Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ
Με βασική πηγή ινστιτούτα και κρατικούς φορείς (και όχι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι υπερβάλλουν), κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Επαρκεί μεσοσταθμικά μόνο για 19 μέρες, και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν σε άλλη μελέτη διαπιστώνεται ότι 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ! Το 72,7% των νοικοκυριών μείωσε τις δαπάνες του εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα. Τις μισές μέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή που το 95% του συνόλου των φόρων πληρώνονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το 2023 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αυ ξημένη κατά 85% σε σχέση με το 2019.
Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμούν ότι το 2024 θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ;;
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία το 2023 ξεπέρασαν τα 11 δισ. Οι 5 μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι είχαν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη (2022). Οι τράπεζες εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους! Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 2024 αναμένεται να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας και οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ.
Γύρω από το μέτωπο της ακρίβειας, η ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει ότι επιχειρεί να περιορίσει την ακρίβεια για τον λαό, επιμένοντας ωστόσο στο ότι οι ικανότητές της να το πετύχει είναι περιορισμένες, αφού «είναι ένα διεθνές πρόβλημα». Κρύβουν επιμελώς ότι ο μεγάλος ένοχος για την κερδοσκοπία και την ακρίβεια στην αγορά – τα σπασμένα της οποίας πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα – είναι η κυβερνητική πολιτική των «απελευθερωμένων τιμών» και γενικότερα των «ελεύθερων αγορών». Αυτή η πολιτική, την οποία υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ επιτρέπει σε όλους εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών και ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Άλλη μελέτη καταγράφει ποια θεωρούνται ως τα καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας:
Το 66,6% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, το 51,3% ο έλεγχος των τιμών/αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το 47,2% η μείωση των φόρων και τελών. Όταν λοιπόν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι περιγράφουν τα προβλήματα αλλά κάνουν και προτάσεις θα μπορούσαν άραγε τα συνδικάτα να κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα με όσα βασανιζόμαστε, στο εισόδημα, για τις ΣΣΕ στην υγεία, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία; (αυτό το κάνει μόνο η ΓΣΕΕ, όχι τα ταξικά και αγωνιστικά συνδικάτα).
Για αυτούς τους λόγους και η πρόταση για απεργία στις 28 Φλεβάρη δυναμώνει μέρα με τη μέρα μέσα από αποφάσεις σωματείων και ομοσπονδιών. Απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τα συνδικάτα, να είναι μπροστά. Για να υπάρξει το αύριο, το μέλλον μας χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, χωρίς την βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους. Μόνι μη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