Το ότι το αστικό σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο όταν αυτό στέκεται εμπόδιο στην δράση της εργοδοσίας και των μονοπωλιακών ομίλων είναι γνωστό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε η συζήτηση που γίνεται αυτές της μέρες στη βουλή για την αναθεώρηση του έτσι ώστε θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του κεφαλαίου από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Τα μονοπώλια είτε με διμερείς συμφωνίες, είτε με «κανονισμούς εργασίας», είτε με ατομικές συμβάσεις, μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν ιδιοκτησία τους. Έτσι λοιπόν η επιχείρηση Coca –Cola επικαλούμενη τον «Κώδικα δεοντολογίας» της επιχείρησης, επιβάλλει στους εργαζόμενους να ζητάνε την άδεια του προϊσταμένου τους, για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Συγκεκριμένα, η πολυεθνική διένειμε στο προσωπικό της ένα illustration φυλλάδιο με τον τίτλο «Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας», όπου αναγράφονταν μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν.
Ανάμεσα στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγκριση», υπάρχει η ενότητα «πολιτική δραστηριότητα», όπου περιλαμβάνεται και το εξής: «Ενθαρρύνουμε την προσωπική συμμέτοχη στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις η την δραστηριότητα. Εάν σχεδιάζετε να επιδιώξετε η να αποδεχτείτε ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Portal) Εγκρίσεων COBC».
Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»!
Στον «Κώδικα» της εταιρείας δε διευκρινίζετε αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ’ αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Καλούμε το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση για αυτό το αίσχος που καταπατά κατάφορα τις ελευθερίες των εργαζομένων.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν το νέο «φιρμάνι » της εργοδοσίας.
Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζομένου.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