Συλλαλητήριο 18 Δεκέμβρη για τον προϋπολογισμό στο Αγρίνιο- Ομιλία του Γιώργου Ντουντουμη, Προέδρου της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζ. στα Συναφή Επαγγ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέες και νέοι, εργαζόμενες μητέρες

Σε συνέχεια της πετυχημένης πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απέναντι στον «αναβαθμισμένο» ρόλο που διεκδικεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο χτύπημα του κινήματος, οι εργαζόμενοι, με τη σημερινή συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Ε.Κ.Α. στέλνουμε μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης της πάλης για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες μας!

Διαδηλώνουμε σήμερα, ενάντια στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που είναι τάχα ¨μεταμνημονιακός¨, όμως εμπεριέχει όλα τα  μνημονιακά  μέτρα και τους εφαρμοστικούς νόμους που έριξαν στα τάρταρα τους μισθούς και τα εργασιακά μας δικαιώματα  και προσθέτει και νέα.

Μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού σήμερα, διαδηλώνουμε ενάντια στη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς και τα βάρη που μας φορτώνονται για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η συζήτηση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού ξεκίνησε πριν μέρες με τους γνωστούς σκυλοκαβγάδες των αστικών κομμάτων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα ανεβάζουν όσο μπορούν τις φραστικές «εντάσεις», μπας και καταφέρουν να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην πολιτική που τσακίζει το λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στη… «μεταμνημονιακή περίοδο».

 «Αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων» βαφτίζει η κυβέρνηση τα εφάπαξ ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ώρα που ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει νέες περικοπές και χαράτσια στο λαό.

«Παροχολογία» βαφτίζουν τα ψίχουλα αυτά τα άλλα αστικά κόμματα, «δουλεύοντας» χέρι – χέρι με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξουν τον πήχη των εργατικών – λαϊκών απαιτήσεων στα τάρταρα, να «ξεκόψουν» όσο μπορούν κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού για πραγματική αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους.Και για… «κερασάκι», με φόντο τα νέα «δώρα» του προϋπολογισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, όλες αυτές οι δυνάμεις τσακώνονται για το ποια μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα.

Ο «πρώτος μεταμνημονιακός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός» όπως τον βάφτισαν, κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο οποίο εξασφαλίζει νέα προνόμια, απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις.Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΝΔ τσακώνονται από τα κοινοβουλευτικά έδρανα για το πώς μπορεί να στηριχθούν περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο, οι επενδύσεις και τα κέρδη του.

«Έχετε αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις», «ενώ εμείς θα φέρουμε πανστρατιά επενδύσεων» δημιουργώντας «σταθερό και φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις», διατείνονται τα στελέχη της ΝΔ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντλεί τις απαντήσεις στην κριτική της ΝΔ μέσα από το πλήθος των μέτρων που έχει νομοθετήσει έως τώρα για το κεφάλαιο, αλλά και των νέων «δώρων» που περιλαμβάνει ο ίδιος ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός: Κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων κ.ά.

Πάνω σε αυτά, μάλιστα, προσθέτει και άλλα νομοθετήματα, όπως το πρόσφατο για την «προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» που δίνει επιπλέον «κίνητρα» σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοσχέδιο για την «τουριστική ανάπτυξη» κ.ά.  Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την οποία υπηρετεί και ο νέος ταξικός προϋπολογισμός, όπως και όλη αυτή η αποπροσανατολιστική συζήτηση και ο εμπαιγμός που την συνοδεύουν, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διαδηλώνουμε σήμερα για άλλη μια φορά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες να βαφτίσει και τον φετινό προϋπολογισμό ως φιλολαϊκό, δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει και νέα.

