Συνέντευξη της Όλγας Κολιούση, Γραμματέα του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για την 9ωρη και 10ωρη αδήλωτη δουλειά

0
image_pdfimage_print

Συνέντευξη με την Όλγα Κολιούση, γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

 • Η κυβέρνηση επιδιώκει με νόμο να καταργήσει το οκτάωρο. Τι θα σημάνει αυτό για τους εργαζόμενους του κλάδου;
 • Η κυβέρνηση έρχεται απλά εκ των υστέρων να νομοθετήσει ανατροπές στο ωράριο και στον ημερήσιο χρόνο εργασίας που τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε να ισχύουν στον κλάδο. Ειδικά στις εταιρείες Πληροφορικής, μπορούμε να πούμε πως δεν είναι καινοτόμες μόνο όσον αφορά την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αλλά και όσον αφορά την ανατροπή του οκτάωρου. Τα τελευταία τρία χρόνια για παράδειγμα, έχουμε σε μια σειρά τέτοιες εταιρείες, εφαρμογή τροποποιητικών συμβάσεων εργασίας που καθιερώνουν το οκταμισάωρο, το εννιάωρο και το εννιαμισάωρο ανά βάρδια.
 • Μπορείς να αναφέρεις κάποια παραδείγματα;
 • Βεβαίως. Πρώτη και καλύτερη η Unisystemsτου Ομίλου Φέσσα δλδ του πρώην προέδρου του ΣΕΒ (να πώς εξηγείται η πρεμούρα του ΣΕΒ για το 10ωρο) που εδώ και δύο χρόνια επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας με οκταμισάωρο ωράριο, βγάζοντας εκτός οκταώρου το μισάωρο διάλειμμα που δικαιούται ο εργαζόμενος. Οι συμβάσεις αυτές πέρα από το να καταστρατηγούν το οκτάωρο, όριζαν πως η υπερεργασία δεν αμείβεται καθώς καλύπτεται από το μισθό των εργαζομένων. Μάλιστα, στη συλλογική αντίδραση των εργαζομένων και του συνδικάτου, η εργοδοσία απάντησε με την εκδικητική, συνδικαλιστική απόλυση πρωτοπόρου συναδέλφου. Σχετικά δε, με τις υπερωρίες που υπάρχουν στα τμήματα stand-by (τμήματα που ο εργαζόμενος κάποιες ημέρες οφείλει να είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο αν προκύψει κάτι), δίνουν ρεπό ανάλογα με τις ώρες κι ένα αστείο επίδομα 50€.

 

 • Ποιες άλλες εταιρείες ακολουθούν τέτοιες πρακτικές;
 • Η εταιρεία BEAT,που πλασάρεται ως πρότυπο των λεγόμενων start-upεπιχειρήσεων, έχει επίσης επιβάλλει οκταμισάωρη εργασία ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις. Άλλη ‘’ζηλευτή’’ start-upεπιχείρηση είναι και η Workable(ελληνική Google έσπευσαν κάποιοι να τη χαρακτηρίσουν) η οποία έχει συμβάσεις 9ωρης εργασίας ενώ με την έλευση της πανδημίας ξενοίκιασε τα γραφεία της, προχώρησε σε απολύσεις και όσοι μείνανε, δουλεύουν με τηλεργασία από το σπίτι. Άλλη περίπτωση είναι η εταιρεία EUROPEANDYNAMICSπου υπογράφει συμβάσεις έργων με το ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων. Εκεί, οι συμβάσεις εργασίας ποικίλλουν δλδ μπορεί στο ίδιο τμήμα να δουλεύουν κάποιοι 8ωρο και άλλοι να δουλεύουν 10ωρο. Κι εκεί υπήρχαν δυναμικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου, με την εργοδοσία να απαντάει με εκδικητική απόλυση συναδέλφου. Επίσης, στην εταιρεία ΑΤΟS-UNIFYεδώ κι ένα χρόνο έχει ανακοινωθεί στους εργαζόμενους πως στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δηλώνεται 9ωρη εργασία χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει προχωρήσει στη σύναψη τροποποιητικής σύμβασης. Πάντως κι εκεί υπάρχουν τμήματα όπου δεν πληρώνονται οι υπερωρίες.
 • Ποια είναι η κατάσταση στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών;
 • Ας ξεκινήσουμε με τη VODAFONπου από μόνη της αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Το 2018 έφερε προς υπογραφή συμβάσεις που πετούσαν εκτός ωραρίου το καθιερωμένο διάλειμμα, δλδ οκταμισάωρες συμβάσεις. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Όμιλος έφερε προς υπογραφή και συμβάσεις 9ωρης απασχόλησης σε

