Κεντρική εισήγηση Σύσκεψης του ΠΑΜΕ για την ανεργία και τις συλλογικές συμβάσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι να εξασφαλίσουμε προσανατολισμό σε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στα σωματεία, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, Λαϊκές Επιτροπές για την οργάνωση του αγώνα στα ζητήματα της ανεργίας και της ανακούφισης των ανέργων.

Θέλουμε αυτός ο προσανατολισμός να αποτελέσει έμπρακτα μόνιμο στοιχείο στην δουλειά των σωματείων, να είναι σταθερός, να μην περιορίζεται μόνο σε ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνέχεια αλλά να είναι ενταγμένος σε ένα συγκεκριμένο, ενιαίο, πανελλαδικό σχέδιο με συγκεκριμένα καθήκοντα ανάδειξης των προβλημάτων των ανέργων και των οικογενειών τους, με προσαρμογές όπου χρειάζεται, με εξειδίκευση κατά κλάδο, γειτονιά , περιοχή, με κινητοποίηση δυνάμεων και διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ένταξης και συσπείρωσης δυνάμεων στα συνδικάτα, ενίσχυση της ταξικής γραμμής που εκφράζει το ΠΑΜΕ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυση της προοπτικής που προτείνουμε στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Το θέμα αφορά το σύνολο των εργατικών λαικών οικογενειών, σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων.

 Σε ποιες συνθήκες καλούμαστε να δράσουμε σήμερα για τα ζητήματα της ανεργίας και της προστασίας των ανέργων

 Η επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου δυναμώνει.

Η επίσημη ανεργία καταγράφεται είναι στο 27,3 % .Στους νέους ηλικίας μέχρι 25 χρονών είναι πολύ μεγαλύτερη φτάνοντας στο 58%

Την ίδια ώρα προετοιμάζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Απολύσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κλείσιμο οργανισμών, διαθεσιμότητες..

Ταυτόχρονα η εργοδοσία αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο προχωράει σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων εκβιάζοντας με απολύσεις ή απολύει εργαζόμενους και προσλαμβάνει στην θέση τους άλλους με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ, 4ωρίτες με 300 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργεί πεδίο για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Το δυνάμωμα του ανταγωνισμού μεταξύ καπιταλιστικών επιχειρήσεων συνοδεύεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, χειροτέρευση των όρων δουλειάς και αναζήτηση εργασίας.

Μεγάλες επιχειρήσεις στα τρόφιμα επιβάλουν 3ήμερη και 4ήμερη εργασία, άλλες μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες, προετοιμάζονται συγχωνεύσεις μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που συνοδεύονται με απολύσεις.

Αντίστοιχα στον τραπεζικό τομέα επιβάλλονται εθελούσιες απολύσεις. Στις τηλεπικοινωνίες το ίδιο. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει επιβληθεί καθεστώς εκ περιτροπής απλήρωτης εργασίας εδώ και πολύ καιρό.

Στις κατασκευές η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και η επανέναρξη ορισμένων μεγάλων έργων στους οδικούς άξονες που είχαν σταματήσει επειδή οι μεγαλοεργολάβοι διεκδικούσαν και τελικά πήραν καλύτερα συμβόλαια, θα γίνει με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους και με λιγότερους εργαζόμενους από όσοι ήταν πριν σταματήσουν οι εργασίες.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στο σύνολο των κλάδων. Το επόμενο διάστημα θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες. Η απελευθέρωση των απολύσεων θα οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας.

Η ανεργία εμφανίζεται το ίδιο οξυμμένη και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Ισπανία, Πορτογαλία επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση μας ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμιά μορφή καπιταλιστικής διαχείρισης που θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να οργανώσουμε την πάλη των ανέργων, να αναδείξουμε τις αιτίες του προβλήματος, να κινητοποιήσουμε δυνάμεις που θα παλέψουν για μέτρα ανακούφισης, να σφυρηλατήσουμε δυνατούς δεσμούς με ανέργους και εργαζόμενους που θα αντέχουν στις αυταπάτες των δήθεν λύσεων του προβλήματος της ανεργίας που καλλιεργεί το σύστημα και οι δυνάμεις της διαχείρισης του, να ενισχύσουμε την προοπτική που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, της ανέχειας και των προβλημάτων των εργαζόμενων.