Στήνοντας ένα «πανηγύρι» γύρω από τα κοινωνικά μερίσματα ως δήθεν παροχή, αποκρύπτει με κάθε τρόπο ότι για να πετύχει τα πλεονάσματα, παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς – να ποιος είναι και τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που είναι μέχρι τα μπούνια αντιλαϊκός και ταξικός:

  • Νέοι φόροι 1 δισ. ευρώ στην πλάτη του λαού – Μείωση της φορολογίας από 15% στο 10% για τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.
  • Μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ η δαπάνη για τις συντάξεις και κατά 935 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πετσοκόβεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που καταρρέουν.
  • Μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για το επίδομα ανεργίας – Αύξηση από 360 στα 551 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των επιχειρηματικών ομίλων για προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».
  • Αύξηση κατά 194 εκατ. ευρώ των δημοτικών φόρων και τελών.
  • Περικοπές 1,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν: Μη επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα», κατάργηση της δαπάνης για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, μείωση της δαπάνης για την επιδότηση ενοικίου και μη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα.
  • Μείωση κατά 740 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στους δήμους και 73 εκατ. ευρώ για Περιφέρειες. Ψάχνοντας στον προϋπολογισμό να βρούμε πόσα είναι τα κονδύλια που δίνονται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, βλέπουμε ότι αυτά παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Αυτό σημαίνει συνάδελφοι και συναδέλφισσες ότι διαμορφώνουν προϋποθέσεις για νέες  «Μάνδρες» και νέο «Μάτι» , νέες καταστροφές για το ζευγαράκι και αλλού στην περιοχή μας.

Αυτά λένε τα στοιχεία: Ανάπτυξη για τις μεγαλοεπιχειρήσεις μεσαίωνας για τους εργαζόμενους:

Την ίδια στιγμή διατηρείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, μείωση κατά 50% για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, θα επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλ. από τη δική μας φορολογία), μείωση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ (που σημαίνει όλο και λιγότεροι άνεργοι θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας), κατάργηση της όποιας προστασίας της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για να ανακουφιστούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα βαρίδια των ¨κόκκινων¨ δανείων, ένταση της φοροληστείας  των λαϊκών στρωμάτων κατά 1 δις ευρώ, ενόψει και νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, νέες περικοπές στις λεγόμενες  ¨κοινωνικές δαπάνες¨   δηλ. υγεία, πρόνοια και παιδεία (δηλ. θα παραμείνουν πανάκριβα εμπορεύματα που θα εξακολουθούμε να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας), μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μείωση χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, εκμηδένιση του ΕΚΑΣ, το κερασάκι στην τούρτα η προοπτική κάποιας αύξησης στον κατώτερο μισθό και η κατάργηση του ¨υποκατώτατου¨ μισθού για τους νέους θα γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί της κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας (Αχτσιόγλου υπουργός εργασίας).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Tα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την ευέλικτη και με ημερομηνία λήξης εργασία μέσα από τα διάφορα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί. Μια από αυτές τις μορφές αποτελούν και τα κοινώς λεγόμενα οχτάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας, η ονομαζόμενη «κοινωφελής εργασία», στην οποία οι άνεργοι «παρκάρουν» για 8 μήνες αμειβόμενοι με ψίχουλα και καλούμενοι να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η «κοινωφελής εργασία» στο Δασαρχείο Αγρινίου που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που βρίσκονται και σήμερα εδώ με τα αιτήματά τους, απασχολούνται στην κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια κλπ. Γίνεται κατανοητό πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη στιγμή που απασχολούνται ως δασεργάτες θα πρέπει να είναι αντίστοιχη και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Δίκαια ανησυχούν οι εργαζόμενοι καθώς εκτός του ότι η συγκεκριμένη εργασία και αντίστοιχα η εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας στο μέλλον,  χάνουν την δυνατότητα να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος δασεργάτη. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου εργάζονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Η πυροπροστασία δεν αφορά μόνο μία σεζόν, αλλά είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος. Επομένως, χρειάζεται τα οχτάμηνα της «κοινωφελούς» να γίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Nα αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με τη διόρθωση της αναγραφής της ειδικότητας των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι ¨ταξική¨ επιλογή της κυβέρνησης να σπέρνει αυταπάτες ότι καλυτερεύει η ζωή και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων όσο  θα ψάχνουμε στα ψιλά γράμματα των διαφόρων νόμων αν πληρούμε ¨όρους και προϋποθέσεις¨, δηλ. αν δικαιούμαστε μερικά ψίχουλα, αν θα πάρουμε ¨εφάπαξ¨  πίσω  ένα από τα δεκάδες που μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα. Να γιατί λέμε ότι πρέπει να τσακίσουμε την κυβερνητική κοροϊδία περί ¨αντιμέτρων¨ βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες.

Comments are closed.