Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου : 14 Σεπτέμβρη στις 11π.μ. συγκέντρωση στην πύλη Επειγόντων

0
image_pdfimage_print

ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 11 π.μ.

Συγκέντρωση στην πύλη Επειγόντων ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων                           

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ είναι η κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει τον  εμβολιασμό σε εργαλείο για ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις  και όχι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας   

► να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη σε ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

  • ► ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων

Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της επιδημίας  – με «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων – με ολοφάνερες τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αφού, για δεύτερη συνεχή χρονιά, «προσάρμοσαν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων.

Δικαιολογημένη είναι λοιπόν η αγανάκτηση που αισθανόμαστε όχι μόνο οι υγειονομικοί αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», μετατρέπουν τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την επιβολή αναστολών εργασίας στο δημόσιο και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για την επιτάχυνση των ήδη προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των εργαζομένων – για να καλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας – έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά, μεγαλώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις και δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας σε δεκάδες κλινικές και τμήματα νοσοκομείων και κέντρα υγείας.

Η αναστολή εργασίας περισσότερων από 6.000 εργαζομένων γίνεται τη στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το και ΠΔ 102/2020 και την ευρωπαϊκή οδηγία 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.

Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούν τις αναστολές εργασίας για να προωθήσουν την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνουν τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 78 συναδέλφων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι το Ιατρείο COVID του ΤΕΠ να στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους και να «εξαναγκάζονται» γιατροί άλλων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπαιδικοί) να καλύπτουν τις ελλείψεις. Παραμένει η επικίνδυνη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου 4 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις Α και Β Παθολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ Ορθοπαιδική, Ουρολογική – ΩΡΛ, Χειρουργική, Μαιευτική, Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, φυσικοθεραπευτές, τραυματιοφορείς) που θα χειροτερέψουν, αν απολυθούν οι 163 συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2021.

Αντίστοιχα, στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας με κενές περισσότερες από 46 οργανικές θέσεις γιατρών και προσωπικού, τέθηκαν σε αναστολή 8 συνάδελφοι. Το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς (οι 2 επικουρικοί) και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων είναι κενές οι περισσότερες οργανικές θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία. Κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία των Κέντρων υγείας καλύπτουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καθώς και οι συμβασιούχοι, που κινδυνεύουν με απόλυση.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα για τον πραγματικό στόχο των κυβερνητικών σχεδιασμών αποτελεί η απόφαση για τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών ασθενών.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν περιελάμβαναν ούτε ένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα.

Αν και οι σχολές παρέμειναν κλειστές και τα σχολεία «ανοιγόκλειναν» για 2 χρόνια, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Αντί για πύκνωση των δρομολογίων και λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μειωθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου Πεδίου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι στιβάζονται κυριολεκτικά σε βαγόνια και λεωφορεία, λόγω της περικοπής δρομολογίων του Προαστιακού και διατήρησης της κατάργησης των λεωφορειακών γραμμών  Α16, Β16 και Γ16.

Συνολικά, η αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση, επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους ιδιωτικούς  ομίλους, που ανυπομονούν να αυξήσουν τα κέρδη τους και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Ενάντια σε όλους αυτούς, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τις υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και στη Συγκέντρωση στο Υπουργείο και προγραμματίζουμε νέες κινητοποιήσεις μαζι με σωματεία της ευρύτερης περιοχής. .

 

Share.

Comments are closed.