Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής: Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΑΑΔΕ για τα προβλήματα κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Δημοσιεύτηκε στις

Η επίθεση  απ’ το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ ενάντια στον κλάδο συνεχίζεται…

Είναι γνωστό σε όλους  ότι  η εφαρμοζόμενη πολιτική  απέναντι  στον κλάδο  απ’ τη μεριά του Υπουργείου και της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ήταν και είναι εχθρική.

Ως Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) έχουμε  καταγγείλει ότι τα μέτρα που παίρνονται απ’ τη μεριά του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, δεν έχουν σκοπό  να πατάξουν τη φοροδιαφυγή,αλλάνα συμβάλλουν στην ταχύτερη εξαφάνιση απ’ τον οικονομικό χάρτητων μικρών επιχειρήσεων και μαζί με αυτούς και των μικρών λογιστικών γραφείων.

 Η καθημερινότητα των λογιστών εξελίσσεται σε σισύφειο δράμα.

  • Το κλείδωμα των mydata και ο μηδενισμός των ορίων σε ΦΠΑ,πάρα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις που έχει,μεταφέρεται πια και στο εισόδημα υποχρεώνοντας επιχειρήσεις και λογιστές να τηρούν κατ’ ουσία «διπλά» λογιστικά βιβλία.
  • Εντείνεται η εφαρμογή του Ν. 4557/2018 όπου συνάδελφοι τιμωρούνται ως συνυπεύθυνοι  με εξοντωτικές ποινές, γιατί δεν αποκάλυψαν τυχόν  φοροδιαφυγή και τυχόν ξέπλυμα μαύρου χρήματος(ακόμα κι αν προέρχεται από νόμιμες πηγές).
  • Για το μεγάλο θέμα της ασθένειας, ενώ η εγκύκλιος για την εφαρμογή έστω κι αυτών των κουτσουρεμένων διατάξεων του Ν. 5042/23 είναι έτοιμη εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον (όπως μας διαβεβαίωσαν απ’ το Υπουργείο ), ο κ. Υπουργός  δεν την έχει ακόμα υπογράψει…
  • Οι ηλεκτρονικές «ουρές» στο ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ, ΚΕΒΕΙΣ, δεν λένε να μικρύνουν με τίποτα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την «ανεξάρτητη» αρχή.
  • H εφαρμογή των πελατολογίων πέρα από την έμμεση δήλωση αποτυχία του μέτρου των MYDATA για την «πάταξη» της φοροδιαφυγής, θα φορτώσει εμάς και τους πελάτες μας με σίγουρα πρόστιμα.
  • Το «ξαναζεσταμένο φαγητό» των νέων Ε9 θυμίζει την θέση της ΕΦΕΕΑ ότι η ψηφιοποίηση του κράτους περνάει από πάνω μας,έχοντας περισσότερο ένα ακατανόητο τιμωρητικό χαρακτήρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και πολλά ακόμα ήρθαν να προστεθούν που φανερώνουν τις αληθινές προθέσεις τους.

Συγκεκριμένα:

Η ΕΦΕΕΑ, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και καταγγέλλει την πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ για την οριστικοποίηση και υποβολή των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων από τις 25 Απριλίου 2025 και ώρα 00:01 π.μ.. Η ενέργεια αυτή,η οποία έλαβε χώρα περίπου τρεις μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς την τυπική έστω συναίνεση του φορολογούμενου τσαλαπατώντας;  νόμους και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.Οι περισσότερες δηλώσεις  βρίθουν λαθών, παραλείψεων και ανακριβειών, είτε υπέρ, είτε  κατά του υπόχρεου. Όμως  υπεύθυνος  σύμφωνα με την ΑΑΔΕ είναι ο  ίδιος ο φορολογούμενος , κι ας μην πρόλαβε καν να δει το περιεχόμενο της δήλωσης …Η ΑΑΔΕ βιάστηκε να πατήσει το κουμπί σχεδόν τρεις μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία. Ας  μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι  τους πραγματικούς λόγους  αυτής της ενεργείας η οποία στερείται κάθε λογικής και πρακτικού αποτελέσματος.

