ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι σε εργοδοσία και επενδυτές. Με τις εξαιρέσεις και την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι των εθνικών και νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, εντάσσει στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο προβλέψεις που σμπαραλιάζουν τις κλαδικές συμβάσεις, κλιμακώνοντας έτσι την επίθεση στην συλλογική οργάνωση των εργαζομένων.
Την εξυπηρετούν αφάνταστα η απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και οι περιορισμοί που αυτή επέβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία.
Η επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων που επιχειρείται, δεν είναι ούτε «εκδημοκρατισμός» ούτε «διευκόλυνση», όπως τα παρουσιάζουν. Η ‘ηλεκτρονική ψηφοφορία’ εκτός από τα ζητήματα που ανοίγει για το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών, το κύριο είναι ότι επιβάλλει στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρώντας έτσι να διευκολύνει τον έλεγχό τους απευθείας από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, να υποσκάψει τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός συνδικάτου, τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση,
Γιατί χτυπούν την Γενική Συνέλευση?
Γιατί αποτελεί το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό όργανο των συνδικάτων.
Γιατί εκεί οι εργαζομένων συζητούν συλλογικά μεταξύ τους, ενημερώνονται , συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, οργανώνουν τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους.
Γιατί εκεί συνειδητοποιούν στην πράξη τη δύναμη της ενότητάς τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.
Επιδιώκουν την μετατροπή των συνδικάτων σε έναν άνευρο, γραφειοκρατικό μηχανισμό, απόλυτα ελεγχόμενο από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες επιχειρούν την απομόνωση των εργαζομένων .Να πατάει ο καθένας ξεκομμένος ένα κουμπί, ακόμα πιο ευάλωτος στις πιέσεις και τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας. Ζητούν μάλιστα και την εκβιαστική συναίνεση των Συνδικάτων αφού η ηλεκτρονική ψήφος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα καταστατικά τους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων». Ορίζει μάλιστα ως διαχειριστή του και ανώτατη αρχή, τον γνωστό για τον αντεργατικό φανατισμό του, υπουργό Βρούτση, να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης.
Με τη δημιουργία μιας τέτοιας τεράστιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση η εργοδοσία και το κράτος, θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποιοι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι και πού, ποιοι πληρώνουν συνδρομές και ποιοι όχι, ποιοι ψηφίζουν και τι, σε ποιες ψηφοφορίες κ.ο.κ. Ονειρεύονται το πλήρες φακέλωμα των εργαζομένων. Θέλουν να βάλουν συνολικά «στο γύψο» το συνδικαλιστικό κίνημα.
Δεν προκαλεί πια καμιά εντύπωση ότι ο πρώτος υποστηρικτής που βρήκε η κυβέρνηση υπέρ του ηλεκτρονικού φακελώματος είναι η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ.
Τα Σωματεία ανήκουν στους εργαζόμενους και μόνοι τους θα τα υπερασπιστούν και θα τα προστατεύσουν από παθογένειες που τους έχουν φορτώσει οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές. Δεν έχει καμία δουλειά το κράτος και η εργοδοσία μέσα στα συνδικάτα. Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή, καμιά αλλαγή καταστατικού σε κανένα Συνδικάτο.
Δίνουμε άμεση και δυναμική απάντηση! Με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ξεκινάμε με το Συλλαλητήριο την Τρίτη 17/9 7.00μμ στα Προπύλαια, οργανώνουμε την απεργιακή αντεπίθεση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των εργαζομένων, και με ταξικούς, μαζικούς αγώνες θα τους χαλάσουμε τα σχέδια!
ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γενικός Γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