Παρέμβαση της Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, Προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αχαΐας στη Συνέντευξη Τύπου

0
image_pdfimage_print

Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου – Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαίας και Μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Ένας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα βρίσκεται  στο κόκκινο και σε καθολικό λοκντάουν. Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αχαΐα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με  COVID-19 στα νοσοκομεία.

Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να λυθούν σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας, ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,  αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας. 

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού δεν υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ειδικά στα σουπερμάρκετ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αχαΐας η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει καμία πλέον αλυσίδα που δεν έχει συρροή κρουσμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα αποκρύπτονται. Δεν παρεμβαίνει ο ΕΟΔΥ για να κάνει ιχνηλάτηση αλλά αυτή γίνεται από στελέχη των επιχειρήσεων όχι με βάση την δημόσια υγεία αλλά με βάση την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει άμεσα το κατάστημα για απολύμανση και ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα. Καμία εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές όταν εμφανίζεται κρούσμα. Αν τα σωματεία μας δεν έμπαιναν μπροστά στο να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στον λαό της περιοχής ο νόμος της σιωπής θα κυριαρχούσε. Σε πολλές περιπτώσεις συνάδελφοί, μας καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία δεν τους πληρώνει τα τεστ και αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις συναδέλφων μας που νόσησαν, μετέφεραν τον ιό σπίτι τους και σε κάποιες περιπτώσεις σήμερα μετρούν απώλειες από συγγενικά τους πρόσωπα. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα μέσα από τη συνεχή εναλλαγή μαγαζιών και πόστων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού λόγω αρκετών κρουσμάτων, οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εξάντληση. Στα πολυκαταστήματα που λειτουργούν τώρα με το lockdown ως eshop, οι συνάδελφοί μας εργάζονται πίσω από τα κατεβασμένα ρολά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κανένα μέτρο δεν τηρείται και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρεμβαίνει.

Αντίστοιχη κατάσταση κυριαρχεί και στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής όπου εκεί το δεν είδα.. δεν άκουσα είναι καθεστώς. Μεγάλη συρροή παρατηρείται στα μεγάλα συσκευαστήρια της περιοχής αλλά και στους εργάτες γης.

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα η κατάσταση επίσης είναι εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ιδρύματος «ΚΙΒΩΤΟΣ» που μέχρι σήμερα, παρότι ήταν προτεραιότητα, δεν έχουν εμβολιαστεί εργαζόμενοι και τρόφιμοι. Άρα, όσο και αν πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς, η πραγματικότητα την διαψεύδει.

Σε τέτοια κατάσταση αντί να ενταθούν οι έλεγχοι παρατηρούμε ότι το χάος συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά καλούνται να εργαστούν σε συνθήκες έντασης της εργασίας τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ όπου υπάρχουν καταγγελίες παρεμβαίνουν άμεσα και κάτω από την απαίτησή μας διενεργούνται μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, τηρουνται τα μέτρα. Η έγκαιρη απεύθυνση των συναδέλφων στα συνδικάτα μας και η άμεση παρέμβασή μας, έχει φανεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της Πόλης μας συνεχίζει των αγώνα για διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για να σωθούν ζωές.

Τετάρτη 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και ταυτόχρονα του παρέδωσε την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή που συνυπογράφουν μέχρι σήμερα 80 φορείς, σύλλογοι και συνδικάτα της Πάτρας, απαιτώντας την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων μας. 

Χθες Πέμπτη 25 Φλεβάρη επισκέφτηκε την πόλη μας ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εγκαινιάζοντας την καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Μια κλινική που δεν υπήρχε για χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, μια κλινική που ήταν πάγιο αίτημα χρόνων των υγειονομικών, των σωματείων των Νοσοκομείων, όλων των φορέων και συνδικάτων της πόλης μας.

Μια κλινική όμως, που για να λειτουργήσει, προϋποθέτει άμεση ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής (που σήμερα, οι λιγοστές που υπήρχαν, έχουν γίνει ΜΕΘ COVID), χειρουργεία, πρόσληψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και ταυτόχρονα επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. Προϋποθέτει τη συνολική ενίσχυση των Νοσοκομείων της Πάτρας, αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων

ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε ενδελεχείς και συνεχείς ελέγχους σε όλους τους χώρους δουλειάς, για τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ! ΔΕΝ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!

 

 

Share.

Comments are closed.