Επαναφέρουμε στην επικαιρότητα τις πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΦΕΕΑ, οι οποίες έχουν επανειλημμένα υποβληθεί τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Θεωρούμε αδιαμφισβήτητη την ανάγκη οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος να οριστικοποιούνται την τελευταία ημέρα της νόμιμης προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, διασφαλίζοντας έτσι την ακρίβεια των δεδομένων και την ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση της ΠΟΦΕΕ για παράταση ενός μηνός στην υποβολή, καθώς αυτή εμμέσως αποδέχεται τη λογική της ατυχούς απόφασης της ΑΑΔΕ. Είναι αντιφατικό να συνδέεται η έκπτωση με την ημερομηνία υποβολής, όταν το ουσιαστικό κριτήριο για τη χορήγησή της είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου έως τις 31 Ιουλίου.

Επισημαίνουμε την κατηγορηματική μας διαφωνία σχετικά με τον τρόπο χορήγησης της έκπτωσης φόρου (4%, 3% κ.λπ.) στους φορολογούμενους. Η πρόταση της ΕΦΕΕΑ είναι σαφής και δίκαιη: οι εκπτώσεις για την έγκαιρη καταβολή του φόρου εισοδήματος πρέπει να είναι ενιαίες και να συνδέονται αποκλειστικά με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Επιπλέον, θεωρούμε απαραίτητο να επεκταθεί το δικαίωμα στην έκπτωση σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου, καθώς και σε όσους έχουν προκαταβάλει φόρο στο ποσό του αναλογούντα φόρου, και να διαμορφώνεται ανάλογα το τελικό χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

  • Η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ σε μηνιαία βάση για τις νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, αυξάνει το κόστος στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ  φορτώνει  επιπλέον δουλειά και άγχος στους αυτοαπασχολούμενους λογιστές.Η διάταξη που προβλέπει την μηνιαία υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ των απλογραφικών βιβλίων να αποσυρθεί. Το επιχείρημά τους ότι έτσι θα «αποκαλύψουν» έγκαιρα αυτούς που καταχρώνται τον ΦΠΑ, πρακτικά και επιστημονικά είναι αβάσιμο.

Με βάση  τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην ΑΑΔΕ (Πειραιώς180) στις  23 Μαΐου και ώρα 10:30 π.μ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν ενεργή αντίδραση σε αυτά τα μέτρα και σε κάθε άλλη ενέργεια που είναι σε βάρος των λογιστών. Η συσπείρωση στην Ένωσή μας και η συμμετοχή στις  δράσεις  που θα προγραμματιστούν, αποτελούν την πιο αποτελεσματική απάντηση. Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στις δράσεις που θα οργανώσει η ΕΦΕΕΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ε.Φ.Ε.Ε.Α. – Μάιος 2025

Εισαγωγή

Το παρόν υπόμνημα αποσκοπεί στην καταγραφή συγκεκριμένων τεχνικών, λειτουργικών και ουσιαστικών προβλημάτων που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΑΑΔΕ. Βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα από την καθημερινή πρακτική των λογιστών-φοροτεχνικών και αφορά τόσο τις αδυναμίες της πλατφόρμας όσο και περιπτώσεις ασυμφωνιών, καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών, οι οποίες επηρεάζουν την ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών. Στόχος του υπομνήματος είναι η σαφής επισήμανση  των ζητημάτων αυτών και η πρόταση ρεαλιστικών λύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος, ώστε να  ενισχυθούν η διαφάνεια , η  αποδοτικότητα και η εμπιστοσύνη των φορολογουμένων.

MyData

Η αποστολή δαπανών (αποσβέσεις, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, απογραφές, λοιπές τακτοποιητικές κ.ά.) στο MyData καθυστερεί σημαντικά να εμφανίζεται στα   ηλεκτρονικά βιβλία. Ως εκ τούτου, η ανάρτηση των σχετικών στοιχείων πρέπει να προηγείται τουλάχιστον κατά μία ημέρα – και σε ορισμένες περιπτώσεις  ακόμη  περισσότερο – της οριστικοποίησης του εντύπου Ε3. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εργασία που παλαιότερα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός  μιας   ημέρας, να απαιτεί πλέον τουλάχιστον δύο ημέρες για την ολοκλήρωσή της.

