Τρίτη, 9 Μαρτίου

Σωματεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής : Ανακοίνωση στάσεων εργασίας για τη μη τήρηση επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε

Στα τέλη Ιουλίου του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ήρθαμε σε συμφωνία με την διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη συλλογική είχε υπογραφεί το 2008 και μετά την πάροδο τόσων χρόνων ήταν επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΣΣΕ, παρόλες τις δυσκολίες που έχουν επέλθει στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων μετά από μνημόνια και νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι όροι της ΣΣΕ συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από την Διοίκηση αφού είχε αποσπάσει τις υποσχέσεις από τα αντίστοιχα Υπουργεία.

Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της κι ενώ η Διοίκηση ισχυριζόταν ότι ήταν θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επικύρωσης από το Υπουργείο Οικονομικών, αιφνιδίως ενημερωθήκαμε την παραμονή των Χριστουγέννων από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ, ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να αποδεχτεί την παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο αλλά και κάποια άλλα σημεία της ΣΣΕ, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνηθείσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού επικαλέστηκαν σε εκπροσώπους μας ότι «αν δώσουν κάτι στη Λυρική στη συνέχεια θα το ζητήσουν άλλοι 10.000 εργαζόμενοι». 

Σε μία εποχή που η πανδημία εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τον ίδιο λόγο για να ακυρώσει την υπογραφείσα Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Και μάλιστα σε ένα από τα ελάχιστα θέατρα που συνεχίζουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα, σε εργαζόμενους που από το 2010 έχουν υποστεί μείωση αποδοχών έως και 55%. 

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι την προηγούμενη δεκαετή κρίση την πλήρωσαν πολύ ακριβά. Θέλουν και πάλι να φορτωθούμε τη νέα οικονομική κρίση που ζούμε, μια κρίση που η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως καταλύτης για να επιταχυνθεί. Θέλουν να μην τολμάμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και διοίκησης. Τους βλέπουμε όλους ενιαία. Απαιτούμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την άμεση εφαρμογή όλων των όρων της ΣΣΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επικύρωσή της από το Υπουργείο Οικονομικών

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και προκηρύσσουμε για το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021 στάσεις εργασίας στα παρακάτω ωράρια:

Για την πρωϊνή βάρδια από ώρα 10.00 έως 13.00

Για τη βραδινή βάρδια από ώρα 18.00 έως 21:00

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Λ.Σ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Comments are closed.