Ομιλία της Γιώτας Ταβουλάρη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη για τις κατασχέσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα για να διευκολύνει την υφαρπαγή του μόχθου του λαού από τις τράπεζες,η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  κραδαίνει τη ρομφαία της κάθαρσης και παριστάνει τον υπερασπιστή του δημόσιου χρήματος, της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού! Η κυβέρνηση που νομοθέτησε και θέτει σε εφαρμογή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να βάλει στο χέρι τη λαϊκή κατοικία προς όφελος των τραπεζιτών, σηκώνει κουρνιαχτό με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του «μεγάλου» σκανδάλου ΝΟΒΑΡΤΙΣ, προβάλει τη δήθεν σύγκρουσή της με τα μεγάλα συμφέροντα.

 

Είναι ξεδιάντροποι!

 

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, ψάχνουν το άλλοθι που θα ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, τη δική τους και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θέλουν να κρύψουν τις συμπληγάδες που συνθλίβουν τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η «δίκαιη» και «υγιής» ανάπτυξή τους σπρώχνει «κάτω από το χαλί» τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Πολύ περισσότερο βυθίζει στο σκοτάδι τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα κι έξω από τα μνημόνια.

 

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υποκρίνονται με τις κοκορομαχίες τους! «Διυλίζουν τον κώνωπα» της σκανδαλολογίας και «καταπίνουν την κάμηλο» του μεγαλύτερου σκανδάλου: τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, ότι στον καπιταλισμό αυτά τα κοινωνικά αγαθά – όπως και όλα – αποτελούν κερδοφόρα εμπορεύματα.

 

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του Φαρμάκου κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,1 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς, από την οποία οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν περίπου το 40%. 318 δισ. Δολάρια οι εξαγωγές φαρμάκων το 2016, με τα 22,5 δις να ανήκουν στη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ που ωστόσο κατατάσσεται πέμπτη στη λίστα πίσω από τη Γαλλία (22,8 δισ. δολάρια), το Βέλγιο (26,5 δισ. δολάρια), την Ελβετία (39,9 δισ. δολάρια) και τη Γερμανία (48,6 δισ. δολάρια). Τυχαίο που οι ΗΠΑ «ανακίνησαν» το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ;

 

Καταγγέλλουν τις δήθεν «αθέμιτες» και «παράνομες» πρακτικές στον ανταγωνισμό, επιτρέπουν, όμως, και με τη βούλα του νόμου στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία και να «σπρώχνουν» τα προϊόντα τους, μέσω της υποτιθέμενης ενημέρωσης. Με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, συνδέουν την επαγγελματική εξέλιξη των γιατρών με τη συμμετοχή τους σε «επιστημονικά συνέδρια», πολλά από τα οποία ελέγχονται πλήρως από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μήπως δεν είναι σκάνδαλο να εξαρτάται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η παρακολούθηση της εξέλιξης της ιατρικής και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης;

Ή μήπως οι φαρμακοβιομηχανίες δε νομιμοποιούνται να αποσύρουν φάρμακα από την αγορά, στερώντας από ασθενείς την αναγκαία θεραπεία, όταν δεν αποδίδουν το επιθυμητό για αυτές κέρδος;

Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ δίνει την κατεύθυνση: «Οι φαρμακευτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα Υγείας. Οι αρχές χρειάζεται να ισορροπούν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, δίνοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα κίνητρα στη βιομηχανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι».

Σε αυτό το πνεύμα, διαμορφώνεται η κυβερνητικής πολιτική για το φάρμακο, για να : Μονιμοποιήσει και να «εκσυγχρονίσει» τις περικοπές της κρατικής και ασφαλιστικής δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Να κάνει τον «τροχονόμο» στην οξύτατη διαπάλη μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων για την «πίτα» της αγοράς του Φαρμάκου.

 

Μιλούν από μόνες τους οι συνθήκες που έχουν διαμορφώσει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στο φάρμακο, όλοι αυτοί οι υπερασπιστές της καπιταλιστικής «ηθικής», οι «μαχητές» της κάθαρσης και «πολέμιοι» της διαφθοράς…

  • Το 42% των ασθενών πληρώνει από την τσέπη του 10 – 50 ευρώ το μήνα για την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκωνΚάθε ασθενής πληρώνει από την τσέπη του περίπου 300 ευρώ ετησίως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, με το 21% να αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη εξαιτίας του υψηλού κόστους.
  • 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους, το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  • Η περικοπή και τα «πλαφόν» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η καθιέρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής» έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των πληρωμών των ασθενών (από το 9% περίπου στο 30%). Με αυτούς τους μηχανισμούς, η συμμετοχή του ασθενούς μπορεί τελικά να φτάσει από το 25%, ακόμα και στο 80% για ένα φάρμακο. Στα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, τα κρατικά ασφαλιστικά σχήματα καλύπτουν περίπου το 57% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ οι ασθενείς πληρώνουν απευθείας το 39% και η προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση το 4% περίπου (μέσοι όροι).
  • Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), των οποίων η τιμή πρόσφατα «απελευθερώθηκε», πληρώνονται 100% από τους ασθενείς.
  • Τα 10 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση, έχουν γίνει καθεστώς.
  • Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερο για τα φάρμακα, ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερο σε σχέση με το 2009.
  • 50 κωδικοί ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν μεταβολή στην τιμή τους το 9μηνο του 2017, από τους οποίους οι 49 (98%) αύξηση και συγκεκριμένα οι 14 (28%) άνω του 10% και οι 9 (18%) από 20%, μέχρι και 160%!