Αυτή η προοπτική συνδέεται με μια ανάπτυξη που στο επίκεντρο της θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Στην οργάνωση της κοινωνίας με στόχο αυτό τον σκοπό και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Επιδιώκουμε η οργάνωση της πάλης των ανέργων να αποτελέσει μόνιμο και βασικό στοιχείο της δράσης των σωματείων γιατί:

  •  Πρώτα από όλα η κινητοποίηση των ανέργων, η οργάνωση του αγώνα του, είναι κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
  • Γιατί το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την εργατική τάξη. Γνωρίζουμε καλά ότι ανεργία και ανέργους θα έχουμε πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και ως τέτοια θα συνεχίζει να υπάρχει. Σε περιόδους κρίσεως θα οξύνεται και σε περιόδους ανάπτυξης θα ελαττώνεται. Επόμενα τα συνδικάτα πρέπει μόνιμα να έχουν στον προσανατολισμό τους την ανεργία, τους ανέργους , την οργάνωση του αγώνα γιατί σχετίζεται με το παρόν και των μέλλον της ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

  • Δεν πρέπει να χαθεί η επαφή των ανέργων με τα σωματεία και το αντίστροφο . Μας ενδιαφέρει η μόνιμη ενασχόληση των συνδικάτων με αυτό το θέμα γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το σύστημα χρησιμοποιεί την ανεργία για να πιέσει το σύνολο της εργατικής τάξης, να προωθήσει «νέες» εργασιακές σχέσεις, χωρίς ΣΣΕ, με ψευτοασφάλιση για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

  • Γιατί η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Στην πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο ανά πάσα στιγμή. Αφορά και τους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες τους που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική με τις ίδιες συνέπειες στην ζωή τους όπως των εργαζομένων. Αφορά και τους συνταξιούχους που με την πενιχρή τους σύνταξη βοηθάνε τα άνεργα παιδιά τους. Από αυτή τη σκοπιά Η οργάνωση της πάλης από τα συνδικάτα είναι αυτή που αντικειμενικά θα δώσει ώθηση στον κοινό αγώνα με τους μικρούς επαγγελματίες, μικρούς αγρότες θα βοηθήσει στο ξεπέρασμα αυταπατών, θα ενισχύσει συνολικά την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

  • Μας ενδιαφέρει τα συνδικάτα να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης και για ένα άλλο πολύ βασικό λόγο. Για να αποκαλύψουν ότι οι «λύσεις» που προτείνουν και δίνουν για το ζήτημα της ανεργίας κυβερνήσεις και δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου, οδηγούν στην ανακύκλωση της ανεργίας, της φτώχειας, συγκαλύπτουν την αιτία του προβλήματος δηλαδή τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την ανακύκλωση της ανεργίας, με την διαιώνιση της φτώχιας και της εξαθλίωσης.

 

Ποια είναι η πείρα από την οργάνωση της πάλης

 Είναι αλήθεια ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Έγκαιρα είδαμε το ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων Έχουμε κάνει πολλές και πολύμορφες προσπάθειες να οργανώσουμε τον αγώνα με επίκεντρο την ανεργία, τους ανέργους και την προοπτική που έχουν ανάγκη οι άνεργοι με τις οικογένειες τους.

Μέσα από τα συνδικάτα ,τις λαϊκές επιτροπές παρεμβήκαμε για να μην κοπεί το ρεύμα σε εκατοντάδες λαϊκά σπίτια. Αποτρέψαμε κατασχέσεις κατοικίας άνεργων .

