Το αναλυτικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Δημοσιεύτηκε στις

Το αναλυτικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων,  επαγγελματικών ασθενειών, βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Κάλυψη όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό. ΔΠΥ).
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της  Επιθεώρησης Εργασίας, της Επιθεώρησης Μεταλλείων και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλες τις περιοχές της χώρας. Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στην  αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά  καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις  Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία  και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.)
  • Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές και τα  Ναυπηγεία. Δυνατότητα παρουσίας των εκπροσώπων των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων και των ΕΥΑΕ στους ελέγχους που πραγματοποίει η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας και η Επιθεώρηση Μεταλλείων.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών  υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα  Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Κάλυψη όλων χώρων εργασίας με υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.
  • Διαμόρφωση και στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με προτεραιότητα βιομηχανικές περιοχές και ουσιαστική – αποφασιστική συμβολή τους στην αναγνώριση της επαγγελματικής νοσηρότητας.
  • Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Υποχρέωση του εργοδότη να αναγγέλλει όλες τις ασθένειες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα του ΠΔ 41/2012. Να περιληφθούν στον κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών και οι ασθένειες του παραρτήματος 2 της σχετικής οδηγίας, αλλά και κάθε νόσος που με επιστημονικά κριτήρια της Ιατρικής της Εργασίας τεκμηριώνεται η σύνδεσή της με τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό  κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα  στις εργαζόμενες γυναίκες. Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των  γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας,  τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης.
  • Απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων για λόγους που σχετίζονται με την υγεία τους, απαγόρευση απόλυσης θυμάτων εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας ή εργαζόμενων που έχει εκδοθεί εκτίμηση καταλληλότητας με περιορισμούς για πρόβλημα υγείας, ανεξάρτητα αν αυτό σχετίζεται ή όχι με την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη  του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή  επαγγελματικής ασθένειας.
  • Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την  εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν  δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.
  • Απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας.
  • Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους  σε περίπτωση θανάτου.
  • Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον  αύξηση αυτών και επιβολή προστίμων όταν αυξάνεται η επικινδυνότητα (π.χ.  επιχειρήσεις με θανατηφόρα ατυχήματα, υψηλή επαγγελματική νοσηρότητα κ.λπ.).
  • Μείωση της φορολογίας των εργαζομένων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των  εργαζομένων στον κλάδο σύνταξης, στην κατεύθυνση της κατάργησής τους και άμεση  κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας με το κόστος να επιβαρύνει το  κεφάλαιο.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε  ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον  ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Άμεση επανένταξη στο θεσμό, των κλάδων  που εξαιρέθηκαν το 2011.
  • Άμεση διεύρυνση του θεσμού με όλες τις ειδικότητες που η επιτροπή του υπουργείου  εργασίας με το πόρισμά της αναγνωρίζει το βαρύ και ανθυγιεινό χαρακτήρα τους (όλοι οι  νοσηλευτές, γιατροί και μία σειρά από ειδικότητες υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία,  εργαζόμενοι στους προβλήτες 2 και 3 του ΣΕΜΠΟ στο Ν. Ικόνιο, οδηγοί σχολικών λεωφορείων κ.ά.). Μείωση του χρόνου  εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση  επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα  50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του  ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από  τις εισφορές.
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών στις περιοχές που επηρεάζονται από φυσικές και  τεχνολογικές καταστροφές. Πλήρης διασφάλιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όσο διαρκεί η διακοπή εργασιών.
  • Διακοπή εξωτερικών εργασιών κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών συνθηκών (δυνατοί άνεμοι, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έντονη βροχόπτωση κ.λπ.).
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή  και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους  θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες,  μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία  περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που  εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ενδεικτικά καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς,  διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα  χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής  εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν  ασφυκτικές συνθήκες. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού  νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων  διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

 

Περισσότερα

Δηλώσεις για τον 2ο Εργατικό Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Χαϊδάρι-Καισαριανή από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά(BINTEO)

Ηλίας Σταμέλος, Δήμαρχος Καισαριανής Μιχάλης Σελέκος, Δήμαρχος Χαϊδαρίου Νίκος Μαρινάκης, ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Δήλωση του πρωταθλητή κλασικού...