Την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν το λαό, η φαρμακοβιομηχανία, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα «μεγάλα συμφέροντα», με τα οποία δήθεν συγκρούονται, καλά κρατούν:

  • Η αύξηση των εσόδων για τις 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές του Φαρμάκου έφτασε στα 16,991 δισ. δολάρια το διάστημα 2015 – 2016.
  • Η «Novartis» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει τη ραδιο-φαρμακευτική εταιρεία «Advanced Accelerator Applications», έναντι 3,9 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας το ογκολογικό της τμήμα, με τη νέα θεραπεία να βρίσκεται υπό αξιολόγηση και στις ΗΠΑ.
  • Η κυβέρνηση, με τροπολογία στις 22/12/2017, αύξησε τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ κατά 30 εκατ. ευρώ, χωρίς να τη συνοδεύει με αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι το ποσό αυτό αφαιρείται από το clawback (επιστροφή σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης) των φαρμακοβιομηχάνων, μπορούμε να πούμε ότι τους έκανε έναν «χριστουγεννιάτικο μποναμά».

Όσο για τους εργαζόμενους στο φάρμακο, πληρώνουν πολύ ακριβά την ευημερία των επιχειρήσεων – εργοδοτών τους, μαζί με την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και τις αναδιαρθρώσεις που φέρνουν.

Οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων διευκολύνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, να επιβάλλουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση στη δουλειά, να κάνουν χιλιάδες απολύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, το 2017 οι πολυεθνικές του Φαρμάκου έκαναν 14.945 απολύσεις περισσότερες από το 2016 (αύξηση 49,3%), μιλώντας μόνο για τις δημοσιευμένες στα επίσημα φαρμακευτικά και οικονομικά περιοδικά, ενώ συνεχώς ανακοινώνουν αντίστοιχα καινούργια πλάνα.

Βέβαια, όλα αυτά δεν εμποδίζουν καθόλου τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» να βραβεύουν τα φαρμακευτικά μεγαθήρια για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, την κερδοφορία που επιτυγχάνουν, καθώς και για τα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκπονούν για τις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Δεν εμποδίζουν καθόλου τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, να προσυπογράφει ως «κοινωνικός εταίρος» μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία την «Κοινή Δήλωση για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο». Δε μας εκπλήσσουν! Ο «κοινωνικός διάλογος» που πίνουν νερό στο όνομά του και τώρα επιδιώκουν να αναβαθμίσουν πάει μαζί με τη σιγή νεκροταφείου που έχουν συμφωνήσει με εργοδοσία – κυβέρνηση να επιβάλουν. Για να υπηρετήσουν και να προωθήσουν όλοι μαζί τους  στρατηγικούς στόχους της πλουτοκρατίας και να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από αυτήν τη στρατηγική, να αποδεχτούν την ολομέτωπη κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος τους. Γνωστά τα πρόσφατα έργα και ημέρες τους: Η κυβέρνηση νομοθέτησε το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, και οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν με πάθος την απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απαξιώνουν την ίδια την απεργία ως μορφή πάλης, όταν η εργοδοσία εντείνει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, «εσωτερικούς κανονισμούς» και «αξιολογήσεις».

 

Να τους πετάξουμε όλους αυτούς από το σβέρκο μας! Να ενισχύσουμε το ταξικό μέτωπο, το ΠΑΜΕ!

Έχουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή μας, το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες. Την ανάγκη μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και στο πλαίσιο αυτό φάρμακο που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους το χρειάζονται.

Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία – Φάρμακο, με το φάρμακο να ερευνάται, να ελέγχεται, να παράγεται και να διατίθεται από ενιαίο κρατικό φορέα. Έχουμε μπροστά μας τη ρεαλιστική και αναγκαία προοπτική να απαλλαγούμε απ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη για τα κέρδη τους. 

Τότε μόνο τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως τέτοια, μόνο τότε θα έχουμε εξασφαλισμένη εργασία και δικαιώματα, μόνο τότε η δουλειά και οι ικανότητες του καθενός θα αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.

 

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και οργανώνουμε την πάλη μας!

 

Ομιλία Γιώτας Ταβουλάρη, προέδρου Ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο

 

Περισσότερα

Ομιλία του Β. Συρίγου, ΓΓ της Ομ. Οικοδόμων και μέλος της Γραμμ. του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Εχθές που η κυβέρνηση της ΝΔ μας έσερνε στα δικαστήρια φορτωμένους με το...

Κεντρική Ομιλία απεργιακής συγκέντρωσης 20 Νοέμβρη

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Χαιρετίζουμε το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που κατακλύζει το κέντρο της Αθήνας και...

Ομιλία του Δημήτρη Αρμάγου, Προέδρου Εργατικού Κέντρου Τρικάλων στην απεργιακή συγκέντρωση

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ,ΥΓΕΙΑ. ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ  Με αυτό...