Επιβάλλαμε σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση νοσηλειών που είχαν επιβληθεί σε ανασφάλιστους συναδέλφους στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκαν.

Οργανώσαμε σε όλη την Ελλάδα την αλληλεγγύη και την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους με διάφορους τρόπους . από διανομή τροφίμων μέχρι και την βοήθεια παιδιά των ανέργων με λαϊκά φροντιστήρια, εκδηλώσεις κ.λ.π.

Η πείρα που έχουμε αποκομίσει, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο πρέπει να αποτελέσει μαγιά για πιο οργανωμένη και στοχευμένη παρέμβαση των δυνάμεων μας.

Έχουμε ανοίξει το ζήτημα με κεντρικές πρωτοβουλίες στις κατασκευές, στο μέταλλο και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στον επισιτισμό τουρισμό, στις λαϊκές επιτροπές με την οργάνωση της αλληλεγγύης και της στήριξης των ανέργων.

Έχουν γίνει εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και γειτονιές με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για την στήριξη των ανέργων. Οργανώσαμε παρεμβάσεις σε υπουργεία , δήμους , κάναμε απεργίες και κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των ανέργων.

Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορούμε να πιάσουμε επαφή με ανέργους, να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας. όπως στην Ζώνη, στους οικοδόμους, στις λαϊκές επιτροπές, στο Κερατσίνι, κ.α.

 Σε ορισμένους κλάδους όπως οι κατασκευές, η ναυπηγική βιομηχανία έγιναν αξιόλογες προσπάθειες για να φωτιστεί καλύτερα το ζήτημα της ανεργίας και της προοπτικής που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Αυτές οι προσπάθειες ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία, βοήθησαν να γίνουμε πιο εύστοχοι στην αποκάλυψη των αιτιών του προβλήματος, στην τεκμηρίωση ότι ο καπιταλισμός είναι το σύστημα της ανεργίας που μπλοκάρει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, φώτισαν περισσότερο την διέξοδο που έχει ανάγκη οι εργαζόμενοι για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που με εργαλείο τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομίας, την κατάργηση των μονοπωλίων και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Από όλη αυτή την παρέμβαση βγαίνουν δυνατότητες και αδυναμίες.

  • Η βασική μας αδυναμία είναι ότι όλη αυτή η δράση εξαντλείται σε κεντρικές πρωτοβουλίες που και αυτές δεν έχουν συνέχεια. Οι πρωτοβουλίες που δεν εντάσσονται μέσα σε ένα σταθερό σχέδιο δουλειάς με στόχους συσπείρωσης, κινητοποίησης, εναλλαγής μορφών δράσης, αξιοποίησης δυνάμεων, ενίσχυσης της διαφώτισης, όξυνσης της αντιπαράθεσης με άλλες δυνάμεις και μηχανισμούς που παρεμβαίνουν στους ανέργους.

Αυτή μας η αδυναμία μπορεί να οδηγεί και σε λαθεμένα συμπεράσματα, ότι «δεν γίνεται τίποτα», δεν κινητοποιούνται οι άνεργοι, κλπ.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι χρειάζεται επιμονή, σταθερή, κοπιαστική και συγκεκριμένη δουλειά γα να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

  • Η πείρα δείχνει ότι πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο μορφές παρέμβασης και οργάνωσης της πάλης των ανέργων. Να πάρουμε υπόψη ότι άνεργος που βρίσκεται μόνος του να παλεύει , να δώσει λύση στο πρόβλημά του γίνεται πιο ευάλωτος στις ορέξεις της εργοδοσίας και του συστήματος, είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθεί στην λογική της υποταγής, της μιζέριας, στην λογική του συμβιβασμού με την καπιταλιστική βαρβαρότητα . Επομένως πρέπει να ενισχυθεί η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση μας για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων. Σε οργανωτικό επίπεδο πρέπει να πάρουμε υπόψη ορισμένα νέα στοιχεία που δυσκολεύουν την επαφή μας με τους άνεργους π.χ η κινητικότητα των ανέργων από κλάδο σε κλάδο, από περιοχή σε περιοχή για αναζήτηση δουλειάς.

