Ομιλία στην Κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και των Επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στο Υπουργείο Εργασίας

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση και όσους συναδέλφους έκαναν το βήμα , μπήκαν στη μάχη της επιτυχίας της σημερινής κινητοποίησης. Έτσι απαντάμε εμείς στην επίθεση που δεχόμαστε από τη κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Με συλλογικές διαδικασίες , με Γενικές συνελεύσεις, με συσκέψεις , συζήτηση –  ενημέρωση στους χώρους δουλειάς . Έτσι απαντάμε εμείς στη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στους εργατοπατέρες που έχουν καθίσει στο σβέρκο των εργαζομένων ως εντολοδόχοι των εργοδοτών.

Χαιρετίζουμε την άμεση κινητοποίηση του λαού της Καλλιθέας προχθές 25 η Μάρτίου, που με  τα σωματεία του και τους λαϊκούς φορείς της περιοχής απομάκρυνε τους Ναζί δολοφόνους από τους εορτασμούς.

Καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, στην αντιφασιστική συγκέντρωση  που αποτέλεσμα είχε τον τραυματισμό αρκετών κατοίκων και εργαζόμενων,4 εκ των οποίων έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Η προκλητική  κάλυψη της κυβέρνησης  στους φασίστες και η στάση της αστυνομίας μπορεί και πρέπει να πάρει απάντηση από το όλους τους εργαζόμενους. Αυτοί που μιλάνε για αντιφασιστικό μέτωπο είναι οι ίδιοι που τους κάλεσαν στη παρέλαση στο σύνταγμα , που τους προστατεύουν με τις δυνάμεις καταστολής.

Καλούμε και σήμερα όλους τους εργαζόμενους του κλάδου,  στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα , οι Ομοσπονδίες , τα συνδικάτα έξω από τη ΓΣΕΕ, για να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά , ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ. Να δώσουμε και σήμερα τη μάχη της ενημέρωσης , της συμμετοχής στο ραντεβού αύριο 6 ώρα στη πλατεία Κάνιγγος με προορισμό το Πεδίο του ΆΡΕΩς. Είναι ώρα να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη προσπάθεια για να πετάξουμε έξω από τα σωματεία τους ανθρώπους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, τους εργοδότες, τους διευθυντές, τις μαϊμούδες αντιπροσώπους. Αυτούς που «νομιμοποίησαν» ως αντιπρόσωπους στην Ομοσπονδία τους εργατοπατέρες-διευθυντές-εκπρόσωπους του ίδιου του μεγαλοξενοδόχου Ανδρέαδη στα ξενοδοχεία ΙΚΟΣ. Αυτούς που Θέλουνε  να μας καταδικάσουνε από την κούνια μας έως τα βαθιά γεράματα στην ευελιξία και την ελαστική απασχόληση και με πλατύ χαμόγελο. Πού  έχουν βάλει την υπογραφή τους στο ξήλωμα των δικαιωμάτων μας στο κλάδο. Αυτούς που η συνδικαλιστική τους επιβίωση είναι ανάγκη των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, που τους στηρίζουν με τις πολιτικές τους.

Συνάδελφοι, Δε το βάζουμε κάτω ,συνεχίζουμε ανυποχώρητα να διεκδικούμε , να οργανώνουμε τον αγώνα μέσα στα εστιατόρια, τα Ξενοδοχεία , τα catering . Συνεχίζουμε να βάζουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα κέρδη των ομίλων, κόντρα στη πολιτική της κυβέρνησης,  της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τη πολιτική της ΕΕ.

Η δράση που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελεί συνέχεια της προσπάθεια που κάνουμε , όλα τα ταξικά σωματεία του κλάδου, για να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί , πιο ικανοί. Για να αποκτήσουν τα σωματεία και το Συνδικάτο γερή οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να διαδώσουμε τα αιτήματα , τους στόχους μας. Να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική , αντιμονοπωλιακή  γραμμή μέσα στο εργατικό κίνημα συνολικά. 

Παλεύουμε Κόντρα σε όλους αυτούς που σήμερα θεωρούν αναγκαίο και σύγχρονο , τις συμβάσεις ομηρίας, το δουλεμπόριο, τη εκ περιτροπής εργασία , τη δουλειά με το κομμάτι , με την ώρα. Κόντρα σε όλους αυτούς που μπροστά στη δίψα τους για κέρδη, μπροστά στον ανταγωνισμό που έχουν μεταξύ τους , για το ποιος θα φάει περισσότερα ,έχουν σμπαραλιάσει κυριολεκτικά τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, των νέων εργαζομένων. Που δε τους καίγεται καρφί , για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα των διανομέων, για τους μισθούς πείνας στα εστιατόρια, τα ωράρια λάστιχο, την εντατικοποίηση που πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο στα Ξενοδοχεία, αφού όλα αυτά τα ρεκόρ στο τουρισμό και την εστίαση έχουν περάσει σαν οδοστρωτήρες πάνω από τα κορμιά μας.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τη κοροϊδία της κυβέρνησης και των Ξενοδόχων σχετικά με τη κλαδική σύμβαση στα Ξενοδοχεία. Σε συνεργασία μεταξύ τους , την υπονομεύουν από τη πρώτη μέρα της επέκτασης  μιας και βρίσκονται σε ισχύ όλοι οι νόμοι του μνημονίου που ξηλώνουν το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.  

.Εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτοί που «σηκώσαμε» όλο το προηγούμενο διάστημα την τεράστια ανάπτυξη, η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, μετρώντας κάθε χρόνο συνεχείς αυξήσεις σε αφίξεις, τζίρους και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους,  με τις μεγάλες αλυσίδες και τα catering στον επισιτισμό που επεκτείνονται συνεχώς με νέα καταστήματα, τα ξενοδοχεία στην Αττική να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, πρέπει να έχουμε και το πρώτο λόγο για το τι θα γίνει με μας, με τη ζωή μας, με τα δικά μας συμφέροντα.

Επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη πραγματικότητα ότι η περιβόητη ανάπτυξη που μας προπαγανδίζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, η ανταγωνιστικότητα , η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις στο κλάδο συνοδεύονται απαραίτητα με τη μείωση του κόστους της εργατικής μας δύναμης. Συνοδεύεται δηλαδή , με δουλεμπορικές μπίζνες, με εργολαβίες και συμβάσεις ομηρίας.   Δεν είδαμε καμία ικανοποιητική αύξηση στο εισόδημα μας, καμία βελτίωση στις συνθήκες που εργαζόμαστε. Τίποτα δε μας επέστρεψαν από όλα αυτά που μας πήραν (μισθοί , ΕΦΑΠΑΞ, Β.Α.Ε. κ.α.). Αντιθέτως η εντατικοποίηση τσακίζει κόκκαλα, η πολυαπασχόληση και η κατάργηση ειδικοτήτων έχουν οδηγήσει στο ουσιαστικό ξεθεμελίωμα των δικαιωμάτων μας.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο λεγόμενος διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση εργοδότες και εργαζόμενους δεν είναι προς όφελος μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πρόσφατων Συλλογικών Συμβάσεων που υπογράφτηκαν τα τελευταία χρόνια για τα Ξενοδοχεία όλης της χώρας από τη πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και τους ξενοδόχους και το πώς αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι πλέον άκρως προκλητική. Οι εργοδότες, μέσω του ΣΕΤΕ, περηφανεύονται για τις συνθήκες  εργασίας , δηλαδή τις συνθήκες ευελιξίας – ομηρίας στο κλάδο μας. Το ίδιο και η κυβέρνηση με το Υπουργείο που προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά, με αφορμή την επέκταση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μιας και όλοι μαζί πρόσφατα συμφώνησαν να εφαρμόζεται ο Νόμος Βρούτση της ΝΔ σχετικά με την σύνδεση του κατώτατου μισθού με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας , της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπου το ύψος του είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω θα αποφασίζεται με αυτά τα κριτήρια και με απόφαση του εκάστοτε υπουργού , καταργώντας οριστικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Από αυτά πήραν θάρρος και οι Ξενοδόχοι για να συνεχίσουν τις απαιτήσεις τους από τη κυβέρνηση όσο αφορά τις νέες φοροαπαλλαγές που διεκδικούν, τη μείωση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ,ως αντάλλαγμα στην αύξηση του κατώτατου και της επέκτασης της σύμβασης στα Ξενοδοχεία. Τους άνοιξε τόσο πολύ η όρεξη που απαίτησαν πρόσφατα από τους ανθρώπους τους μέσα στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας να υπογραφεί νέα σύμβαση στα ξενοδοχεία , πριν λήξει αυτή που είναι σε ισχύ ώστε να δημιουργηθεί και 5η κατηγορία, υποκατώτατου μισθού  και που θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους για 2 χρόνια, προσδοκώντας για άλλη μια φορά να εκβιάσουν στη λογική του μικρότερου κακού, της ύπαρξης ή όχι σύμβασης , ή και της επέκτασης της μιας που δεν είναι υποχρεωτική , εφόσον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους δίνει τη δυνατότητα επιλογής με την προϋπόθεση κατάθεσης των μητρώων τους.

Τους το λέμε και σήμερα από τη σημερινή κινητοποίηση ! Καμία συζήτηση για υποκατώτατο μισθό! Να το πάρουν πίσω !

 Είναι προφανές ότι περίμεναν να τελειώσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας , ώστε να είναι σίγουροι και για τον συσχετισμό, εφόσον μάλιστα επανεκλέχθηκε στη Διοίκηση η ίδια πλειοψηφία που μέχρι τώρα καλά συνεργάστηκε μαζί τους, πόσο μάλλον που στη θέση του οργανωτικού Γραμματέα είναι διευθυντικό στέλεχος του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ και μεγαλοξενοδόχου Ανδρεάδη, μέσα από ένα μηχανισμό που ονόμασαν σωματείο , με ψηφίσαντες φαντάσματα, όπου μέχρι και τα δικαστήρια το απέρριψαν πρόσφατα.

Τα ίδια και πολύ χειρότερα συμβαίνουν στον επισιτισμό και τις μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες , με τις συμβάσεις να είναι ακόμα στις καλένδες του ΟΜΕΔ και τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις του κατώτατου, απλήρωτοι, χωρίς δώρα – επιδόματα, άλλοι ωρομίσθιοι ,τετράωροι, οι περισσότεροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου . Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, από δουλεμπόρους, εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας εβδομάδας όπου στην καλύτερη περίπτωση απασχολούνται μέχρι 15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κάθε χρόνο χειρότερους όρους εργασίας, και να έχει καταργηθεί στη πράξη το 5ήμερο και το 8ωρο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ξενοδοχείων , των εστιατορίων και των εταιρειών catering  που λειτουργούν όλο το χρόνο και απασχολούν για χρόνια πάνω από το 50% των εργαζομένων τους με ορισμένου χρόνου συμβάσεις με τη δικαιολογία ότι καλύπτουν εποχικές ανάγκες χωρίς να εξασφαλίζεται για αυτούς κανένα δικαίωμα, είτε για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου λόγο διαδοχικότητας , είτε για την εξασφάλιση εποχικών δικαιωμάτων όπως υπάρχουν μέχρι τώρα για τους απασχολούμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μάλιστα η κυβέρνηση διατηρεί τη άθλια διάταξη των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιτρέπει τις διαδοχικές συμβάσεις με κενό 45 ημερών για τρία χρόνια , με την φοβερή εξαίρεση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, όπου μπορούν να κάνουν απεριόριστες τέτοιες συμβάσεις χωρίς προϋποθέσεις και δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Όλη αυτή η κατάσταση αξιοποιείται από τους εργοδότες  για να μας τρομοκρατούν, για να πιέζουν τους μισθούς και τα μεροκάματα προς τα κάτω, για να μας εκβιάζουν στη λογική του μικρότερου κακού, να μας απομακρύνουν από τα σωματεία, για να αποδυναμώσουν τη προοπτική να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα οι δικιές μας ανάγκες , τα δικά μας συμφέροντα. Και το κυριότερο αξιοποιείται για να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Κάτω από τέτοιες τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, όπως οι συνάδελφοι με την ειδικότητα του διανομέα, όπου δεκάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο για ένα ξεροκόμματο.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες καλούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι να τα βγάλουμε πέρα με την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα Νοσοκομεία , τα κέντρα Υγείας, που όλο και περισσότερο υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση του κράτους και το κόστος μεταφέρεται συνέχεια στις δικές μας πλάτες, πληρώνοντας το πολλές φορές με την επιβάρυνση της Υγείας μας, χωρίς πρόληψη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των παιδιών μας, τους παιδικούς σταθμούς .