Παραστατικά που έχουμε εκδώσει εμείς ή προμηθευτών, τα οποία εμφανίζονται στο συνοπτικό Βιβλίο, στην αναζήτηση και χαρακτηρισμό παραστατικών και στην ανάλυση για προσυμπλήρωση του Ε3, δεν μεταφέρονται αυτόματα στις δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό  οδηγεί σε ασυμφωνία με τα στοιχεία της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, παρόλο που τα παραστατικά αφορούν τόσο πωλήσεις όσο και αγορές ή παροχές υπηρεσιών.

Απαιτείται η άμεση έκδοση απόφασης προς τους ελεγκτές, ώστε να μην αναζητούν συμφωνία για τις χρήσης 2020 έως και 2024 με το mydata του εντύπου Ε3, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η πλατφόρμα  στην ενημέρωση της από τα παραστατικά ή τις εγγραφές τακτοποίησης που στέλνουν οι επιχειρήσεις.

Δηλώσεις

Η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 παρουσιάζει ελλιπή ή εσφαλμένα στοιχεία, ιδιαίτερα στις παλαιότερες συμβάσεις μίσθωσης. Η υπάρχουσα πλατφόρμα δεν εξασφαλίζει αποτελεσματικό κλείδωμα του Ε2. Συστήνεται η ανάπτυξη νέας πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει τροποποιήσεις στα μισθώματα μετά την αρχική υποβολή, εφόσον αυτές αναγράφονται στο μισθωτήριο. Επίσης, προτείνεται η προσωρινή άρση προστίμων για εκπρόθεσμες λύσεις παλαιών μισθωτηρίων, ώστε να επιλυθούν οι τρέχουσες ασάφειες.

Στις περιπτώσεις φιλοξενίας, αν ο φιλοξενών αλλάξει κατοικία μέσα στο έτος, ο φιλοξενούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ότι φιλοξενείται από το ίδιο ΑΦΜ. Σύμφωνα με το τεχνικό τμήμα της ΑΑΔΕ, αρκεί η δήλωση της τελευταίας κατοικίας για ολόκληρο το έτος (12 μήνες).

Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις για το φορολογικό έτος 2023, παρά την έγκαιρη αποστολή δικαιολογητικών. Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα της εφαρμογής για τις φετινές δηλώσεις ή παραμένουν ακόμη εκκρεμείς, με αποτέλεσμα ορισμένοι φορολογούμενοι να χάνουν επιδόματα που δικαιούνται. Η ίδια αργοπορία παρατηρείται και στις φετινές δηλώσεις από περιπτώσεις που εστάλησαν μέσα στο Μάρτιο του 2025.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται στην προσυμπλήρωση του κωδικού 049, ο οποίος αφορά την κάλυψη του ορίου του 30% τραπεζικών δαπανών επί του δηλωθέντος εισοδήματος. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι στο άθροισμα περιλαμβάνονται και κινήσεις μεταξύ λογαριασμών του ίδιου φορολογούμενου – δηλαδή μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό ή από τράπεζα σε τράπεζα. Επιπλέον εμφανίζονται εκροές χρημάτων που δεν θα έπρεπε βάσει της φύσης τους όπως που αφορούν αγορές τραπεζικών προϊόντων, όπως π.χ. ομόλογα. Η εικόνα αυτή προβληματίζει καθώς αυτά τα δεδομένα μπορεί στο μέλλον να επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές για ελέγχους.