 

  • Να οργανώσουμε καλύτερο συντονισμό της πάλης στους κλάδους και στις γειτονιές με τις λαϊκές επιτροπές, τα σωματεία, τα συνδικάτα. Φαίνεται ότι καλύτερα μπορούμε να κινητοποιήσουμε δυνάμεις συντονίζοντας την πάλη μεταξύ κλάδων, σωματείων. Προϋπόθεση είναι να έχει εδραιωθεί η δουλειά του κάθε σωματείου με τους ανέργους του κλάδου του.

  • Να επεξεργαστούμε καλύτερα το πλαίσιο αιτημάτων με βάση και την πείρα που έχουμε μέχρι τώρα αλλά και πως εκφράζονται οι συνέπειες της ανεργίας σε κλάδους, περιοχές, σε εργαζόμενους που απολύθηκαν λόγω κλεισίματος μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι αναγκαίο κάθε κλάδος να επεξεργαστεί πλαίσιο πάλης και αιτημάτων πέρα από το γενικό πλαίσιο που έχει το ΠΑΜΕ. Να επιδιώκει σταθερά την συσπείρωση ανέργων , εργαζομένων , αυτοαπασχολούμενων, μικρών αγροτών, νεολαίας και γυναικών.

Για παράδειγμα: δεν φτάνει να απαριθμούμε σε κάθε σύσκεψη ανέργων το γενικό πλαίσιο αιτημάτων. Χρειάζεται ανάλογα την περίπτωση να δυναμώνουμε την πίεση προτάσσοντας ένα αίτημα που έχει πιο επείγον χαρακτήρα σε ένα κλάδο ή μια περιοχή . Για παράδειγμα :

 

  • Στις κατασκευές για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους αλλά και ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Στην Ρόδο, πχ με τις πλημμύρες που κόστισαν σε καταστροφές και ανθρώπινες ζωές πρέπει να μπει στο επίκεντρο το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

  • Ή το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων που ταυτόχρονα σπουδάζουν σε σχολές των ΕΠΑΣ . Στην επαρχία το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης ανέργων, των παιδιών τους που χρησιμοποιούν υπεραστικό λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις

  • στην κλωστοϋφαντουργεία πρέπει να σχεδιαστεί η παρέμβαση μας επιδιώκοντας να εντάξουμε στην πάλη τους μικρούς αγρότες που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο. Να ενισχύσουμε την διέξοδο που προτείνουμε για τον κλάδο προς όφελος των αναγκών των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχα στην Ομοσπονδία γάλακτος τροφίμων και ποτών η ενίσχυση του κοινού αγώνα με αγρότες , κτηνοτρόφους με βάση την προοπτική που προτείνουμε μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο με απολύσεις, μεταφορά εργοστασίων στο εξωτερικό κ.λ.π

  • Στον επισιτισμό τουρισμό το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας που με τους νόμους που εφαρμόζονται αφήνουν χωρίς επίδομα την πλειοψηφία του κλάδου

 

  • χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης των σωματείων στους άνεργους νέους των σχολών μαθητείας που κάνουν πραχτική απασχολούμενοι με άθλια μεροκάματα σε διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, άλλα που υλοποιούνται για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας αλλά στην ουσία είναι εξασφάλιση πάμφθηνης εργατικής δύναμης για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο εμπόριο, στον επισιτισμό τουρισμό. Εδώ χρειάζεται επεξεργασία αιτημάτων και σχέδιο παρέμβασης έτσι ώστε να ενημερώνονται και να προετοιμάζονται οι άνεργοι που θα μπουν σε τέτοια προγράμματα να διεκδικήσουν με τα σωματεία μαζί καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερα μεροκάματα, ασφάλιση κ.λ.π

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

 

  • Η πείρα από την δράση μας δείχνει ότι χτίζουμε πιο στέρεους δεσμούς με ανέργους και τις οικογένειες τους εκεί που ανοίγουμε όλη την συζήτηση και την δράση για όλα τα ζητήματα, υγεία, ασφαλιστικό, παιδεία, ΣΣΕ, την διέξοδο κλπ.

Μας βοηθάει ένας τέτοιος προσανατολισμός να αναδεικνύουμε την σύνδεση που έχουν όλα τα προβλήματα μεταξύ τους και την αναγκαιότητα ο κάθε αγώνας για το συγκεκριμένο προβλημα να εντάσσεται μέσα στο συνολικότερο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα

Είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσεις για την ΣΣΕ και στους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Να εξηγήσεις με τι συνδέεσαι, ποιες οι συνέπιες από την καταργηση της. γιατί οι εργοδότες θέλουν την καταργησης των ΣΣΕ. Πως αξιοποιούν την ανεργία για να πιέσουν για χειρότερες εργασιακές σχέσεις, για απαλλαγή τους από την υποχρέωση της ασφάλισης, κλπ. όλα αυτά συνδέονται.

Στον άνεργο δεν φτάνει μόνο να βρεθείς στο πλευρό του σήμερα, να πιέσεις να έχει δουλειά που έχει επέιγουσα σημασία. Πρέπει να τον εξοπλίσεις για να ανατρέψει με την συμμετοχή του στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα την βαρβαρότητα του συστήματος. Δεν φτάνει στον εργαζόμενο να του μιλήσεις μόνο για ΣΣΕ αλλά να του δείξεις προς τα πού πάει η κατασταση, ότι αύριο ενδεχομένως να βρεθεί αυτός στις λίστες των ανέργων, ότι σε τελική αναλυση η υποχώρηση απέναντι στις επιδιώξεις του μεγαλοεργοδότη δεν του διασφαλίζει τίποτα. Αντίθετα θα βρεθεί μπροστά σε νέους εκβιασμούς και απαιτήσεις από τα αφεντικά.

 

Παρέμβαση άλλων δυνάμεων

 

Εδώ γίνεται μεγάλη δουλειά με στόχο :

  • Την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων . την μονιμοποίηση της βαρβαρότητας που ζουν οι εργαζόμενοι

  • Την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων

  • Την αξιοποίηση της ανεργίας, σαν μέσο πίεσης συνολικά της εργατικής και μείωσης της απαιτητικότητας των εργαζομένων

 

Είναι φανερό ότι για το πρόβλημα της ανεργίας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης παρεμβαίνουν όλες οι δυνάμεις.

Από την κυβέρνηση μέχρι τα κόμματα που υποστηρίζουν τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισης του συστήματος.

Παρεμβαίνει ο κυβερνητικός-εργοδοτικό συνδικαλισμός μέχρι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η εκκλησία.

Πρώτα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην ουσία απέναντι στο δίλημμα «ανεργία ή μειώσεις μισθών», τοποθετείται έμπρακτα στο δεύτερο και προβάλλει ως αιτίες του προβλήματος τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια, κλπ Έχει ευθύνη για την σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι γιατί συγκάλυψε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, δημιούργησε αυταπάτες ότι μπορούν όλα τα συμφέροντα εργατών και καπιταλιστών να ικανοποιηθούν. Με τα ινστιτούτα εργασίας που διαθέτει προσφέρει επιχειρήματα και στηρίξει στην λογική ότι μια καλύτερη διαχείριση μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος της ανεργίας και του συνόλου των προβλημάτων των εργαζομένων. Στήριξε στην πράξη την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με την συμμετοχή της στους κοινωνικούς διαλόγους, με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που αποδεχόταν την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ «ότι υπάρχει κρίση», « όλοι πρέπει να συμβάλουν για το ξεπέρασμα της», προώθησε μέσα στους εργαζόμενους την λογική της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς να παραμεριστεί ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, χωρίς να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα , χωρίς την ενίσχυση τις ταξικής γραμμής που εκφράζει το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να ανέβει η αποτελεσματικότητα του αγώνα.

