Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΔΑΣ ΠΟΘΑ : Με αφορμή την Γενική συνέλευσης

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΘΑ, με αντιπροσώπους από τα σωματεία που αποτελούν μέλη της και συναδέλφους προσκεκλημένους. Η συνέλευση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το επόμενο μας βήμα αφού όλοι αντιλαμβάνονται η στιγμή που βρισκόμαστε είναι κρίσιμη, για να μη γυρίσουμε απλά πίσω, αλλά να πάμε μπροστά. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μέσα σε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που πολλά χρόνια είχαν να γίνουν στον χώρο μας. Ήταν δηλαδή μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνει η Γενική αυτή Συνέλευση, όπλο στην οργάνωση του αγώνα μας, της μάχης για να μην μείνει κανένας μόνος του μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία, να μην βρει κανέναν συνάδελφο το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού χωρίς δικαιώματα.

Τι απ’ όλα αυτά έγινε; Τίποτα απολύτως. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΘΑ, πραγματοποίησε μια γενική συνέλευση – φιάσκο. Σε κάθε πλευρά της συνέλευσης: από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις των μελών της διοίκησης που ουσιαστικά προτείνοντας για τα μάτια του κόσμου μια κινητοποίηση δεν ήθελαν να  συζητήσουμε για την κλιμάκωση του αγώνα, για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και μπρος και το πώς θα οργανώσουμε αυτή την κατεύθυνση.

Ενδεικτικές της αντίληψης της διοίκηση ήταν κάποιες τοποθετήσεις των μελών της ας μην κάνουμε συνέχεια αγώνες», «είναι σαν να κολλάμε συνδικαλιστικά ένσημα», «ο κόσμος έχει κουραστεί», «εμείς έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε», «δεν έχουν κοινά συμφέροντα να ενωθούν οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων»). Βεβαίως αυτές είναι οι αντιλήψεις των μελών της πλειοψηφίας της διοίκησης, που κατά τα άλλα κόπτονται για την «ενότητα» και την «συνδιαμόρφωση», είναι γνωστές.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν ακόμα κάποια γεγονότα:

ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών έκανε μια τοποθέτηση, εν μέσω αυτής της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι συνάδελφοι ηθοποιοί και αντί να ακούσουμε τις σκέψεις, τις προτάσεις, τον προβληματισμό του για το πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα του κλάδου που χτυπιούνται σκληρά κι από παντού, ακούσαμε ότι πρέπει να «ανοίξουμε τις πόρτες του σωματείου μας για να έρθουν κι οι εργοδότες και να πραγματοποιήσουμε φόρουμ».

Επίσης, το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι της παράταξης «Από Κοινού», που δραστηριοποιείται στο ΣΕΗ, στο άκουσμα και μόνο της λέξης απεργία (κι ενώ τονίστηκε ότι θέλουμε να το συζητήσουμε ως βήμα κλιμάκωσης, ώστε να υπάρχει μια μέρα που θα κλείσουν όλοι οι χώροι), τους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, ενώ δεν βρήκαν κουβέντα να πουν για την τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου τους, που καλούσε ανοιχτά σε σύμπλευση με τους εργοδότες, με εντελώς προκλητικό τρόπο αποκάλεσαν «κατήχηση πολιτική» όλες τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που προσπάθησαν να μεταφέρουν στην γενική συνέλευση την εκρηκτική κατάσταση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και του κάθε σωματείου, και να προτείνουν μορφές πάλης και αγώνα βάζοντας και μια σημαντική ακόμα πλευρά: την ανάγκη λειτουργίας των χώρων του πολιτισμού, γιατί τέχνη είναι δικαίωμα όλου του λαού!  Αποκορύφωμα της παρωδίας αυτής, ήταν το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης, το οποίο….. δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού ο πρόεδρος της διαδικασίας μαζί με άλλα μέλη του προεδρείου ανακοίνωσαν ότι «η συνέλευση τελείωσε γιατί δεν υπάρχει χρόνος», δείχνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή τους ενάντια σε κάθε διαδικασία συζήτησης και οργάνωσης.

Στο τέλος, με κουτοπονηριές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες από το Προεδρείο που εκτελούσε εντολές, διέλυσαν τη Γενική Συνέλευση χωρίς να γίνει ούτε συζήτηση, ούτε ψηφοφορία για το πλαίσιο πάλης. Για πρώτη φορά, τελείωσε μια συνέλευση που η διοίκηση και η πλειοψηφία του προεδρείου είπαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ψηφιστεί κάτι». Αποδείχθηκε περίτρανα και χωρίς κανένα πρόσχημα ότι δεν ήθελαν να γίνει μια Γενική Συνέλευση που θα οργανώνει την κλιμάκωση του αγώνα μας, αλλά μια παρωδία «ενότητας» που  θα σβήσει τον πόνο της στο τσιπουράδικο.

