Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκ: Επικίνδυνοι αποκλεισμοί και καμία ενίσχυση δημοσίων μονάδων Υγείας στα κυβερνητικά μέτρα για την Επιδημία

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Ενίσχυση των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων και πριμοδότηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων αλλά ούτε κουβέντα για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την  προστασία της Υγείας σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, σχολές και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκαλούν οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, που, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», μετατρέπουν τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την ενίσχυση των εκβιασμών για αναστολές εργασίας και απολύσεις.

Στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων, που αξιοποιούνται για την προσπάθεια απόκρυψης των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών για την εξάπλωση του 4ου κύματος της επιδημίας, – λόγω και της «προσαρμογής», για άλλη μια φορά, των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων –  προστέθηκε ο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ και ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών ασθενών.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν περιελάμβαναν ούτε ένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα.

Δεν περιελάμβαναν ούτε κουβέντα για την πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού για να πυκνώσουν τα δρομολόγια σε Προαστιακό, ΜΕΤΡΟ και λεωφορεία για αντιμετωπισθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός, ιδιαίτερα τις ώρες μετακίνησης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου Πεδίου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι στιβάζονται κυριολεκτικά σε βαγόνια και λεωφορεία, λόγω της περικοπής δρομολογίων του Προαστιακού και διατήρησης της κατάργησης των λεωφορειακών γραμμών  Α16, Β16 και Γ16.

Ταυτόχρονα, αν και οι σχολές παρέμειναν κλειστές και τα σχολεία «ανοιγόκλειναν» για 2 χρόνια, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή έναρξη λειτουργίας τους.

Αν και καταγράφεται συνεχή αύξηση των εισαγωγών ασθενών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ο υπουργός υγείας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη άμεσης στελέχωση των μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, και την αξιοποίηση τους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ούτε βέβαια για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δεν είπε ούτε κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται», την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου αν και παραμένουν κενές 220 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει προχωρήσει ούτε η προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ ενώ δεν έχει εγκριθεί ούτε η πρόσληψη 21 επικουρικών εργαζομένων (αν και σχετικά αιτήματα του νοσοκομείου έχουν ημερομηνίες 29/3/021, 17/6/2021 και 22/7/2021).

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι το Ιατρείο COVID του ΤΕΠ να στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους και να «εξαναγκάζονται» γιατροί άλλων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπαιδικοί) να καλύπτουν τις ελλείψεις. Παραμένει η επικίνδυνη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου 4 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις Α και Β Παθολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ Ορθοπαιδική, Ουρλογική – ΩΡΛ, Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, φυσικοθεραπευτές, τραυματιοφορείς) που θα χειροτερέψουν, αν απολυθούν οι 163 συμβασιούχοι εργαζόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2021.

Αντίστοιχα, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές περισσότερες από 46 οργανικές θέσεις γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς (οι 2 επικουρικοί) και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων είναι κενές οι περισσότερες οργανικές θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία. Κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία των Κέντρων υγείας καλύπτουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, που κινδυνεύουν με απόλυση.

Στα παραπάνω προβλήματα και ελλείψεις προστίθεται η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση υγειονομικών, που απειλούνται με αναστολή εργασίας, την ίδια στιγμή  που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και τα ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.

Απέναντι στην πολιτική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για την υγεία μας από την επιδημία και ταυτόχρονα την αξιοποιεί για να ενισχύσει την επιχειρηματική κερδοφορία – επιβεβαιώνοντας ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση – χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους..

Στην κατεύθυνση, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας, την Πέμπτη 26 Αυγούστου και στη Συγκέντρωση στο υπουργείο  Υγείας, στις 11 π.μ. και προγραμματίζουμε και νέες κινητοποιήσεις, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...