Αναδημοσίευση άρθρου της Βέτας Πνουτσάκη στο News 24/7 για τη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Το Σαββατοκύριακο 9 -10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Πανελλαδική Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων του ΠΑΜΕ στο κλειστό Γαλατσίου. Η Βέτα Πανουτσάκου μιλάει στο News 24/7 για τη σημασία και τους στόχους της συνάντησης.

Περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν, μέχρι στιγμής, λάβει απόφαση συμμετοχής με τους εκπροσώπους τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. Πρόκειται για σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων, πρωτοβάθμιων σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, λέει στο News 24/7 πως η Σύσκεψη θα είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου «Όσοι συμμετάσχουν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τους αγώνες και τις μάχες στους εργασιακούς τους χώρους αλλά και από τις κλιμακώσεις αυτών των αγώνων. Η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμη και έρχεται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

«Να στραφούμε ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται»

Η κυρία Πανουτσάκου, ξεχωρίζει τα βασικά ζητούμενα της Σύσκεψης: «Το πιο καίριο είναι να συνειδητοποιηθεί πως ο αγώνας για να ικανοποιηθούν αιτήματα που σχετίζονται με τον μισθό, τη σταθερή δουλειά ενάντια στα θανατηφόρα δυστυχήματα και την ελαστικότητα εργασίας, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Παιδείας, το περιβάλλον και τις υποδομές, τη δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, τις πλημμύρες και τις φωτιές όπως στη Βαλένθια, είναι να συζητήσουμε και να δούμε κατάματα ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις του γιατί δεν ικανοποιούνται αυτά τα αιτήματα».

Σύμφωνα με το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η κυβερνητική πολιτική έχει άλλες προτεραιότητες. Ωστόσο μετά από μια 15ετη κρίση τα εργατικά κινήματα διεκδικούν ξανά τα δικαιώματα τους. «Τα τελευταία δείγματα σε εργατικούς αγώνες δείχνουν πως μέσα σε δύσκολες συνθήκες ανοίγονται δρόμοι. Οι κινητοποιήσεις δείχνουν την αυριανή ημέρα. Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν δυσκολίες που υπάρχουν στο εργατικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να διεκδικηθούν δικαιώματα».

«Το κλίμα αυτό, δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να δοθεί και στις 20 Νοεμβρίου που έχει προγραμματιστεί η Πανελλαδική Απεργία. Να δείξουν οι εργαζόμενοι πως σε αυτή την πολιτική του “δεν έχω για τους εργαζόμενους” τάσσονται απέναντι».

«Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων από την κυβέρνηση»

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, η Βέτα Πανουτσάκου υπογραμμίζει πως «Η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί ταυτόχρονα με τη στήριξη σε επιχειρηματίες και πολεμικές δαπάνες, να σπείρει αυταπάτες πως θα ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για αυτούς. Ο υπουργός Υγείας λέει πως αν διορίσω γιατρούς θα πτωχεύσουμε. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει για επιστροφή του 13οου και 14ου μισθού γιατί θα πτωχεύσει η χώρα. Η πολιτική επιλογή είναι σαφής και δεν είναι με στόχευση στους εργαζόμενους. Είναι ντροπή να μιλάει για τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός. Κάνει μια τραγική λαθροθηρία και μιλάει για εξομοίωση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Όταν όμως δεν επαναφέρει καν 13ο και 14ο μισθό, υπόσχεται απλά να εξομοιώσει τους άθλιους μισθούς του ιδιωτικού με τους αθλιότερους του δημοσίου τομέα». Τονίζει επίσης πως αυτή η εξαγγελία δεν περιλαμβάνει καν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Ρίχνει στάχτη στα μάτια στους εργαζόμενους, σπέρνει ελπίδες για να μην αναπτυχθούν αγώνες για να καλυτερεύσουμε το σήμερα και το αύριο».

«Μετράμε νεκρούς γιατί αντιμετωπίζουν την Υγεία ως κόστος»

Τέλος στη Σύσκεψη αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα των εργατικών ατυχημάτων: «Μετράμε νεκρούς τραυματίες σε πολλούς κλάδους, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο» λέει η κυρία Πανουτσάκου. «Μιλάμε για τραγικά εγκλήματα, θανατηφόρα. Ο κλάδος των ΟΤΑ είναι ένας τέτοιος κλάδος. Και θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως τα περισσότερα αφορούν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Έχουμε τέτοια περιστατικά. Η προστασία της Υγείας στοιχίζει και έτσι το αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις. Και δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν αυτή τη στόχευση».

Κλείνοντας το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρει πως από την Πανελλαδική Σύσκεψη του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, φιλοδοξεί να βγουν πιο μάχιμες οι δυνάμεις που είναι μπροστά στους αγώνες. «Να βγούμε περισσότερες έμπειρες και με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα διεκδίκησης. Και στην απεργία στις 20 του μήνα να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας».

Περισσότερα

Κεντρική Ομιλία απεργιακής συγκέντρωσης 20 Νοέμβρη

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Χαιρετίζουμε το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που κατακλύζει το κέντρο της Αθήνας και...

Ομιλία του Δημήτρη Αρμάγου, Προέδρου Εργατικού Κέντρου Τρικάλων στην απεργιακή συγκέντρωση

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ,ΥΓΕΙΑ. ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ  Με αυτό...

Άρθρο του Βασίλη Πετρόπουλου, Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Αντιπρ. του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για τη Πανελλαδική Σύσκεψη

Στις 9 -10 Νοέμβρη, στην Αθήνα (Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου)Ομοσπονδίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο...