Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας : Συνεχίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία στην ΜΙΜΙΚΟΣ – HQF (όμιλος Φιλίππου)

0
image_pdfimage_print

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

 Η ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) αρνούνταν πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα τη διαπιστωμένη μεγάλη διασπορά στον εργασιακό χώρο αλλά και σε πολλά χωριά της γύρω περιοχής όπου μένουν εργαζόμενοι.

Από έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας που στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης επιπλέον διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, αποδυτήρια χωρίς θέρμανση, όχι κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος διαλείμματος, χωρίς υποδομή για τους καπνιστές, χωρίς τραπεζοκαθίσματα, χαλασμένες τουαλέτες, νιπτήρες κτλ και έγιναν συστάσεις από την υπηρεσία καθώς δεν τηρούνταν ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται.

Τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία της ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ)ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙμε την μη καταβολή της μισθοδοσία στους εργαζόμενους που είχαν μπει σε καραντίνα, παρότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ”Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών”.Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η εργοδοσία απαίτησε την επιστροφή στην εργασία πριν ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα της καραντίνας ή/και χωρίς επαναληπτικό αρνητικό τεστ.

Η ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) έχει την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως είχε τη στήριξη και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κτλ).

Αν ήθελε η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε όπως έχει αυτοματοποιήσει πλήρως τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, πχ να είχε συνδέσει την ιατρική γνωμάτευση για παραμονή κατ’ οίκον με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου εργασίας ώστε να αναρτάται εκεί η υποχρέωση περιορισμού κατ’ οίκον και να προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται και συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού.

Αν ήθελε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα μπορούσαν να είχαν ενισχύσει το σώμα επιθεώρησης εργασίας με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον υποτιθέμενο ρόλο του και κυρίως θα είχαν διαμορφώσει τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας που να μην καταντάει διακοσμητικό το ρόλο του. Δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδοσία δεν έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις των υπηρεσιών, δεν προσέρχεται σε συναντήσεις κτλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων (παρά μόνο ότι αναγκάζεται κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων) αλλά ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει ακόμα και τις μέχρι σήμερα παρανομίες των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως αν διαπιστώνονται ή όχι). Ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες (10ωρα), μισθούς 200€, την κατάργηση της Κυριακής αργίας στη βιομηχανίας. Ετοιμάζει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό δίνοντας τα χρήματα των εργαζομένων σε εταιρίες.

Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να μεγαλώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση τα βάρη της οποίας θέλουν για μία ακόμα φορά να φορτώσουν στους εργαζόμενους και το λαό.

Παράλληλα ετοιμάζουν να νομοθετήσουν νέα εμπόδια στην οργάνωση και την πάλη των σωματείων ώστε να υλοποιούν ανεμπόδιστα την επίθεση στα δικαιώματά μας αλλά και γιατί καταλαβαίνουν ότι με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν υπάρχει ”κίνδυνος” περισσότεροι να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Η ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) να καταβάλλει, όπως προβλέπεται, τις αποδοχές των εργαζομένων που τέθηκαν σε καραντίνα. Να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες καθώς στην εξόφληση της μισθοδοσίας δεν συμπεριλαμβάνονταν αυτές οι ημέρες, ενώ ταυτόχρονα δεν χορηγούνται ούτε αναλυτικές μισθοδοσίας.
  • Η ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) να μην κάνει χρήση της απαράδεκτης αντεργατικής διάταξης που ψήφισε η ΝΔ και προβλέπει την απλήρωτη αναπλήρωση του μισού εργάσιμου χρόνου απουσίας λόγω καραντίνας.
  • Για αυτά τα ζητήματα να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου γιατί ότι γίνεται στη ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
  • Να συνδεθεί η ιατρική γνωμάτευση για καραντίνα ή άδεια ασθενείας με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να απαγορεύεται η εργασία και να προβλέπονται κυρώσεις.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους εργασίας του κλάδου ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας, επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ, θερμομέτρηση κτλ.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία με γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μαζικός-δωρεάν εμβολιασμός για όλους.
  • Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Καλούμε τις συναδέλφους στην ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) να οργανώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

 

Share.

Comments are closed.