Πριν λίγες μέρες σε οικοδομή στην Φιλιαδώνα Δομοκού σημειώθηκε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος οικοδόμος ενεργό μέλος του Συνδικάτου μας. Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προστίθεται στον κατάλογο των θυσιών των εργατών που πληρώνουν με το αίμα τους για ένα μεροκάματο.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Φθιώτιδας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Παράλληλα δηλώνουμε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, είναι τεράστιες γιατί έχουν αφήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν με τη λογική του ”πάμε και όπου βγει”». Φέρνουν ακέραια την ευθύνη γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στον έλεγχο των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην εκτέλεση εργασιών σε μικρές και μεγάλες οικοδομές, σε εργοτάξια, όπου χωρίς καμία προϋπόθεση ασφάλειας, εκδίδονται σωρηδόν άδειες μικρής κλίμακας οικοδομικών εργασιών που όμως αφορούν σε βαριές οικοδομικές εργασίες, έτσι ώστε ο κάθε εργοδότης να βρίσκει τρόπο να αποφεύγει την ασφάλιση των οικοδόμων, να επωφελείται με την αδήλωτη εργασία. Κανένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον ΕΦΚΑ, καμία σημασία, αφού χαρακτηρίζονται, ”μερεμέτια” και έργα συντήρησης.
Το Συνδικάτο μας μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας στην οικοδομή. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο κατάλογος των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας μεγαλώνει.
Το υπουργείο Εργασίας αρνείται την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος που θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς από την ασυδοσία του κάθε εργοδότη, που επιδιώκει να γίνει η δουλειά στο ”άρπα κόλλα” και στα ”γρήγορα” για ευνόητους λόγους.
Καλούμε τους οικοδόμους να δώσουν απάντηση σε αυτή την κατάσταση με τη μαζική συμμετοχή τους στην 48ώρη πανελλαδική Πανοικοδομική απεργία στις 12 & 13 Φλεβάρη. Απέναντι στην πολιτική του ”πάμε και όπου βγει”, για να γεμίζουν οι τσέπες της εργοδοσίας με κέρδη, εμείς προτάσσουμε τον οργανωμένο, μαζικό, διεκδικητικό αγώνα, για να προστατέψουμε τη ζωή μας.