Χαιρετισμός της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Οι γυναίκες της ΟΓΕ στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν την 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και στις ξένες αντιπροσωπείες απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη χώρα μας για να την παρακολουθήσουν.

 Ο στόχος της συνδιάσκεψης σας για να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό ταξικό συνδικαλιστικό-εργατικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής αφορά άμεσα όλες τις γυναίκες τις μισθωτές, τις άνεργες, τις συνταξιούχους.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου αντιμετωπίζουν την ανεργία, την απληρωσιά, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της πρόνοιας. Γι αυτό και η ΟΓΕ σαν γυναικεία οργάνωση έχει προσανατολισμό στις εργαζόμενες γυναίκες. Εξάλλου το 56% των μελών των συλλόγων και των ομάδων μας είναι εργαζόμενες και άνεργες. Η δράση στην ΟΓΕ όχι μόνο δεν είναι ασυμβίβαστη με τη δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά για να συσπειρωθούν περισσότερες εργαζόμενες στα σωματεία τους, που σήμερα διστάζουν. Να τις μπολιάσει με την αξία της συλλογικής δράσης, της αγωνιστικής στάσης ζωής, της διεκδίκησης για όλα αυτά που τους ανήκουν και τους τα στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Να αποκαλύψουν πως χρησιμοποιείται σήμερα η ισότητα ως πρόσχημα όχι μόνο για να παρθούν πίσω θετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τις εργαζόμενες, αλλά και για να επιδεινωθεί συνολικά η ζωή της εργατικής τάξης. Να συνειδητοποιήσουν τον πραγματικό τους αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους που κερδίζουν διπλά και τρίδιπλα από την εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης.

Με στοιχεία του 2014 οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν το 45% των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και το 50% των ανέργων. Απ’ αυτές μόνο ένα μικρό ποσοστό συνδικαλίζεται. Η αντιστοιχία με τους άντρες που είναι γραμμένοι στα σωματεία τους και ψηφίζουν είναι περίπου ένα προς τρία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μικρή είναι η συμμετοχή των γυναικών και η δράση τους. Αυτό ισχύει και για τα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Γι αυτό και είναι αναγκαία η εξειδίκευση της δουλειάς για την προσέγγιση των γυναικών στα σωματεία, αλλά και για να ωριμάζουν οι προϋποθέσεις ώστε να αναλαμβάνουν οι γυναίκες αυξημένα καθήκοντα στα δ.σ. των σωματείων.

Η ειδική αυτή δουλειά για τις γυναίκες σημαίνει επεξεργασία και στα αιτήματα πάλης σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών. Αιτήματα που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας, με τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες των γυναικών. Τέτοιο αίτημα για παράδειγμα είναι η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας.

Η ΟΓΕ έχει μέλη της και γενικότερα και απευθύνεται στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Αναδεικνύει και διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μισθωτών, αυταπασχολουμένων, αγροτισσών, ανέργων, μη εργαζόμενων γυναικών. Και έτσι διαμορφώνουμε και κοινά αιτήματα για όλες όπως είναι το επίδομα τοκετού. Απ΄αυτή την άποψη η κοινή δράση των συλλόγων της ΟΓΕ με σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας.

Μπορούμε από κοινού να εντείνουμε την παρέμβασή μας σε κλάδους με μεγάλα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης όπως οι Τηλεπικοινωνίες, το Εμπόριο, ο Επισιτισμός-Τουρισμός, τα Τρόφιμα–Ποτά, αλλά και στο Δημόσιο, στην Υγεία, στην Παιδεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην καθαριότητα.

Η μικρή αλλά σημαντική κοινή μας δράση αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Η συντονισμένη δράση μας πρέπει να πατήσει στη βάση, στα σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά, στις επιτροπές αγώνα, και τις Ομοσπονδίες από τη μία και τους γυναικείους συλλόγους και ομάδες από την άλλη αλλά να στηριχθεί πολύμορφα από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ κεντρικά.

 Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Για να γίνει το ταξικό εργατικό κίνημα κίνημα και ελπίδας αλλά και ανατροπής χρειάζεται τα εκατομμύρια των εργαζόμενων γυναικών που θα βγουν μπροστά μαχητικές και αποφασισμένες.

 Καλή επιτυχία στις εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ.

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...