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΘΑ και διάφοροι άλλοι συνδικαλιστές που «ζεσταίνονται στο τζάκι της»  δεν θέλουν και δεν μπορούν να ασχοληθούν με την οργάνωση της πάλης και του αγώνα. Άλλα πράγματα επιδιώκουν και άλλα πράγματα τους ενώνουν. Τους ενώνει η αποδοχή του αρνητικού συσχετισμού κι η αντίληψη ότι είμαστε πολύ μικροί για να τον αλλάξουμε. Διαμορφώνουν ένα μέτωπο που είτε ενεργά συμπλέει με τους εργοδότες και τις Κυβερνήσεις, είτε τους παρακολουθεί για να μη συγκρουστεί και χαρακτηριστεί. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου, παθαίνοντας πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο να οργανώσουν απεργία στα σήριαλ, ενώ τα δικαιώματά μας θα χτυπιούνται με μεγάλη σφοδρότητα κι οι ανάγκες μας θα μπαίνουν στην ζυγαριά της αντοχής της οικονομίας και των κάθε φορά νόμων τους. Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας  και αυτοί που τους στηρίζουν είναι εμπόδιο στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων μας.

 Καλούμε κάθε συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο που αγωνιά για το τι θα γίνει τις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε με την ζωή του, την οικογένειά του, τις ανάγκες του, τα δικαιώματά του, να οργανώσει την πάλη του με το σωματείο του. Καλούμε όλα τα σωματεία να συζητήσουν το πλαίσιο πάλης που κατέθεσε η ΔΑΣ και μέσα από συζήτηση και διαμόρφωση, να καταλήξουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τα αιτήματα που αρμόζουν στους καιρούς μας. Άλλωστε, τα σωματεία που είναι σε κατεύθυνση του αγώνα, έχουν αποδείξει ότι όταν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεπερνάνε μια σειρά από εμπόδια, ακόμα κι αυτά που σε πολλές περιπτώσεις βάζει η πλειοψηφία της ομοσπονδίας, μπορούν να έχουν κατακτήσεις για τους εργαζόμενους. Άλλωστε η Συλλογική Σύμβαση εργασίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Συλλογική Σύμβαση εργασίας στη Λυρική Σκηνή, η Συλλογική Σύμβαση εργασίας στο Εθνικό Θέατρο και στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, οι προσπάθειες για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας στο ελεύθερο θέατρο, η μάχη των ταξιθετριών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ανάπτυξη αγώνων ενάντια στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αυτό αποδεικνύουν.

Μαζί με τα σωματεία μας, συνεχίζουμε αποφασιστικά για νέους αγώνες, για  γενικές συνελεύσεις, για διαμόρφωση αιτημάτων και πολύμορφων πρωτοβουλιών.

Όλοι για έναν κι ένας για όλους.

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΘΑ

Σήμερα είμαστε εδώ γιατί η ίδια η ανάγκη μας οδήγησε στον αγώνα για διεκδίκηση όρων δουλειάς και ζωής, μέσα από πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια στο χώρο του πολιτισμού. Η φωνή μας ενώθηκε όλους αυτούς τους μήνες με χιλιάδες συναδέλφους σε όλη της χώρα, μαζικοποιήθηκαν αξιοσημείωτα τα πιο ενεργά σωματεία του χώρου και σήκωσαν το βάρος μεγάλων αγώνων, συνελεύσεων, διαμόρφωση αιτημάτων, πολύμορφων πρωτοβουλιών.

Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το επόμενό μας βήμα. Γιατί η στιγμή που βρισκόμαστε είναι κρίσιμη, κρίσιμη για να μη γυρίσουμε απλά πίσω, αλλά να πάμε μπροστά.

Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι και πριν την πανδημία η κατάσταση στους κλάδους μας δεν ήταν καλή. Η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, η απλήρωτη πρόβα, τα χαμηλά μεροκάματα, η απουσία συλλογικών συμβάσεων ήταν η καθημερινότητα για όλους μας. Με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να αποφασίζουν μονομερώς με κριτήριο τα κέρδη τους , το πόσο θα δουλεύουμε , με τί αμοιβές και με ποιους όρους. Αυτές οι πολιτικές, χωρίς καμία διακύμανση από τις Κυβερνητικές εναλλαγές, έχουν διαλύσει και την Κοινωνική Ασφάλιση με αποκορύφωμα τη σύνταξη στα 67. Στην προηγούμενη κρίση άλλαξε το τοπίο στο χορό, στα κρατικά και στο ελεύθερο θέατρο, στις μουσικές σκηνές, σε ορχήστρες, για καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο θέαμα ακρόαμα.