Παρατηρήθηκε η προσυμπλήρωση ποσού ύψους 34.540,44 € ως τόκοι εκτός τραπεζικών καταθέσεων στο όνομα φορολογούμενου, με καταχωρημένο φορέα τη CITIBANK INTERNATIONAL LIMITED (ΑΦΜ 999843488).  Ωστόσο, από τον έλεγχο στοιχείων επιχειρήσεων προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία έχει διακόψει τη δραστηριότητά της από το έτος 2016. Η ασυμφωνία αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την ακρίβεια και την αξιοπιστία των προσυμπληρωμένων στοιχείων.

Τέλος, σε συνέχεια των προηγουμένων παρατηρήσεων για τα αρχεία που ανεβαίνουν από τις τράπεζες, προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση μισθωτού είχε αποσταλεί πριν τις 25/4, αφού προηγουμένως είχαν ελεγχθεί όλα τα στοιχεία. Κατά την εκ νέου είσοδο στο σύστημα, διαπιστώθηκε ότι στην εικόνα της ΑΑΔΕ έχουν προστεθεί επιπλέον ποσά στον κωδικό 727, τα οποία αφορούν καταναλωτικά δάνεια τα οποία δεν υπήρχαν κατά τον αρχικό έλεγχο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη να επανελεγχθούν από την αρχή όλες οι ήδη υποβληθείσες δηλώσεις, με σημαντική επιβάρυνση σε χρόνο και εργασία.

Δεν είναι εφικτή η υποβολή φορολογικής δήλωσης για φορολογούμενο κάτοικο εξωτερικού (Κύπρος) που δικαιούται επιστροφή φόρου στην Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ στις 22/4/2025, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Στην περίπτωση φιλοξενίας, αν ο φιλοξενών αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο έτος, το σύστημα δεν επιτρέπει στον φιλοξενούμενο να δηλώσει ότι φιλοξενείται από το ίδιο ΑΦΜ για τη νέα κατοικία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση φορολογικής δήλωσης όπου η γιαγιά φιλοξενεί την εγγονή της, η γιαγιά φιλοξένησε την εγγονή για 8 μήνες στην αρχική κύρια κατοικία της, και οι σχετικές πληροφορίες έχουν καταχωριστεί στον πίνακα 5 του Ε1 της δήλωσης της γιαγιάς. Στη συνέχεια, η γιαγιά μετακόμισε σε νέα κύρια κατοικία, και στην προσπάθεια να δηλωθεί η φιλοξενία της εγγονής για τους υπόλοιπους 4 μήνες στη νέα κατοικία, με τα νέα τετραγωνικά και την αντίστοιχη παροχή ρεύματος, η καταχώρηση δεν ήταν εφικτή. Το σύστημα αποδέχτηκε μόνο τους πρώτους 8 μήνες φιλοξενίας. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατή η καταχώρηση της φιλοξενίας στη φορολογική δήλωση της εγγονής. Μετά από επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και παραπομπή στο τεχνικό τμήμα, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα πρέπει να δηλωθεί η τελευταία κατοικία για ολόκληρο το έτος (12 μήνες).

Όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Απριλίου για την έκπτωση 4%, προκύπτει υπήρξε πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς απαιτείται προηγουμένως η αποστολή πλήρους φακέλου στην εφορία για να ξεκλειδώσει ο αντίστοιχος κωδικός του Ε2. Η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έγινε εφικτή η υποβολή της δήλωσης έως την ανωτέρω προθεσμία.

Ορισμένοι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω εκκρεμών αιτημάτων στο Μητρώο  (μεταβολή οικογενειακής κατάστασης που δεν ολοκληρώθηκε αυτόματα για διάφορους λόγους, ένταξη σε καθεστώτα 5Β ή 5Γ που εκκρεμούν κ.ά.) και έτσι δεν κατέστη δυνατή η υποβολή της δήλωσης μέχρι την 30/04. Ομοίως υπάρχουν περιπτώσεις με εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης για τα οποία αναμένουν αντίστοιχες βεβαιώσεις από τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Η μη εκκαθάριση δηλώσεων που περιλαμβάνουν εισοδήματα από οικοδομικές εργασίες ή εργόσημα, λόγω μη προσυμπλήρωσης των σχετικών ποσών από τον ΕΦΚΑ ή άλλους φορείς, δημιουργεί πραγματικά προβλήματα επιβίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού. Οι πολίτες αυτοί αδυνατούν να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό τους για τη συμμετοχή σε κρίσιμες κοινωνικές δομές (π.χ. παιδικοί σταθμοί), ενώ στην πράξη τιμωρούνται για γραφειοκρατικές αστοχίες του κράτους.

