Ο πόλεμος γίνεται γιατί τα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά μονοπώλια θέλουν να ελέγχουν τις (πηγές ενέργειας), τα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, και τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής που αποτελεί πέρασμα για το εμπόριο και μεταφορές.

Είναι ίδιες αυτές οι δυνάμεις και οργανισμοί που καταδικάζουν τους λαούς, στην ανεργία, στη φτώχεια και στον πόλεμο, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μεταναστεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Οι κυβερνήσεις ΕΕ λένε ψέματα ότι δεν θέλουν μετανάστες.

Μας θέλουν εδώ, και στις άλλες χώρες αλλά μας θέλουν χωρίς δικαιώματα και με σκυμμένο κεφάλι. Μας θέλουν φτηνούς για τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους και ξενοδόχους.

Προσπαθούνε να μας βοηθήσουνε με βάση τις εθνικότητες, θρησκείες, χρώματος. Κάνουνε τα πάντα οι εργαζόμενοι να μην οργανωθούνε, να μην ενωθούνε.

Πολλές φορές φασιστικές οργανώσεις κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ ότι υποστηρίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ότι έχετε τους μετανάστες στη πρώτη γραμμή.

Εμείς είμαστε υπερήφανοι που μας κατηγορούνε γι΄αυτό. Είμαστε περήφανοι που είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων.

Είμαστε περήφανοι που τα προβλήματα που βιώνουμε οι μετανάστες και πρόσφυγες το ΠΑΜΕ τα έχει κάνει δικά του προβλήματα και παλεύουμε να τα λύσουμε όλοι μαζί.

Είμαστε περήφανοι που βγαίνουμε μπροστά σε κάθε πρόβλημα που έχουν οι μετανάστες. Και έχουμε και διώξεις συναδέλφων 22 βρίσκονται στα δικαστήρια για εργατικό ατύχημα, απολύσεις στη Ζάκυνθο. Μας κάνει πιο δυνατούς το γεγονός ότι οι μετανάστες έχουν εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ.

Απευθύνονται στα σωματεία για τα προβλήματα τους, γράφονται στα σωματεία, ψηφίζουν όμως δεν φτάνει αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Υπάρχει μια λογική στους μετανάστες ότι : Να φύγουμε να πάμε στη βόρεια Ευρώπη γιατί εκεί είναι καλύτερα τα πράγματα.

Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να παλέψουμε να αλλάξουμε αυτόν που μας κάθετε στο σβέρκο, αλλά πρέπει να παλέψουμε να μην έχουμε κανέναν στο σβέρκο.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ που γίνετε στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αλλού μόνο το χέρι που μας βαράει αλλάζει σε κάθε χώρα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγετε καπιταλισμός έχει σαπίσει και μόνο φτώχεια, ανεργία και πολέμους μπορεί να προσφέρει στους λαούς σε όλο τον πλανήτη.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι και στις χώρες που εμείς οι μετανάστες προερχόμαστε, αυτό το βάρβαρο σύστημα μας έχει αναγκάσει να φύγουμε από τα σπίτια μας.

Αυτό το σύστημα δεν μερεμετίζεται, δεν γίνεται ανθρώπινο, διότι έχει εκεί στο επίκεντρο την κερδοφορία των λίγων και την εκμετάλλευση των πολλών.

Σήμερα από αυτά που ζούμε και από την πείρα που έχουμε βλέπουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους.

Όμως αυτό απαιτεί την ενότητα και την οργάνωση όλων των εργαζομένων ελλήνων και μεταναστών. Να βροντοφωνάξουμε το σύνθημα σε κάθε τόπο δουλειάς “Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”.

Εκεί που οι εργαζόμενοι ενωθήκανε, οργανωθήκανε είχανε κατακτήσεις πήραμε πίσω δικαιώματα. Εξάλλου ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πάντα κατακτούνται με αγώνες, τίποτα δεν χαρίζεται. Αυτό δείχνει η πείρα με τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση (ΞΙΦΙΤΑ) στα Ξενοδοχεία.

Δεν λέμε ότι τα έχουμε καταφέρει όλα, ότι τα κάναμε όλα καλά, ξέρουμε ότι είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Αυτό τον δρόμο μας το δείχνει το ΠΑΜΕ καθημερινά, που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια το 1999, το ξεκίνησαν 1.500 αγωνιστές από όλη την Ελλάδα, αυτός ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί να πάει πιο πέρα στην Ελλάδα, και στις άλλες χώρες του κόσμου, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στη δύναμή της.

Γι΄αυτό καλούμε όλους τους μετανάστες μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μας να ενωθούμε, να οργανωθούμε σε κάθε τόπο δουλειάς.

Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, στις λαϊκές επιτροπές, και να τα δυναμώσουμε αυτά. Να δυναμώσουμε το ταξικό αγώνα ενάντια σε αυτούς που τσακίζουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Ενάντια στα μονοπώλια, στο καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει όλο και περισσότερο που γεννάει πείνα, φτώχεια, ανεργία και πολέμους.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...