Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Σωματείο Εργαζ. Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου : 14 Ιούνη συγκέντρωση “υποδοχής” πρωθυπουργού στο νοσοκομείο Δ. Αττικής (πρώην Λοιμωδών)

0

«Υποδεχόμαστε» τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης που συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας

Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση Σωματείων Εργαζομένων νοσοκομείων και Μαζικών Φορέων Δυτ. Αθήνας την ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 9 π.μ.  στην είσοδο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών)

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στους υγειονομικούς και κυρίως στους κατοίκους της Δ. Αθήνας προκαλεί η πρόθεση κυβέρνησης και διοίκησης 2ης ΥΠΕ να μετατρέψουν σε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας Εφήβων (που στελεχώνεται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να διατηρούν «κλειστό» το νοσοκομείο Δ. Αττικής , «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ». στερώντας  από τις λαϊκές οικογένειες 2 Παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, χειρουργικών ειδικοτήτων (Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ), Αναισθησιολογικό τμήμα,  και συνολικά 135 κρεβάτια (με τη δυνατότητα να επεκταθούν στα 214) καθώς και 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν ετησίως στα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η επιβάρυνση των ήδη υποστελεχωμένων νοσοκομείων ΑΤΤΙΚΟΝ και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, με «εκτίναξη» των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στο ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) ήταν ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν – καταργήθηκαν το 2013 από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  – και παρέμειναν «κλειστά» και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων μονάδων υγείας (ΙΚΑ Αιγάλεω, Κέντρα Μάνας και Παιδιού Αιγάλεω και Νίκαιας, Φυσικοθεραπευτήριο Νίκαιας, ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά)

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι, ακόμη και εν μέσω επιδημίας, συνεχίζονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών για νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων» και  «Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε» καθώς και οι πρόσφατες δηλώσεις της αναπλ. Υπουργού Υγείας ότι «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους»!!!

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν το 2013, δηλαδή ότι «θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα».

Αν και η επιδημία, με τις ελλείψεις κρεβατιών, και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε «μιας νόσου» απέδειξε, ότι για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας σε μια κρίσιμη περίοδο, απαιτούνται «εφεδρείες» σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό.

Πρόκειται για ΠΡΟΚΛΗΣΗ να οργανώνουν ΦΙΕΣΤΕΣ για τη δήθεν «αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας», την ίδια στιγμή που:

  • ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς, ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74196 τον Απρίλιο 2022)
  • η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώνεται συνεχώς (μόνο το 2022 προβλέπεται μείωση κατά 279 εκατ. ευρώ) ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη
  • συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής των εργασιακών και παρατείνονται οι αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων
  • προωθείται η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα και κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι
  • αρνούνται να μας εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αποκλείουν πολλούς συναδέλφους ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ενώ σχεδιάζουν μειώσεις και σε χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους.
  • η ακρίβεια και η φοροληστεία τσακίζουν το εισόδημα μας. Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα και άλλα βασικά είδη,

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχιζόμενης υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων είναι το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο,  όπου:

  • παραμένουν κενές 89 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 51 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε η διαδικασία για την πρόσληψη 9 μονίμων εργαζομένων, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους
  • παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς στις ΜΕΘ και στις Α και Β Παθολογικές κλινικές. Με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύουν η Πνευμονολογική, όπου έχουν απομείνει μόνο 3 μόνιμοι γιατροί, η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 3 ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι και η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί. Στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό και Ακτινοδιαγνωστικό, δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία.

Τσακίζουν τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με το Ν. 4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.

Τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε.στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή ΝΠΙΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών.

Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται,  την ίδια στιγμή που η φτώχεια «θεριεύει» στις λαϊκές οικογένειες.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά και τις διεκδικήσεις μας για:

► Στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής «ΑΓ., ΒΑΡΒΑΡΑ»

Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

► Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.  Ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, μαζί με το προσωπικό τους, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας..

Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να συμμετέχουν στην Συγκέντρωση και να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.