Σωματείο Εργαζομένων ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκ – Πρόσφατη πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ – Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης

Δημοσιεύτηκε στις

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων και για ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των Κέντρων Υγείας της περιοχής

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όπου ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί, κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε αντιδραστήρα – απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι μονάδες σε έκτακτο σταμάτημα.

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας των ΕΛΠΕ να υποβαθμισθεί η πυρκαγιά και την «καθησυχαστική» δηλωση του δημάρχου Ελευσίνας, η αλήθεια είναι ότι, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι του διυλιστηρίου και οι κάτοικοι της περιοχής βρεθήκαμε μπροστά στο κίνδυνο να εξελιχθεί η πυρκαγιά και να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η ανεπαρκής συντήρηση των εγκαταστάσεων και η αυξανόμενη εντατικοποίηση αυξάνουν τον υπαρκτό κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αντίστοιχο περιστατικό παρουσιάσθηκε και περυσι, με την διακοπή ρεύματος ενώ, όπως καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο: «ο εξοπλισμός του αντιδραστήρα είχε εντοπισμένα προβλήματα, εδώ και δύο χρόνια, με θερμά σημεία στο μεταλλικό περίβλημα, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εκδήλωση του σοβαρού περιστατικού. Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό για τον οποίο είχε παρέμβει το ΚΕΠΕΚ το 2014, δίνοντας εντολή να σταματήσει η μονάδα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.»

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας δεν είναι προφανώς το μοναδικό περιστατικό, όπου η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η προστασία της υγείας και της ζωής εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται στο «βωμό» της αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Θυμίζουμε ότι μόνο το προηγούμενο διάστημα είχαμε την έκρηξη σε αποθήκη σε αποθήκη με φιάλες προπανίου και υγραερίου στον Ασπρόπυργο τον Ιούνιο 2021, την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, τις πυρκαγιές σε εργοστάσιο λαδιού και εργοστάσια ανακύκλωσης, την πυρκαγιά στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.

 Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εξακολουθεί η επικίνδυνη κατάσταση με εργοστάσια και αποθήκες με επικίνδυνες δραστηριότητες και εύφλεκτα υλικά να δραστηριοποιούνται δίπλα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Ανύπαρκτη παραμένει η ενημέρωση του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ο σχεδιασμός για εκκένωση κατοικημένων περιοχών, αν χρειαστεί.

Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων, εκρηκτικών, τοξικών.

Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο ΘΡΙΑΣΙΟ Πεδίο που κυριολεκτικά αποτελεί μια “βραδυφλεγή βόμβα“.

Όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου στην Ελευσίνα, ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης είναι παραπάνω από υπαρκτός, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων.

Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στις ζώνες επικινδυνότητας βρίσκονται οικισμοί, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νηπιαγωγεία, θεραπευτήρια, υποσταθμοί ενέργειας, το στρατιωτικό αεροδρόμιο, η Εθνική Οδός και δεκάδες βιομηχανικές και αποθηκευτικές επιχειρήσεις.

Μπροστά στην επικινδυνη κατάσταση, είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά από κάθε «εργατικό ατύχημα» στην περιοχή μας και πανελλαδικά, ότι δήθεν «υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

Τα πολύνεκρα θανατηφόρα ατυχήματα, τα παρ’ ολίγον ατυχήματα, τα ατυχήματα μεγάλης ρύπανσης επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Άλλωστε, γνωρίζουμε από την ίδια μας την πείρα ότι ακόμη και η υπάρχουσα ανεπαρκέστατη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται ουσιαστικά στους χώρους δουλειάς, δεδομένου  ότι ο κάθε εργοδότης εξετάζει το αν και ποια μέτρα θα λάβει με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν αυτά στην κερδοφορία του.

Αφήνουν «απροστάτευτους» εργαζόμενους                         και κατοίκους γιατί προτεραιότητα τους είναι                            η θωράκιση της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Την επιχειρηματική ασυδοσία «διευκολύνει» η απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και η διατήρηση κενών στη νομοθεσία ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά.

Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους θα απαιτούνταν χρόνια! Πόσο δε μάλλον που για να είναι ουσιαστική μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ενδελεχή έλεγχο και όχι τυπικό, με επαρκή εξοπλισμό, που δεν διαθέτουν οι σχετικές κρατικές υπηρεσίες.

Γι’ αυτήν την πολιτική είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Όλες υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οικονομίας, η υγεία και η ασφάλειά μας, το περιβάλλον, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας τους.

Επικίνδυνη υποστελέχωση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας

Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά “εργατικά ατυχήματα” – με μόνιμο προσωπικό, πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία εγκαυματιών, ενώ και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική και Εγκαυμάτων) υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Συνολικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, 45 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας, 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για την πρόσληψη 9 μονίμων εργαζομένων, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η επικίνδυνη υποστελέχωση των Α και Β Παθολογικών και της Πνευμονολογικής κλινικής, ενώ με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύει η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρική ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι. Στο Μικροβιολογικό, την Αιμοδοσία και το Ακτινοδιαγνωστικό, δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στις κλινικές COVID, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ, στα Χειρουργεία – Αναισθησιολογικό, στη Μαιευτική, και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Ορθοπαιδική, Χειρουργική, ΜΑΦ Κέντρου Εγκαυμάτων), σε παραϊατρικό προσωπικό (φυσικοθεραπευτές, Ακτινοδιαγνωστικό, διαγνωστικά εργαστήρια, Αιμοδοσία) αλλά και στην Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, όπου δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένας από τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων. Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού και η λειτουργία πολλαπλών εμβολιαστικών γραμμών και τις Κυριακές, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας. Τα προβλήματα λειτουργίας θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και κινδυνεύουν με απόλυση 14 επικουρικοί συνάδελφοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας ενώ το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί μόνο 2 πρωινά την εβδομάδα.

Για να οργανωθεί η διεκδίκηση για λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων και για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, καλούμε Σωματεία και Μαζικούς Φορείς σε Σύσκεψη, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...