 

Οι πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την εξουσία του κεφαλαίου, που ορκίζονται πίστη στην Ε.Ε. και την διαχείριση του συστήματος παρά τις διάφορες αποχρώσεις που υπάρχουν ουσιαστικά προωθούν δύο κατευθύνσεις στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργία:

Η πρώτη επικεντρώνει στην Επιδότηση της απασχόλησης με προσφορά τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις μέσα από κοινοτικούς πόρους αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, με νέα και συνεχόμενα προγράμματα κατάρτισης –μαθητείας. Επικεντρώνει στο ζήτημα της αύξησης και αξιοποίηση πόρων από την ΕΕ για την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων με επιδότηση των επιχειρήσεων με ταυτόχρονο στόχο την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Η δεύτερη κατεύθυνση μεταθέτει , χωρίς να αρνείται στην πράξη τα παραπάνω και χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου, την λύση του προβλήματος σε μια κυβέρνηση της αριστεράς «που θα σταματήσει τα μνημόνια , που γεννούν ύφεση και δυστυχία, θα δρομολογήσει πρόγραμμα κοινωνικής σταθερότητας ….» αθωώνει το καπιταλιστικό σύστημα ως αιτία του προβλήματος της ανεργίας και όλων των προβλημάτων προβάλλοντας την υγιή επιχειρηματικότητα κ.λ.π

Η Χρυσή Αυγή προβάλλει ως αιτία του προβλήματος τους μετανάστες και τα υψηλά μεροκάματα, πχ στη Ζώνη που δεν επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την δράση τους.

Οι διάφορες Μ.Κ.Ο. παρεμβαίνουν αναλαμβάνοντας την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων για κοινωφελή εργασία, διανομή τροφίμων, κοινωνικά παντοπωλεία, παρέχουν υπηρεσίες σε ένα ελάχιστο πακέτο ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων σε ανέργους.

Η εκκλησία κυρίως δραστηριοποιείται σε συσσίτια, συγκέντρωση ρούχων για ανέργους, κλπ.

Οι Δήμοι αξιοποιούν και αυτοί την διανομή τροφίμων, την σύσταση εταιριών από ανέργους στα πλαίσια της «αντιμετώπισης» του προβλήματος. Συμμετέχουν σαν φορέας υλοποίησης στα προγράμματα για τους ανέργους με παροχή απασχόλησης σε διάφορους τομείς και μεροκάματα 20 και 25 ευρώ.

Όλες αυτές οι δυνάμεις , πολιτικές και συνδικαλιστικές, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρεμβαίνουν και τις άνευ ουσίας διαφορές μεταξύ τους ταυτίζονται σε ένα πολύ βασικό ζήτημα και εκ των πραγμάτων ταυτίζονται και ως προς την κατεύθυνση της «λύσης» που επιδιώκουν.

Αποκρύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος που βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Καπιταλισμός και ανεργία είναι νύχι κρέας.

Όλες οι λύσεις που προτείνουν αυτές οι δυνάμεις δεν αμφισβητούν την αιτία που γεννά την ανεργία.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συγκαλύπτουν και η παρέμβαση τους αντικειμενικά βοηθά στην ενσωμάτωση των ανέργων, της εργατικής τάξης συνολικά στη λογική της διαχείρισης του συστήματος, οδηγεί στον συμβιβασμό με την ανακύκλωση της ανεργίας, δεν θίγει την εξουσία του κεφαλαίου.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η θεμελιώδης διαφορά της παρέμβασης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τις άλλες δυνάμεις. Μπορεί να αναπτυχθεί αγώνας διεκδικητικός και από άλλες δυνάμεις για τις απολύσεις, την ανεργία. Υπάρχουν πρωτοβουλίες για την στήριξη των ανέργων και των εξαθλιωμένων από όλους.

