Ομιλία της Τρουμπούκη Ευγενία, Αντιπροέδρου του Σωματείου Forthnet – Netmed, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Καλησπέρα σας,

Είμαι αντιπρόεδρος του σωματείου forthnet –netmed και θα ήθελα να μεταφέρω την εμπειρία μου απο την δράση του σωματείου μας.

Δουλέυω στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας φορθνετ και οι συνθήκες δουλειάς είναι πολύ δύσκολες . Η πίεση και εντατικοποίηση είναι αυξανόμενη και συχνά οι εργαζόμενοι παθαίνουν κρίσεις πανικού και έχουμε λυποθυμίες .

Το σωματείο των εργαζομένων της forthnet δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και προήλθε απο την ανάγκη των εργαζομένων να οργανωθούν και να αντιδράσουν συλλογικά στα προβλήματα και στην επίθεση που δέχονταν απο την εργοδοσία εκείνη την περίοδο .

Συγκεκριμένα η εργοδοσία είχε προβεί σε μια σειρά απολύσεων σύναδέλφων μας που εργάζονταν για χρόνια στην εταιρεία με την αιτιολογία ότι είναι αντιπαραγωγικοί και στην συνέχεια ανακοίνωσε μειώσεις μισθών 35% με το επιχείρημα οτι οι μισθοί μας είναι πολύ υψηλοί και είναι άδικο να πληρωνόμαστε με 800 € όταν υπάρχουν συνάδελφοι μας που κάνουν την ίδια δουλειά και πληρώνονται με 300€. Οι μειώσεις μισθών αφορούσε το τηλεφωνικό κέντρο της Forthnet που είναι στο κτήριο του Ταύρου. Αρχικά υπήρξε μια αυθόρμητη αντίδραση των εργαζομένων όπου με την ανακοίνωση των μειώσεων μισθών πέταξαν τα ακουστικά και κατέβηκαν στο προαυλιο . Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σημαντική και συνεχόμενη παρουσία του κλαδικού σωματείου των τηλεπικοινωνίων του Σετηπ όπου με ανακοινώσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους είχε αναδείξει η ανάγκη για οργανωμένη και συλλογική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την εργοδοσία .

Υστερα απο 4ημερο κινητοποίησεων και απεργιών δημιουργήσαμε το δικό μας επιχειρησιακό σωμετείο που είναι μέλος του ΠΑΜΕ.

Βασικός μας σκοπός είναι η ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων και η ανάδειξη του πραγματικού εχθρού των εργαζομένων που είναι η εργοδοσία , οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο γενικά. Να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι αυτοί παράγουν τον πλούτο και αυτοί πρέπει να τον καρπώνονται.

Παλεύουμε για την μαζικοποίηση και συσπείρωση των εργαζομένων γύρω απο το σωματείο μας, για την συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες και την ανάπτυξη αγώνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας , την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Ειναι σημαντικό να πούμε οτι είναι απο τα πρώτα σωματεία όπου στο καταστατικό του υπάρχει όρος όπου αναφέρει ότι μπορούν να γραφτούν ως μέλοι του εργαζόμενοι που είναι επινικιαζόμενοι απο άλλες εργολαβικές εταιρείες ανταποκρινομενοι στο νέο εργαζσιακό καθεστώς που διαμορφώθηκε στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Βασικό μας αίτημα είναι η πρόσληψη όλων των επινοικαιζόμενων εργαζομένων με συμβάσεις φορθνετ.

Η δράση του σωματείου είναι μεγάλη και πολύπλευρη. Εχουμε διεξάγει συνελεύσεις, έχουμε συμμετάσχει σε συλλαλητήρια και γενικές απεργίες .

Εχουμε οργανώσει και διεξάγει απεργίες για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην forthnet και διαμαρτυρία για τις απολύσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απο την διεξαγωγή της συνέλευσης μέχρι την οργάνωση μιας απεργίας είναι πολλά . Ιδιαίτερα δύσκολή είναι η πραγματοποίηση μαζικής συνέλευσης.

