Συνδικάτο Τύπου Χάρτου : Όλοι στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο 13 Οκτώβρη στις 6:30 μμ

Συνάδελφοι-ισσες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται για μια ακόμα φορά έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το στοιχείο που ξεχωρίζει όμως, είναι ότι η υπερμετάδοση και διασπορά της πανδημίας γίνεται σε χώρους δουλειάς, όπου αντικειμενικά συγχρωτίζεται πολύς κόσμος.

Είχαμε προειδοποιήσει και ως ταξικό κίνημα, και ως Συνδικάτο, να παρθούν εντατικά μέτρα από το κράτος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα σχολεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων. Την πειθαρχία, που επέδειξε ο λαός την περίοδο της καραντίνας, για να προστατεύσει την υγεία του, την έκανε κουρελόχαρτο στον βωμό του κέρδους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον Τουρισμό.

Τον χρόνο, που δόθηκε από την άνοιξη του έτους, όταν ελαχιστοποιήθηκαν τα κρούσματα, μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση τον αξιοποίησε για να περάσει αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα και να αποφασίσει, πώς θα γίνει το πλιάτσικο των 70 δις της Ε.Ε. από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, αντί να θωρακίσει την ασφάλεια του λαού εν μέσω πανδημίας.

Δεν αυξήθηκε ούτε το κονδύλι για την Υγεία, ούτε για την Παιδεία, αλλά ούτε και δόθηκαν ειδικά κονδύλια, για να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου της πανδημίας στους χώρους δουλειάς. Αυτές τις μέρες, που τα πρωτόκολλα υγείας είναι αόρατα σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, είναι ορατή μόνο η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στους μισθούς, στο ωράριο, συνολικά στις συμβάσεις.

Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, έκαναν σημαία την «ατομική ευθύνη». Για να κρυφτεί η κρατική ευθύνη και ολιγωρία κουνάνε το δάχτυλο στο λαό φορτώνοντας του την ευθύνη της πανδημίας, την ίδια ώρα που αφήνουν την προστασία των εργαζόμενων στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Βεβαίως και χρειάζεται, ο καθένας μας ατομικά να προσέχει, αλλά επίσης επιβάλλεται, να υπάρχει και ένα κρατικό πλαίσιο προστασίας της υγείας, που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα πηγαινοέρχονται με ασφάλεια στη δουλειά τους, και ακόμα μέσα στους χώρους εργασίας θα υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της πανδημίας.

Συνάδελφοι-ισσες

Όπως τίποτα δεν μας δόθηκε χωρίς αγώνα, έτσι και τώρα πρέπει να αναλογιστούμε, πως ούτε σε συνθήκες πανδημίας δε λογαριάζουν την υγεία μας, τη ζωή και τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Όλα τα μετράνε με βάση το πόσο αντέχει η οικονομία, με το κριτήριο του «κόστους – οφέλους». Σε αντίθεση με το κεφάλαιο, που του δόθηκε πακτωλός χρημάτων για να καλύψει τη χασούρα και μια σειρά ελαφρυντικά, όπως καθυστέρηση των επιδομάτων άδειας και δώρου Πάσχα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μας, κρατική επιδότηση για τζάμπα εργασία μέσω του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για τη ζωή μας, την υγεία μας και τη δουλειά μας, γιατί επανέρχεται μια βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, απαιτούμε:

 • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ και των υπουργικών αποφάσεων.
 • Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους. Υπογραφή  ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, ειδικότητες.
 • Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών.
 • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Υπαγωγή όλου του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες εργαζόμενους.
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων με επίδομα σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ, καμιά περικοπή στα συνταξιοδοτικά και όλα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
 • Όχι στις απολύσεις, να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη κι όχι επιδότηση των ιδιωτικών δομών Υγείας, για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
 • Άμεση κρατική χρηματοδότηση για κάλυψη των αναγκών των σχολείων, ώστε να εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
 • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Όλοι στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο 13 Οκτώβρη στις 6:30 μμ