Όμως η παρέμβαση κυβέρνησης, ΕΕ, κομμάτων της διαχείρισης, του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού γίνεται με στόχο να εδραιωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων.

Να πεισθεί η εργατική τάξη ότι είναι μοιραίο να συμβιβαστεί με την ανεργία, τις νέες εργασιακές σχέσεις, την απλήρωτη δουλειά, τους μισθούς των 300 ευρώ χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ασφάλιση, με σύνταξη φιλοδώρημα, χωρίς παροχές σε υγεία και παιδεία.

Η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο. Να πεισθεί ο άνεργος, ο κακοπληρωμένος, ο μικρός επαγγελματίας που κλείνει το μαγαζί του ότι όσα συμβαίνουν στην ζωή του δεν είναι μοιραία. Έχει την δύναμη η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αλλάξουν την κατάσταση και αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο.

Η δική μας παρέμβαση δεν έχει στόχο την διαχείριση της φτώχειας, την ανακύκλωση των προβλημάτων αλλά την στήριξη των ανέργων και πολύ περισσότερο την κατάκτηση συνείδησης από όλο και περισσότερους ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της εξουσίας, για να δρομολογηθούν λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό το στοιχείο δυναμώνει ακόμη περισσότερο τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής των ανέργων γιατί δεν απαντάει μόνο στον αγώνα του σήμερα αλλά φανερώνει την προοπτική για το αύριο.

 

Πώς να δουλέψουμε

Πρέπει να έχουμε καθαρό πως αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην οργάνωση των εργατών, αν δεν βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, αν δεν προχωρήσουν συνολικά οι όροι για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ουσιαστικά θετικά βήματα στην οργάνωση των ανέργων δεν θα μπορούμε να έχουμε.

Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε σταθερό προσανατολισμό για ολοκληρωμένη παρέμβαση στα ζητήματα της ανεργίας.

Η δουλειά μας για την ανεργία και τους ανέργους πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος . Αυτό γνώση της κατάστασης στον χώρο ευθύνης, καταγραφή των ανέργων και των προβλημάτων, συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, κινητοποίηση δυνάμεων, εγγραφές στα σωματεία νέων μελών, ιδιαίτερη δουλειά στην νεολαία και τους μετανάστες, δυνάμωμα της αλληλεγγύη, του συντονισμού του αγώνα με άλλους κλάδους,. Σημαίνει όξυνση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις και απόσπαση δυνάμεων από την λογική της διαχείρισης, της ηττοπάθειας του συμβιβασμού.

Χρειάζεται κατά, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, σωματείο να σχεδιάσουμε συγκεκριμένα την παρέμβαση μας:

  • Καταρχήν Να συζητηθεί το ζήτημα σαν κύριο καθήκον σε όλα τα σωματεία, εργατικά κέντρα, Ομοσπονδίες.

  • Να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με επιμονή να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και δράση από τα κάτω.

  • Να υπολογισθούν στο σχεδιασμό διάφορες νέες πλευρές που δυσκολεύουν την σταθερότητα της επαφής μας με τους ανέργους, πχ κινητικότητα σε κλάδους, ευελιξία και οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

  • Να δυναμώσει σε όλα τα σωματεία το ζήτημα της αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες.

  • Έχουν ανακοινωθεί προγράμματα για προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ . αυτά τα προγράμματα είναι επαναλαμβανόμενα ( λήγουν και μετά ξεκινούν άλλα) και αφορούν χιλιάδες άνεργους .Είναι ανάγκη Να υπάρξει μέριμνα να ενημερωθούν οι άνεργοι για αυτά τα προγράμματα και προετοιμασία να παρέμβουμε με δυνάμεις από τα μέσα για την υπεράσπιση ΣΣΕ, ωράριο, κλπ.

