Χαιρετισμός της ΠΑΣΕΒΕ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει την 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης. Θα συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Συνδικαλιστικού κινήματος. Στην σφυρηλάτηση της Λαϊκής Συμμαχίας εργαζόμενων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων φτωχών αγροτών απέναντι στο κοινό εχθρό. Τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις πολιτικές που τα υπηρετούν.

Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες,

Η κατάσταση στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων είναι τραγική.

Και δεν αποτυπώνονται μόνο στα πάνω από 250.000 λουκέτα, που μπήκαν από το ξεκίνημα της κρίσης. Και αυτοί που ακόμα «εργάζονται», έχουν δηλαδή βιβλία στην εφορία, είναι καταχρεωμένοι, και στην ουσία, βρίσκονται σε πορεία λουκέτου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ο αυτοαπασχολούμενος σήμερα, στενάζει κάτω από την βαριά φορολογία, το κυνήγι των τραπεζών, τα χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο που συσσωρεύονται. Το σπίτι και το μαγαζί μαζί με τα εργαλεία της δουλειάς του μπορούν να βγουν στο σφυρί ανά πάσα στιγμή.

Το εισόδημα του έχει μειωθεί. Δεν αρκεί να καλύψει της ανάγκες διαβίωσης. Η εργασία του στο μαγαζί γίνεται κάθε μέρα λιγότερο προσοδοφόρα όλο και πιο επισφαλής. Δίνει καθημερινά μάχη με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί ουσιαστικά την θέση εργασίας του.

Σε αντίστοιχη κατάσταση δεν βρίσκεται σήμερα η εργατική τάξη; Παρόμοιο προβλήματα δεν αντιμετωπίζει;

Να λοιπόν το έδαφος της κοινής δράσης. Και αν υπολογίσουμε ότι στα ίδια σχολειά πάνε τα παιδιά μας, ότι στα ίδια υποβαθμισμένα νοσοκομεία νοσηλευόμαστε, τότε το έδαφος αυτό μπορεί να διευρυνθεί, να αγκαλιάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Απέναντι σε κάθε αυτοαπασχολούμενο βρίσκονται τα μονοπώλια, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι. Τα μονοπώλια τον συμπιέζουν, τον πετάνε έξω από την αγορά, του ροκανίζουν το εισόδημα. Η μονοπώληση που σιγόκαιγε την προηγούμενη περίοδο της ανάπτυξης, δυνάμωσε με την οικονομική κρίση και θα θεριέψει με την «ανάπτυξη» που σχεδιάζεται. Περιττό βάρος για την οικονομία οι αυτοαπασχολούμενοι, φύρα τα μαγαζιά τους. Αυτά σκαρφίζονταν για χρόνια τα ευρωπαϊκά επιτελεία. Εκεί οδηγούν οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτά είναι γραμμένα στα μνημόνια. Τέτοιο είναι το «φως στο τούνελ» που βλέπει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα μονοπώλια, δεν επιδιώκουν ταυτόχρονα φτηνότερα μεροκάματα, πιο ελαστική απασχόληση; Οι πολιτικές που τα υπηρετούν δεν στοχεύουν την αύξηση της εκμετάλλευσης;

Άρα ίδιος ο αντίπαλος. Κοινή η ρίζα των προβλημάτων. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η κόκκινη κλώστη, που συνδέει τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες παραγωγούς, τις γυναίκες, την νεολαία τους συνταξιούχους.

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Αναγνωρίζουμε σήμερα την αναγκαιότητα της λαϊκής συμμαχίας; Έχουμε θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση; Αναμφισβήτητα ΝΑΙ. Έχουμε κατακτήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η κοινή δράση, στον βαθμό που καρποφόρησε, δυνάμωσε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις όλου του λαού συνολικά. Έδωσε ελπίδα και προοπτική. Ένα κάλο τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε η μεγάλη απεργία της 4ης Φλεβάρη.

Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες; Έχουμε εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν; Έχουμε ανοίξει όλη την βεντάλια των μετώπων πάλης; Σίγουρα ΟΧΙ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που ακόμα δεν έχουμε εξερευνήσει. Πολλά πρέπει να γίνουν για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία σε κάθε κλάδο σε κάθε πόλη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, ανηφορικό και δύσκολο.

Η αστική τάξη δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός», η υποδαύλιση των αντιθέσεων που αντικειμενικά υπάρχουν, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αποτελούν σημαντική πτυχή της πολίτικης της. Ποντάρει στις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό.

Όλα αυτά, πρέπει να μας απασχολήσουν πιο συγκεκριμένα. Να γίνουν αντικείμενο θετικού και γόνιμου προβληματισμού. Και κακά τα ψέματα, «το κάρο το σέρνει η εργατική τάξη», σε αυτήν ανήκει το μέλλον. Τα άλλα λαϊκά στρώματα ακολουθούν με όλες τις αυταπάτες και τα κουσούρια τους. Χρειάζεται, στην καθημερινή δράση να αποδεικνύεται, ότι η προοπτική της εργατικής τάξης είναι προς το συμφέρον και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η δράση της ΠΑΣΕΒΕ από την ίδρυση της υπηρέτησε δυο παράλληλους άξονες. Την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και την συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε σταθερά. Προβάλουμε ταυτόχρονα τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας απαλλαγμένο από τον ζυγό των μονοπωλίων, την οργάνωση της κοινωνίας στην βάση, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην σημερινή σας συνδιάσκεψη.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...