Προσυμπληρωμένες Δηλώσεις

Παρά το γεγονός ότι για το προηγούμενο φορολογικό έτος είχαν υποβληθεί Ε2 & Ε3 για αφανείς αγρότες με επιδοτήσεις, οριστικοποιήθηκαν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους.

Σε διαχειριστή ΕΠΕ, επειδή η επιχείρηση δεν προχώρησε σε διανομή κερδών για δύο χρόνια και το μόνο «εισόδημα» προήλθε από παροχή σε είδος (πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ από την εταιρεία), βρέθηκε με προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση.

Στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης αλλά διαθέτει κεφάλαιο για ανάλωση ,θα έπρεπε η ΑΑΔΕ να συμπληρώνει αυτόματα το ποσό της απαιτούμενης ανάλωσης, καθώς η πληροφορία είναι ήδη διαθέσιμη στην Υπηρεσία. Αυτό τεκμαίρεται από περιπτώσεις όπου, κατά την προσπάθεια του φορολογούμενου να καταχωρήσει ποσό ανάλωσης, το σύστημα τον ενημερώνει ότι η καταχώρηση δεν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, υποχρεώνοντάς τον να προσκομίσει για έλεγχο τον πίνακα ανάλωσης κεφαλαίου που επικαλείται.

Το προτεινόμενο από την ΑΑΔΕ εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων στο έντυπο Ε2 είναι συχνά εσφαλμένο, λόγω ανενεργών παλαιών συμβάσεων μίσθωσης που δεν έχουν λυθεί ή έχουν λυθεί μόνο από έναν από τους συνεκμισθωτές. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες παραλείπουν να υποβάλουν λύση μίσθωσης κατά τη μεταβίβαση ακινήτου, θεωρώντας τη λύση δεδομένη. Ζητούμε από την ΑΑΔΕ, για την τρέχουσα και την επόμενη φορολογική περίοδο, να επιτραπεί η υποβολή εκπρόθεσμων λύσεων μίσθωσης χωρίς πρόστιμο, ώστε να επιλυθούν οι ασάφειες. Παράλληλα, προτείνουμε τη βελτίωση της πλατφόρμας διαχείρισης μισθωτηρίων, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον χρήστη, ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες με πολλά ακίνητα, όπου η υπάρχουσα πλατφόρμα είναι δυσλειτουργική. Για παράδειγμα, τα μισθωτήρια θα μπορούσαν να οργανώνονται και να προβάλλονται ανά ακίνητο για καλύτερη διαχείριση.

Προτάσεις

Οι πληροφοριακοί κωδικοί του Πίνακα 2, ιδίως αυτοί που σχετίζονται με φορολογικές ελαφρύνσεις , όπως το ποσοστό αναπηρίας 67% ή 80% ή έναρξη εργασιών κατά τα 3 τελευταία χρόνια, ή συνταξιούχος άνω των 65 ετών κλπ, θα έπρεπε να είναι προσυμπληρωμένοι από την υπηρεσία (με δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο), καθώς η ΑΑΔΕ έχει ήδη την πληροφόρηση.

 Ομοίως, με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζεται στην ενημερωτική εικόνα των εισοδημάτων και δαπανών, πληροφόρηση για τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και λοιπών πληροφοριών (δωρεές κλπ) όπως αντλούνται από το σύστημα myproperty, έτσι θα έπρεπε να έρχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία που συμπληρώνονται στον 781 (έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή δωρεών κλπ, που περιλαμβάνονται στο myproperty)

Απαιτείται η χορήγηση παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων, ανάλογα με τον χρόνο μη διαθεσιμότητας της πλατφόρμας λόγω τεχνικών προβλημάτων καθώς δημιουργείται μια αδικία τόσο για τους λογιστές όσο και για τους φορολογούμενους.