Αρχικά με την δημιουργία του σωματείου και προκειμένου να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των μελών επιλέξαμε οι συνελεύσεις να γίνονται εκτος δουλειάς , σε χώρους που μας παραχώρησε το ΠΑΜΕ. Γίνονταν κυρίως Σάβββατο ή Κυριακή όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν ρεπό. Η συμμετοχή με εξαίρεση την πρώτη μας συνέλευση , ήταν μικρή και αποτελούνταν κυρίως απο τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Στην συνέχεια επιλέξαμε οι συνελέυσεςι να γίνονται σε εργάσιμες ημέρες όπου ταυτόχρονα είχαμε αποφασίσει και στάση εργασίας. Αυτές οι συνελεύσεις είχαν την μεγαλύτερη συμμετοχή.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις δημοκρατικές διαδικασίες του σωματείου όπως είναι η συνέλευση καθορίζεται απο πολλούς παράγοντες . Κυρίως καθορίζεται απο τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο εργασίας εκείνη την περίοδο. Δηλαδή σε περιόδους όπου γίνονται απολύσεις ,υπάρχει έντονη εντατικοποίηση ή υπάρχει σχετική φιλογογία για το μέλλον τις εταιρείας εαν θα πουληθεί και σε ποιούς ,οι εργαζόμενοι εκδηλώνουν πιο έντονο ενδιαφέρον και συμμετέχουν καθώς αντιλαμβάνονται πιο εύκολα ότι χρειάζεται ενότητα και συλλογική δράση . Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η δική μας δουλειά και κατά το πόσο συζητούμε με τους εργαζόμενους για τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά . Βέβαια ο τρόπος εργασίας με κυλιόμενα ωράρια και ο φόρτος εργασίας δεν σου δίνει πολλά περιθώρια για να αναπτύξεις τέτοιες συζητήσεις κατά την διάρκεια της εργασίας. Επίσης δεδομένου ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε ανακύκλωση προσωπικού και οι εργαζόμενοι είναι κυρίως νεαρής ηλικίας , δεν έχουν πολλοί συνάδελφοι εμπειρία απο σωματεία και δημοκρατικές διαδικασίες . Τέλος επικρατεί η αντίληψη ότι εαν συμμετέχω στο σωματείο και στις συνελεύσεις θα με δούν και θα με απολύσουν.

Παρ όλο τις δυσκολίες καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις και να πάρουμε απόφαση για απεργίες . Συνολικά έχουμε πραγματοποιήσει ….απεργίες φορθνετ.

Η πρώτη απεργία πραγματοποιήθηκε στις 14/2/2014 με βασικό αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων και να σταματήσει η ανακύκλωση του προσωπικού. Η εργοδοσία έφερε την αστυνομία και στην συνέχεια τα ΜΑΤ με το πρόσχημα της παράνομης κατάληψης του κτηρίου απο τα μέλοι του ΔΣ του σωματείου . Στόχος ήταν ο εκφοβισμός των εργαζομένων και το σπάσιμο της απεργίας . Η εργοδοσία στην προσπάθεια να πείσει τους εργαζόμενους να μπούν για δουλειά χρησιμοποίησε όλο το διοικητικό προσωπικό της που με τηλέφωνα άλλα και προσωπική επαφή προσπάθησαν να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν τους εργαζόμενους .Η προσπάθεια τους αυτή έπεσε εξ ολοκλήρου στο κενό και κανένας εργαζόμενος στον Ταυρο δεν μπήκε για δουλειά εκείνη την μέρα. Η κίνηση της εταιρείας να φέρει τα ΜΑΤ γύρισε ουσιαστικά μπούμερακ και έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό το αποτέλσμα αποτέλεσε η ψυχραιμία που επέδειξαν τα μέλοι του διοικητικού συμβολίου και η βοήθεια και στήριξη που είχαμε απο το κλαδικό σωματείο κατά την διάρκεια της πρώτης απεργίας ……..

Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε και άλλες απεργίες, με ικανοποιητική συμμετοχή των εργαζομένων .

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 48ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 4-5/4 2015 και αποτελεσε κλιμάκωση του αγώνα μας για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Πραγματοποιήθηκε με περιφρούρηση 2 κτηρίων της εταιρείας και είχε συμμετοχή τις τάξεις του 80%.

Η εργοδοσία γενικά αν και άπειρη στην αρχή λόγο ότι δεν υπήρχε σωματείο στον χώρο της παλιά, γρήγορα ανέπτυξε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς παρόμοιους με αυτούς των άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ζητάει κάθε φορά απο τους εργαζόμενους να δηλώσουν άδεια ή ρεπό την ημέρα της απεργίας . Τους καλεί να δουλέψουν σε άλλα κτήρια της εταιρείας ή απλώς τους ενημερωνει να μήν έρθουν για δουλειά εκείνη την ημέρα . Σε ειδικότητες όπως οι ιτ-οπερατορ τους ζητάει να εργαστούν απο το σπίτι .

Παρ ολα αυτά ο αριθμος των εργαζομένων που δηλώνουν απεργία είναι σημαντικός .Ομως δεν ειναι ικανοποιητικός ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση και στην απεργία .

Εδώ βασικό ρόλο έπεξαν οι άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στο σωματείο και όπου θεωρούσαν την απεργία ως μέρα ανάπαυσης και ευκαιρία για άλλες δραστηριότητες…. αδυναμία δικιά μας να πείσουμε …κτλ.