τμήματα Μηχανικών, Πληροφορικής, Μάρκετινγκ, τμήματα Οικονομικού κλπ. Πρακτικά δλδ σε τμήματα που δεν δουλεύουν με καθεστώς κυλιόμενων βαρδιών και δεν είναι τηλεφωνικά κέντρα. Το κεντρικό επιχείρημα της εργοδοσίας ήταν πως λόγω της ηλεκτρονικής δήλωσης υπερωριακής απασχόλησης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το ωράριο εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι θα φεύγουν από το γραφείο καθορισμένη ώρα χωρίς να πρέπει να κάτσουν παραπάνω. Στην τροποποιητική σύμβαση όμως που παρουσίασαν στους εργαζόμενους, ‘’επεκτάθηκε’’ σε μία ώρα το διάλειμμά τους (έτσι στο 9ωρο, η παραπάνω αυτή ώρα δε λογίζεται ως υπερωρία…). Η εργοδοσία υποστήριζε πως η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης ήταν προαιρετική όμως σε ατομικό επίπεδο εκβίαζε μέσω προϊσταμένων και μάνατζερ, με επιχειρήματα που είχαν σχέση με την εξέλιξη του εργαζόμενου, τα μπόνους που λάμβανε και, συγκαλυμμένα σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και με την ίδια τη θέση εργασίας. Αυτά έγιναν γνωστά από τις ίδιες τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Στον δε ΟΤΕ έχουμε την πρακτική της αποκοπής έργου, δλδ να επινοικιάζει εργαζόμενους και να αναθέτει σε εργολάβους διάφορα έργα. Εκεί η εντατικοποίηση χτυπάει ‘’κόκκινο’’ στο όνομα της έγκαιρης παράδοσης του έργου, εντός δλδ των προκαθορισμένων ημερομηνιών. Ενώ για τις απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι γίνονται ‘’μπαλάκι’’ ανάμεσα στους εργολάβους και στη διοίκηση του Ομίλου.

 • Άρα, διαπιστώνουμε πως τέτοιες πρακτικές υιοθετούνται ενιαία από τις επιχειρήσεις…
 • Έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε πως οι μεγάλοι όμιλοι στον κλάδο παίζουν σε δύο ταμπλό αναφορικά με τις υπερωρίες. Από τη μία ισχυρίζονται πως δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωρίες αλλά από την άλλη τονίζουν πως ‘’εδώ κανείς δεν δουλεύει αυστηρά 8ωρο γιατί δεν είμαστε Δημόσιο’’… Καλλιεργούν την κουλτούρα της αδήλωτης υπερωρίας. Ο εργαζόμενος θεωρείται σωστός αν βάζει σε ύψιστη προτεραιότητα την έγκαιρη παράδοση ενός έργου, ακόμα κι αν αυτό φαίνεται αδύνατο. Όποιος προσφέρεται να κάνει ‘’το παραπάνω’’ επιβραβεύεται (ηθικά βεβαίως κατά κύριο λόγο…) ενώ ο εργαζόμενος που θα σχολάσει στην ώρα του ενώ η δουλειά δεν έχει τελειώσει (ακόμα κι αν κανείς δεν του ζητησε να κάτσει υπερωρία) θεωρείται πως έχει νοοτροπία Δημοσίου, δεν έχει φιλοδοξία, δεν ενδιαφέρεται για το έργο κλπ.! Σε άλλες περιπτώσεις, όταν κάποιος συμπληρώσει οκτάωρο και φεύγει πριν τελειώσει το αντικείμενό του, του λένε να το παραδώσει σε κάποιον άλλον συνάδελφο για να το ολοκληρώσει το βράδυ και την επόμενη μέρα του επιρρίπτουν ευθύνες που ο συνάδελφός του ξενύχτησε… Επίσης, με τη δικαιολογία πως ‘’δεν ξέρουμε πόση ώρα θα μας πάρει να τελειώσουμε τη δουλειά’’ δεν γράφονται υπερωρίες και ουσιαστικά δουλεύουν ‘’μαύρα’’ μέχρι την ολοκλήρωσή της. Εννοείται πως όλα αντιμετωπίζονται με τη λογική ‘’αν πέσουμε  έξω χρονικά στη βάρδιά μας τότε θα τεθεί εκτός όλο το χρονοδιάγραμμα, θα εκτεθούμε, θα χάσουμε το έργο, ο πελάτης δεν θα μας πληρώσει και μπορεί να κινηθεί νομικά και ξέρεις, αυτά μαθαίνονται στην αγορά’’ (δλδ θα σε κυνηγάει πάντα η αποτυχία στο βιογραφικό σου…) κι έτσι πολλοί αναγκάζονται να ξενυχτάνε προκειμένου να παραδώσουν εγκαίρως το έργο και ‘’γράφοντας’’ αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες…
 • Ποια η δράση του ΣΕΤΗΠ απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας κι ενόψει του κυβερνητικούνομοσχεδίου;
 • Στο Συνδικάτο αντιπαλεύουμε την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων που επιτυγχάνουν οι εργοδότες με τη διαδεδομένη μέθοδο της τηλεργασίας, την επέκταση του ωραρίου, την εντατικοποίηση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ. Όλο το προηγούμενο διάστημα, με μαχητικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις υπερασπιζόμαστε το 8ωρο αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Δεν πατάμε τη μπανανόφλουδα της ατομικής διεξόδου που οδηγεί στην εργασιακή περιπλάνηση, στην απομόνωση. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης που οδηγεί στη συμπίεση μισθών και σε απώλεια δικαιωμάτων. Αντίθετα, επιθετικά και συλλογικά τόσο το ΣΕΤΗΠ όσο και τα επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικούμε υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και με κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.