Έτσι θα δυναμώνει ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων στα σωματεία. Μέσα από τον αγώνα, από την όξυνση της αντιπαράθεσης στους χώρους δουλειάς με την εργοδοσία και το αστικό κράτος θα εδραιώνεται πιο καθαρά η αντίληψη για την προοπτική προς όφελος της εργατικής τάξης θα ανεβαίνει η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα του αγώνα.

  • Να σχεδιαστεί πιο στοχευόμενα η δουλειά με τους ανέργους στις γειτονιές. Να εστιαστεί η προσπάθεια σε απόκτηση αντικειμενικής γνώσης της κατάστασης των ανέργων. Δεν εκφράζονται ομοιόμορφα τα προβλήματα σε όλες τις γειτονιές, πχ έλλειψη υγειονομικής κάλυψης, βρεφονηπιακών σταθμών, οικογένειες ανέργων χωρίς θέρμανση σε περιοχές με μεγάλο ψύχος, κλπ.

  • Συντονισμός της πάλης σε επίπεδο κλάδου, σε κλάδους με συνάφεια, με οξυμένα ποσοστά ανεργίας.

  • Γνώση και πρόβλεψη αν είναι δυνατό για άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων στο χώρο ευθύνης του κάθε σωματείου και σχέδιο παρέμβασης έγκαιρα.

  • Διαφώτιση για το ζήτημα της ανεργίας όχι μόνο στους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους.

  • Να πολλαπλασιαστούν οι συσκέψεις με ανέργους, να μεταφερθεί η πείρα από την δράση, να αναθέσουμε καθήκοντα για την οργάνωση της δουλειάς σε ανέργους στο πλευρό του σωματείου που θα έχει αναθέσει σε μέλη της Διοίκησης την βοήθεια και τον έλεγχο της υλοποίησης του σχεδίου παρέμβασης.

  • Μέριμνα για παρέμβαση με δημιουργικές δραστηριότητες στα παιδιά των ανέργων, των εργαζομένων, πχ όπως διάφορες πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ με ομάδες ποδοσφαίρου, θεατρικά, κλπ.

  • Μπροστά στις γιορτές να γίνουν εκδηλώσεις , να επιλεγούν κατάλληλες μορφές που θα μας φέρουν σε επαφή με ανέργους. Ορισμένα συνδικάτα προετοιμάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες ( μέταλλο, οικοδόμοι)

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Όσον αφορά την δική μας δουλειά, πρέπει να στοχεύσουμε στην σταθερή επίμονη παρέμβαση που δε θα σταματάει μπροστά στην πρώτη δυσκολία, στην προσδοκία να μετρήσουμε άμεσα και πολλά αποτελέσματα από την αρχή.

Τα αποτελέσματα θα έρθουν γιατί εμείς θα δουλέψουμε και θα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια και κόπο.

 

Πλαίσιο αιτημάτων:

 

  1. Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο ανεργίας

  2. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.

  3. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων

  4. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειας τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  5. κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας

  6. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  7. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκταση του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

  8. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

  9. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

  10. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.

  11. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

  12. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

  13. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

  14. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

  15. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.

  16. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  17. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

  18. Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

  19. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

  20. Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.

  21. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.

  22. Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που θα δίνει την δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

  23. Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές-σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από την δουλειά με αποδοχές.

  24. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Περισσότερα

00:15:23

Κλείσιμο της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ(ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι λίγες οι φορές που ο τίτλος μια εισήγησης περιγράφει τόσο γλαφυρά αυτό που...
00:37:20

Εισήγηση της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ 2024(ΒΙΝΤΕΟ)

«Εκ μέρους της Γραμματείας σας καλωσορίζουμε στην πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εισήγηση στην Ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, καλημέρα και καλή δύναμη σε όλες και όλους. Η σημερινή Ολομέλεια πραγματοποιείται σε μια...