Παρέμβαση του Τσιαούση Κυριάκου, Προέδρου του Συνδικάτου Εργαζ. στον Τουρισμό Επισιτισμό Θεσσαλονίκης στη Συνέντευξη Τύπου

Δημοσιεύτηκε στις

Τοποθέτηση εκ μέρους σωματείων της Θεσσαλονίκης

Τσιαούσης Κυριάκος – Πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζόμενων στον τουρισμό- επισιτισμό (ΣΕΤΕΠΕ)

Και στη Θεσσαλονίκη τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν να βρίσκονται σε «θέση μάχης» , εν όψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, πατώντας και σε μια πλούσια εμπειρία που έχουμε πλέον αποκομίσει από τα δύο πρώτα κύματα της.

Πέρα από όλα τα άλλα διατηρούμε σταθερά στον προσανατολισμό μας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς οι οποίοι αποτελούν και βασικές εστίες μετάδοσης του ιού. Τον τελευταίο καιρό έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε μια σειρά χώρους από διάφορους κλάδους. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις μεγάλων εργοστασίων  στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, του μετάλλου και της χημικής βιομηχανίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτά αναδείχτηκαν από τα ταξικά σωματεία, μιας και το πρώτο μέλημα των εργοδοτών ήταν να αποσιωπηθούν. Ενώ εξοργιστική είναι  η στάση  των συμβιβασμένων δυνάμεων και σε επίπεδο  ΕΚΘ που  επί της ουσίας δεν έχουν πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για όλα όσα καταγγέλλουμε.

Στάση εγκληματική αν σκεφτεί κανείς ότι όλο το προηγούμενο διάστημα φτάσαμε σε σημείο να μετράμε ακόμη και νεκρούς σε χώρους όπως γνωστή μπισκοτοβιομηχανία που εδρεύει στην περιοχή, σε εργοστάσιο παραγωγής σωλήνων και δομικών υλικών, στο λιμάνι, στην ΕΥΑΘ κ.α.

Τα παραπάνω αποτελούν έναν επιπλέον λόγο  για τον οποίο βάζουμε ως άμεσο στόχο πάλης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζόμενων και την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως για παράδειγμα  τη δημιουργία ΚΥ στη ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης όπως για παράδειγμα σε καταστήματα του επισιτισμού ή σε καταστήματα και αποθήκες μεγάλων και γνωστών αλυσίδων σούπερ μαρκετ. Πρόβλημα που προστίθεται σε μια ήδη τραγική κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο  τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε 5 εργατικά ατυχήματα με θύματα διανομείς φαγητού. Φυσικά στην πράξη  είναι περισσότερα αφού ορισμένα από αυτά δε γίνονται ποτέ γνωστά.

Παράλληλα το πρόβλημα γιγαντώνεται κάτω και από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης  στο σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία σηκώνουν βάρη όλης της ευρύτερης περιοχής, παραμένουν αποδεκατισμένα μιας και δεν έχει παρθεί  κανένα μέτρο ενίσχυσης τους παρόλο που έχουν επωμιστεί και το βάρος της υλοποίησης των εμβολιασμών.

Επομένως από το πλαίσιο μας δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας, με προσλήψεις προσωπικού, υλικοτεχνικές υποδομές, με πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Στα πλαίσια, αυτά ξεχωρίζει η αγωνιστική «συνάντηση» μεταξύ των αγωνιζόμενων υγειονομικών και της Επιτροπής Διανομέων του Συνδικάτου τουρισμού – επισιτισμού που πραγματοποιήθηκε στις 23 του μήνα  έξω  από την  ΥΠΕ. Μια αγωνιστική πρωτοβουλία η οποία ενώθηκε και με τους χιλιάδες φοιτητές που ήταν στους δρόμους μιας και η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα το ΑΠΘ αποτέλεσαν  και το «θέατρο» ενός άνευ προηγουμένου οργίου καταστολής τις τελευταίες μέρες.

Εκτός των άλλων  η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Μόνο τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοιού στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ, σε σταθμαρχεία και αμαξοστάσια. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί παροπλισμένο μεγάλο κομμάτι του στόλου, κόντρα στην ανάγκη για ασφαλή μεταφορά με συχνά και επαρκή δρομολόγια. Ακόμη και τα λεωφορεία που προμηθεύτηκε πρόσφατα με leasing και που τόσο διαφήμισε η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, αποδείχτηκαν ακατάλληλα εν μέσω πανδημίας μιας και οι επιβάτες αναγκάζονται να συνωστίζονται καθώς υποχρεούνται να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται από μόνο μια πόρτα.

Με αυτά τα δεδομένα μόνο ως «τραγική ειρωνεία» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα μέτρα που πάρθηκαν σε Δήμους όπως αυτός του Ευόσμου – Κορδελιού. Σε έναν Δήμο όπου κατοικούν χιλιάδες εργαζόμενοι που πηγαινοέρχονται καθημερινά στη Σίνδο (η μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της περιοχής) και σε άλλους μαζικούς χώρους δουλειάς. Μια περιοχή στην οποία η διαβίωση των κατοίκων επιβαρύνεται πάρα πολύ και από μια σειρά παράγοντες όπως  η άκρως ανθυγιεινή  λειτουργία  της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και των ΕΛΠΕ. Θέμα σοβαρό στο οποίο όμως  δεν θα σταθούμε σήμερα.

Φυσικά η κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, με 25αρια τμήματα παραμένει άκρως επικίνδυνη  όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

 Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση. Με πάρα πολλούς χώρους κλειστούς, από τη μια έχουμε ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων να προσπαθεί να επιβιώσει με τα ψίχουλα που η κυβέρνηση μοιράζει ως επιδόματα. Από την άλλη η εντατικοποίηση  έχει φτάσει στο έπακρο για όσους ακόμη εργάζονται και ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές.

Επομένως μονόδρομο αποτελεί η κλιμάκωση της δράσης μας σε μια κατεύθυνση όπως οι κινητοποιήσεις που ανέπτυξε το συνδικάτο τουρισμού επισιτισμού, σε συντονισμό με δεκάδες άλλα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά. Προγραμματίζουμε αυτές τις μέρες συσκέψεις έτσι ώστε να καθορίσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα μας παράλληλα με την προσπάθεια μας για συσπείρωση ακόμη περισσότερων δυνάμεων πάνω σε ένα πλαίσιο  στο οποίο εμπεριέχονται όλα αυτά που χρειάζονται για την ουσιαστική στήριξη και  προστασία των εργαζόμενων εντός και εκτός δουλειάς, τη θωράκιση του συστήματος υγείας, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας αλλά και την διεκδίκηση αυτών που αντικειμενικά μας αναλογούν την περίοδο στην οποία ζούμε.

Φυσικά δεν θα σταματήσουμε και την προσπάθεια έμπρακτης στήριξης, στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης, πλευρά της οποίας ήταν και η αποστολή που πραγματοποιήσαμε στις 24 του μήνα σε camp προσφύγων στο νομό Σερρών.

Περισσότερα

Άρθρο του Ν. Θεοδωράκη, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Τμήματος Διεθνών

Ξεπουλημένα «Συνδικάτα» στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των Κυβερνήσεων Οι αγώνες των εργατών δεν έχουν...

Κλείσιμο της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ

Μέσα από τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης μπορούμε να εκτιμήσουμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμα...