Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Αν. Αττικής : Όλοι στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα 29 Γενάρη στις 11.30 π.μ.

0

ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-1-2022 ΣΤΙΣ 11.30 πμ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η αναμενόμενη, εδώ και μια εβδομάδα, χιονόπτωση στην Αττική ήταν αρκετή για να ζήσουμε σκηνές χάους. Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε, με ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, στη Λεωφόρο Λαυρίουκαι Μαραθώνος, στο Αεροδρόμιο και σε άλλους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να διακόπτουν τη λειτουργία τους, με εκτεταμένες καταστροφές σε κεντρικές πλατείες και δρόμους σύνδεσης με μια σειρά οικισμούς και περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με το ρεύμα και το νερό να κόβεται σε χιλιάδες νοικοκυριά εν μέσω ψύχους, είναι ντροπιαστικές.

Ακόμα μεγαλύτερο αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες με εργαζόμενους στο Αεροδρόμιο (Autogrill, Everest, Skyserv), στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα και σε μια σειρά επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως και στην βιομηχανική ζώνη στο Κορωπί και αλλού να παραμένουν εγκλωβισμένοι, να αναγκάζονται να κοιμούνται στα μαγαζιά ή τις επιχειρήσεις για να δουλέψουν την επόμενη μέρα, εργοδότες να τους λένε «ελάτε με τα πόδια» για το μεροκάματο, ή να τους εξαναγκάζουν σε πολλές υπερωρίες (π.χ. SelectService) για να «βγει η δουλειά».

Είναι εξοργιστικό και επικίνδυνο εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν με τα λεωφορεία των εταιρειών τους ή με τα ΙΧ τους να παραμένουν εγκλωβισμένοι για ατέλειωτες ώρες στη χρυσοπληρωμένη Αττική Οδό.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής εξαρχής είχε απαιτήσει μια σειρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις 23/1, ενώ καταγγείλαμε τις συνθήκες που επικρατούν στο Αεροδρόμιο, στο Εκπτωτικό, στις Βιομηχανικές Ζώνες, σε μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις, στις ταχυμεταφορές και σε άλλους κλάδους.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής και όσοι μετακινούνται από και προς την Αθήνα για ένα μεροκάματο, οι επιβάτες των ΜΜΜ, είδαμε από “πρώτο χέρι” τη “γύμνια” του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά ως σήμερα απέναντι σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Αποτελεί πλέον κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε, γενικά η εργατική λαϊκή οικογένεια να είναι εκτεθειμένη.

Γι’ αυτή την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια δεν αποδίδουν τα κέρδη που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγάλο-επιχειρηματίες.

Οι δικαιολογίες και η χυδαιότητα της ατομικής ευθύνης κυβέρνησης και τοπικών αρχών πρέπει να απαντηθούν στην πράξη. Η σημαία της επιχειρηματικής δράσης που την περιέφεραν δεξιά κι αριστερά καλύφθηκε από τόνους χιονιού. Οι εργολάβοι που υπογράφουν σωρηδόν συμβάσεις με τους δήμους και την περιφέρεια για να μας σώσουν από τις καταστροφές, ήταν άφαντοι. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του “κόστους – οφέλους” και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αυτό το κράτος δεν είναι δικό μας. Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά μας.

Είναι η ίδια πολιτική που μας στέλνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, που θέλουν τα σπίτια μας χωρίς νερό και θέρμανση στις φυσικές καταστροφές, η ίδια πολιτική που θέλει την Ανατολική Αττική χωρίς Γενικό Δημόσιο Νοσοκομείο και με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό
  • Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους
  • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες
  • Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε όλες τις περιοχές που έχει διακοπεί εδώ και 2 μέρες.Είναι εξοργιστικό, ακόμα και μετά από 2 μέρες να παραμένουν λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Άρση του «αποκλεισμού» των περιοχών και δωρεάν προμήθειες από το κράτος σε κατοίκους των περιοχών αυτών, άμεση μετάβαση σε δομές υγείας όσων το έχουν ανάγκη.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Άμεση χορήγηση επιδόματος αποζημίωσης στο 1/3 του μισθού για όσους εργαζόμενους παρέμειναν εγκλωβισμένοι στους χώρους δουλειάς ή/και εκτέθηκαν στην κακοκαιρία με ευθύνη του κράτους ή της εργοδοσίας.
  • Με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων και της περιφέρειας, να εξασφαλιστούν θερμαινόμενοι χώροι για τους εργάτες γης του Μαραθώνα.

Για όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η παρουσία εργαζομένων, φορέων και συλλόγων της περιοχής στη Συγκέντρωση Υποδοχής του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και δεκάδων φορέων στην Αθήνα στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 29/1 κρίνεται επιβεβλημένη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Καλούμε τα Σωματεία της περιοχής, τους Εμπορικούς Συλλόγους, Ομάδες Γυναικών, άλλους φορείς του κινήματος να πάρουν απόφαση συμμετοχής στη συγκέντρωση.

Είναι υπόθεση του λαού να παλέψει για σύγχρονα δικαιώματα και προστασία της ζωής και της ασφάλειάς του.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.