 Η επίθεση που δεχόμαστε απο την εργοδοσία είναι συνεχόμενη και με διάφορους τρόπους .Το διαίρει και βασίλευε είναι βασική τακτική της εταιρείας .Αρχικά προσπάθηκε να διαχωρήσει τους εργαζόμενους σε αυτούς που υπέγραψαν μειώσεις και σε αυτούς που δεν υπέγραψαν, στην συνέχεια σε αυτούς που είναι υπάλληλοι φορθνετ και σε αυτούς που είναι επικνοικιαζόμενοι δίνοντας τους υποσχέσεις ότι εαν είναι φρόνημοι και καλοί υπάλληλοι μπορεί η εταιρεία κάποια στιγμή να τους κάνει σύμβαση φορθνετ . Εμεις εξ αρχής εναντιωθήκαμε σε τέτοιους διαχωρισμούς και αναδείξαμε την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω απο το σωματείο .

Η εταιρεία προχώρησε σε αγωγή προς το σωματείο ζήτώντας να ακυρώσει τις εκλογές με αιτιολογία ότι συμμετέχουν στο ΔΣ του σωματείου υπάλληλοι που είναι επινοικιαζόμενοι και δεν τους αναγνωρίζει ως δικούς της υπάλληλους παρόλο που αυτά τα παιδιά δουλεύουν στο ίδιο χώρο και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με μας. Είναι η πρώτη φορά που η ίδια η εργοδοσία προσπαθεί να παρέμβει στις αρχερεσίες ενός σωματείου με δικαστική οδό .

Επίσης έχει προβεί στην διάρκεια των 4 ετων λειτουργίας του σωματείου σε απολύσεις 4 μελών του ΔΣ και ενός μέλους τις εξελεκτικής επιτροπής .Εμείς απαντήσαμε με αγωγή προς την εταιρεία και ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη των 2 μελών του σωματείου και του υπαλλήλου που ήταν μέλος της εξελεκτικής επιτροπής. Η υπόθεση δικάστηκε στην προηγούμενη εβδομάδα και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.

 Παρ όλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά έχουμε πετύχει σημαντικές νίκες και έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες εργασίας .

Με δική μας παρέμβαση και με την βοήθεια του ΚΚΕ όπου υπέβαλε επερώτηση στην βουλή για τις συνθήκες εργασίας στην forthnet ήρθε το Κεπεα και έλενξε το χώρο εργασίας . Εκεί βρέθηκαν αρκετές παρατυπίες της εργοδοσίας και πολλές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η εταιρεία αναγκάστηκε να φτιάξει εξωτερική σκάλα εξόδου σε περίπτωσεις εκτάτου ανάγκης , οργάνωσε ασκήσεις εξόδου απο τον χώρο σε περίπτωση σεισμού και γίνονται πλέον συχνά μετρήσεις θορύβου απο τον τεχνικό ασφαλείας .

Επίσης έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το διάλλειμα σε 40 λεπτά , να μπούν λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους απο και προς τον χώρο δουλειάς , να βελτιωθεί το πρόγραμμα των κυλιώμενων βαρδιών . Στις υπερωρίες πλέον ο προίσταμενος ρωτάει τον εργαζόμενο εαν θέλει να εργαστεί επιπλέον του ωραρίου του παρ όλο που η εργατική νομοθεσία καλύπτει τον εργοδότη σε αυτό το θέμα. Το πιό βασικό όμως κατα την γνώμη μου είναι ότι καθυστερήσαμε σημαντικά την ανακύκλωση προσωπικού και έγιναν αρκετές προσλήψεις επινοικιαζόμενων εργαζομένων με συμβάσεις forthnet. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι με την δική μας στάση πιέσαμε τα άλλα σωματεία του κλάδου να δεχθούν και να γράφουν τους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους στα σωματεία τους και να σταματήσουν τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε υπαλλήλους της εταιρείας και μή.

 Υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν και πρέπει να είμαστε σε συνεχεί επαγρύπνηση ειδικά τώρα που η εταιρεία πέρασε στις τράπεζες μετά απο την αποτυχημένη μετοχοποίηση ομολογιακού δανείου . Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας και παλέυουμε για την μαζικοποίηση του σωματείου μας . Η συμμετοχή μας στην προσπάθεια για υπογραφη ΣΣΕ εχει δώσει και άλλο προσανατολισμό στους εργαζόμενους. Και μαζί με τον αγώνα που δώσαμε για το ασφαλιστικό αλλά και η καλή συμμετοχή στις κοινητοποιησεις μας δείχνουν τη συνέχεια. Έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Forthnet NOVA δει ότι όσο πιο μαζικές κινητοποιήσεις τόσο μεγαλύτερες οι νίκες σε διάφορα επίπεδα έίτε το ποσοστο των μειώσεων από 35% για όλους οριζόντια να πάει από 0% εως το πολύ 25% είτε επαναπροσλήψη, φρενάρισμα απολύσεων και βελτιωση συνθηκων. Δινουμε λοιπον όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχια της απεργιας στις 8 /12 . Και τη μαζικη συμμετοχή των συναδελφων στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ  

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...