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση , κάνοντας τη βρώμικη δουλειά και για τις προηγούμενες , αλλά και για τις επόμενες , δίνει 4 δις ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κάνοντας έτσι τη χώρα άμεσα εμπλεκόμενη στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας , με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται για το δικό μας κλάδο , όπου ακόμα και με μια μπλόφα μπορεί να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα.

Απαντάμε σε όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα για ρεαλισμό ότι,  Ρεαλιστικό και εφικτό είναι εμείς που παράγουμε το πλούτο, που χωρίς εμάς στη κυριολεξία τίποτα δε μπορεί να δουλέψει , να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Όλα αυτά που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα Ξενοδοχεία και τον επισιτισμό που δουλεύουν δίπλα μας με τις άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους εποχικούς, τους εργαζόμενους στα δουλεμπορικά και εργολαβικά , που οι περισσότεροι είναι γυναίκες και μετανάστες, ευάλωτοι στις πιέσεις της εργοδοσίας. Να κάνουν το βήμα να οργανωθούν στα σωματεία , στα επιχειρησιακά και στο κλαδικό, να ενταχτούν στον αγώνα, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις . Η κοινή δράση με τους μόνιμους εργαζόμενους είναι που θα δώσει τη δυναμική για τη συνέχεια. Δεν υπάρχει τίποτα που να διαχωρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αορίστου χρόνου συμβάσεις σε σχέση με τους ελαστικά απασχολούμενους, το αντίθετο , τα συμφέροντα μας είναι κοινά , άρα κοινή πρέπει να είναι και η οργάνωση μας , το σωματείο, ο αγώνας μας, οι διεκδικήσεις μας.

Συνεχίζουμε τη προσπάθεια με την οργάνωση του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, για να δυναμώσει η συμμετοχή,  η διεκδίκηση, να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες, οι συλλογικές διαδικασίες και οι κινητοποιήσεις παντού για το κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα κλιμακώνοντας τη προετοιμασία για την επιτυχία της 24ωρης Πανεργατικής απεργίας τη 1η του Μάη.

Για να μπουν ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις μας για :

 • Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων στα επίπεδα πριν το 2012.
 • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά – εργολαβικά συνεργεία.
 • Να διασφαλιστούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες για όλους με ίσα δικαιώματα στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
 • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
 • Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνση τους σε άλλες ειδικότητες.
 • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Β.Α.Ε. Με ευθύνη της εργοδοσίας να διασφαλίζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέτρα ατομικής προστασίας , να διασφαλίζεται το ανώτατο όριο εμβέλειας για διανομή.
 • Επαναφορά της 20 ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκταση του και στον Επισιτισμό.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Comments are closed.