Με την απόφαση  Α 1102/2023 καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων Β κατηγορίας με βάση το άρθρο 17 του Ν 27/75 καθώς και των δικαιολογητικών τα οποία συνυποβάλλονται με αυτές μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και όχι με οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ  όπως αυτός προέκυπτε  για τα υπόχρεα σκάφη έως 31/12/2022.

Έτος έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής  μέσω σχετικής πλατφόρμας ορίστηκε το έτος 2023 και στην σχετική απόφαση Α 1102/2023  συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά ως υπόχρεα σε καταβολή φόρου όλα τα μηχανοκίνητα , ιστιοπλοϊκά  σκάφη και  πλοιάρια γενικώς ανεξαρτήτως μήκους ,    με τα οποία ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα , ανεξάρτητα από την μορφή της εταιρείας  με την οποία οι επιχειρηματίες  δραστηριοποιούνται.

Εξαιρετικά για το έτος 2023 προθεσμία υποβολής της δήλωσης είχε οριστεί η 30η Ιουνίου 2024 η οποία παρατάθηκε διαδοχικώς έως την 26η Σεπτεμβρίου 2024 ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής που υπήρχε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έτους 2023.

Η ενεργοποίηση της  υπαγωγή των εν λόγω σκαφών και πλοιαρίων στις διατάξεις του Ν 27/75 και της καταβολής του αντίστοιχου φόρου πλοίου,  σημαίνει αυτόματα και την απαλλαγή από τη φορολόγηση των κερδών που προέρχονται από τη συγκεκριμένη πλοιοκτησία και εκμετάλλευση , όπως ρητά αναφέρεται και στο άρθρο 2 του Ν.27/75 .

Μέχρι και σήμερα( Μάιος του 2025 ) δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ  για τα φορολογικά έτη 2023 – 2024 που να αφορά το συγκεκριμένο φλέγον θέμα με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες  να έχουν καταβάλει για το έτος 2023 και φόρο πλοίου και φόρο εισοδήματος και για το έτος 2024 να συνεχίζουν να  παραμένουν στο σκοτάδι ενώ παράλληλα οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών  δηλώσεων «τρέχουν».

Η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί άμεσα με μία διευκρινιστική απόφαση  ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  (2023-2024 ) για τους εν λόγω επαγγελματίες και παράλληλα με την τεχνική διευθέτηση της υποβολής των εντύπων Ε3 (χρησιμοποιώντας π χ τη διαδικασία απεικόνισης των κερδών των  αλιέων η επαγγελματικών σκαφών) έτσι ώστε τα κέρδη των εν λόγω εκμεταλλεύσεων  να αναγνωρίζονται στους κωδικούς 659-660 .

Επίλογος

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες εκ μέρους της ΑΑΔΕ για τη βελτίωση της αξιοπιστίας, της διαλειτουργικότητας και της ευχρηστίας των ψηφιακών φορολογικών εφαρμογών. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης, η ενίσχυση της ακρίβειας στις προσυμπληρωμένες πληροφορίες, η αντιμετώπιση των τεχνικών δυσλειτουργιών και η θέσπιση ευέλικτων και δίκαιων προθεσμιών υποβολής δηλώσεων είναι βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ισότιμη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού. Το παρόν υπόμνημα δεν αποτελεί απλώς καταγραφή προβλημάτων, αλλά μια προσπάθεια συνεισφοράς στον διάλογο για ένα φορολογικό σύστημα πιο λειτουργικό, αξιόπιστο και προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών.

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 23/ Μαΐου στις 14.00

Συνάδελφοι, η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση διαπραγμάτευσης του Σωματείου μας με την επικεφαλής εργολαβική- εργοδοτική Εταιρεία...

Εργατικό Κέντρο – Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φωκίδας: Να σταματήσει τώρα η σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού

Να σταματήσει τώρα η σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ 14.000...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Καμία στήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ

Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα  στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, για...