Πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, με μισόλογα και κυρίως με περισσή χυδαιότητα, επιχειρεί να απαντήσει ο Στ. Καπάκος, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ που επι θητείας του γίνονται συνεχώς περικοπές στις παροχές του Ταμείου, με σχόλιό του στην επιχειρηματολογημένη πολιτική κριτική του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, για το άρθρο 22 νομοσχεδίου που εισήγαγε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός εμπορίου Υγείας. Να τι μας προσάπτει:
«Έχει και η βλακεία τα όριά της. Το ΠΑΜΕ Τύπου καταφέρεται κατά της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, που ποτέ δεν χώνεψε την ύπαρξή του και ποτέ δεν ψήφισε την διάσωσή του, επειδή – λέει – η θεσμοθέτηση του μέτρου του clawback στα φάρμακα θα ζημιώσει τους ασφαλισμένους. Απίστευτο κι όμως αληθινό το ολίσθημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το clawback είναι επιστροφή δαπανών για τα φάρμακα, που θα επιβαρύνει τους φαρμακοβιομήχανους, ενώ αντιθέτως ο ΕΔΟΕΑΠ και οι ασφαλισμένοι του, θα επωφεληθούν από το μέτρο σε ποσό ίσο με αυτό, που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αν δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ δίνει 14 εκατομμύρια ετησίως για τα φάρμακα των ασφαλισμένων, θα πληρώνει 30-40% λιγότερα. Θα εξοικονομεί δηλαδή 3-5 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα χάνει; Μα οι φαρμακευτικές εταιρίες. Θέλει κάποιο ιδιαίτερο IQ για να το καταλάβει κανείς; Τέτοια αδυναμία αντιληπτικής ικανότητας».
Δείχνει όμως πως ή δεν ξέρει να διαβάζει, (το άρθρο 22 μιλάει για «μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΔΟΕΑΠ» και «συγκράτηση» στα απλά Ελληνικά σημαίνει περιορισμό/περικοπές) ή τον τυφλώνει το αντιΠΑΜΕ μίσος του και κάνει επιλεκτική, κατά πως τον συμφέρει, ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ περιορίζοντάς την στο clawback. Είναι εύκολο να εξαπατάς με τέτοια σχόλια τους ασφαλισμένους όταν αφενός δεν παραθέτεις τη συνέχεια της ανακοίνωσης στην οποία κάνεις κριτική και αφετέρου κρύβεις αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την κυβερνητική πολιτική την οποία ο κ.Καπάκος ως άνθρωπος ταγμένος με την εργοδοτική γραμμή τη «βγάζει λάδι».
Λέμε, λοιπόν, στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών στον ΕΔΟΕΑΠ για τον οποίο ο κύριος πρόεδρος δε λέει λέξη όπως και για το άρθρο 22 που με τον περιορισμό χτυπά τον ΕΔΟΕΑΠ:
«Αυτή η εξέλιξη, έχει σχέση με το αίτημα της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ -συνεργασία των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ- για λογαριασμό της ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ, η οποία εκπροσωπείται στη διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων και με βέτο- να ισχύσει και σε αυτόν τον οργανισμό όπως στον ΕΟΠΥΥ η ρήτρα clawback για επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στο όνομα εξοικονόμησης χρημάτων. Ετσι η κυβέρνηση νομοθετεί μείωση φαρμακευτικών δαπανών στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως στον ΕΟΠΥΥ για να ισχύσει το clawback, το οποίο όχι μόνο δεν έχει όφελος για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ αλλά τους κάνει ζημιά.
Υπενθυμίζουμε ότι (…) οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έβαλαν βαθιά το χέρι στη τσέπη γιατί οι εισφορές τους αυξήθηκαν δραματικά.
Να πως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, παράγραφος 3 του άρθρου 22.”Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει μετά από αναλογική κατανομή του εκάστοτε ετήσιου (κλειστού) προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση αφενός με τον αριθμό των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ανασφάλιστων που καλύπτονται από αυτόν και αφετέρου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. κατά περίπτωση…». Τι άραγε σημαίνει «κλειστός προϋπολογισμός και μη υπέρβασή του» αν όχι περικοπές;
Οσο για το clawback, στην παράγραφο 2 αναφέρεται: «Ο υπολογισμός του ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ορίζεται σύμφωνα με τον τύπο υπολογισμού του άρθρου 35 του ν.3918/2011 (Α’ 31)».
Αυτά αναφέρονται αυτούσια στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ και δείχνουν ότι το άρθρο 22 συνδέει το clawback, με τον κλειστό προϋπολογισμό και με απαγόρευση της υπέρβασης.
Και συνεχίζουμε το σχολιασμό στην ανακοίνωση:
«Αν περάσει αυτή η νομοθεσία, ή θα κοπούν φάρμακα από τη λίστα του ΕΔΟΕΑΠ οπότε θα αγοράζουν φάρμακα οι ασφαλισμένοι ή θα αυξηθεί τα μέγιστα η συμμετοχή των ασφαλισμένων και θα μειωθεί δραστικά η συμμετοχή του ΕΔΟΕΑΠ. Καί στη μια και στην άλλη περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν τα μέγιστα …
Δεν αποτελεί έκπληξη η εξέλιξη αυτή, καθώς και αυτό το άρθρο είναι ενταγμένο στη συνολική λογική «κόστους-οφέλους» που πετσοκόβει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων…»
Επίσης αντί τις επιστροφές χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ να τις κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες τάχα θέλει να χτυπήσει ο κύριος Καπάκος τις πληρώνει το κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα τις χρηματοδοτεί. Και αυτό το γνωρίζει αλλά όπως και τα υπόλοιπα που τα κάνει γαργάρα.
Το σχόλιό του κυρίου Καπάκου το γεμάτο αντιΠΑΜΕ χολή επιβεβαιώνει την σύμπλευσή του με το κεφάλαιο και την πολιτική που το στηρίζει και επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εργοδοτική-κυβερνητική αποστολή για να γίνει ΕΟΠΥΥ ο ΕΔΟΕΑΠ, αυτό το δρόμο ανοίγει το άρθρο 22 γεγονός που θα μειώσει δραστικά τις παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτές ειναι απαιτήσεις των αφεντικών τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε στη Διοίκηση του Ταμείου όταν ο υφυπουργός της Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος οργάνωνε τον λεγόμενο «νέο ΕΔΟΕΑΠ» στο υπουργείο από κοινού με τον Π.Κυριακόπουλο της ΕΙΤΗΣΕΕ και το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, (Καπάκος-Αντωνιάδου).
Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς το κύριο είναι η διεκδίκηση εντελώς δωρεάν όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Καμμιά περικοπή στο ύψος των παροχών, κάλυψη όλων με βάση τις ανάγκες τους, για υγεία με βάση τα σύγχρονα επιτεύγματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία. Καλούμε τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη ψήφο τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην περάσει το άρθρο- σφαγή στη φαρμακευτική δαπάνη.