Με τα πρώτα σημάδια της τωρινής κρίσης, η ΕΕ, η κυβέρνηση, έβγαλαν από τα συρτάρια τους σχεδιασμούς που συμπυκνώνονται στα εξής: Συγκέντρωση της πολιτιστικής παραγωγής σε λίγα Ιδρύματα («ιδρυματοποίηση»), χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού χωρίς πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Η επιδημία από το Μάρτη του 2020, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά σε μια ήδη άσχημη και αβέβαιη κατάσταση. Η κυβέρνηση το Μάρτη έκανε τα στραβά μάτια στην εργοδοσία που χρωστούσε δεδουλευμένα, που εκβίαζε εργαζόμενους να δουλεύουν με την Κρατική επιδότηση (πχ σε ωδεία). Με επίσημο ΦΕΚ έδωσε επιδοτήσεις για παραστάσεις χορού και θεάτρου που κατοχύρωναν τις απλήρωτες πρόβες , τα χαμηλά μεροκάματα και επέβαλαν την παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των συντελεστών. Προώθησε το Μητρώο ενεργών καλλιτεχνών  με στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» για την αποχώρηση ενός μεγάλου μέρους των εργαζόμενων και επαγγελματιών του κλάδου. Την ίδια ώρα μεγάλα Ιδρύματα όπως η Στέγη Γραμμάτων, βρίσκουν ευκαιρία και  πιέζουν για δουλειά με μπλοκάκι ή αξιοποιούν εργολαβίες με πιο φτηνό και ευέλικτο προσωπικό. Ήδη στην πιάτσα ακούγεται πως κάποιες σκηνές ή παραστάσεις ξεκινούν με τη λογική «αφού θα έχουμε το πολύ μισούς θεατές, τότε και το μεροκάματο θα είναι μισό». Σε ωδεία, σχολές χορού αντίστοιχα υπάρχει πίεση για μείωση του μεροκάματου, στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης». Ακόμα σε τηλεοπτικά σίριαλ που επιδοτούνται από το κράτος με βάση τη νέα τροπολογία του καλοκαιριού για το οπτικοακουστικό, υπάρχουν συνθήκες εντατικοποίησης για τεχνικούς, αλλά και ηθοποιούς.

Επιμένουμε στην ανάγκη λειτουργίας των χώρων του πολιτισμού. Η τέχνη είναι δικαίωμα όλου του λαού!

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο θέαμα ακρόαμα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας συσπειρωθήκαμε στα σωματεία μας, παλέψαμε και παλεύουμε για μέτρα στήριξης του κλάδου μας, στους δρόμους, σε συνελεύσεις, διαμορφώνοντας αιτήματα, παίρνοντας ακόμα και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Την ίδια στιγμή συναντιόμαστε με τους κοινούς αγώνες των υγειονομικών, των μαθητών, των εργαζόμενων στον τουρισμό γιατί όλοι μαζί βρεθήκαμε στο στόχαστρο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.  Η πρωτοφανής μαζικότητα των κινητοποιήσεών μας, αλλά και τα αιτήματα που αυτές είχαν, έκαναν την πλειοψηφία αυτή τη στιγμή στο ΔΣ της ΠΟΘΑ να ακολουθήσει τις κινητοποιήσεις, αλλά και να κρύψει  ότι είναι σε ανοιχτή ακρόαση με την εργοδοσία.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή αυτού του αγώνα. Η κυβέρνηση μας υπολογίζει και δοκιμάζει τις αντοχές μας. Η αντιπολίτευση μας αντιμετωπίζει σαν να μην έχει καμιά ευθύνη για το χθες, χτυπώντας μας την πλάτη. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, σε όλη την Ελλάδα με πολλές πρωτοβουλίες, που από τη μία θα αναδεικνύουν ότι ο πολιτισμός είναι απαραίτητο προϊόν «για να μπορεί να αναπνεύσει» η κοινωνία και να τον προσφέρει απλόχερα στο λαό, ενώ από την άλλη θα σκληραίνει το μέτωπό μας απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση που επιτίθονται αποφασισμένα. Γιατί είμαστε και εμείς αποφασισμένοι.

Δε μπορούμε στο όνομα ενός υποτιθέμενου «ρεαλισμού» να κάνουμε πίσω από βασικές μας ανάγκες. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δίνει 4δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς και εκατομμύρια ευρώ σε οριζόντιες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές για μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία είναι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, τα σχολεία επίσης, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους, αλλά και στον πολιτισμό βρίσκονται χωρίς την παραμικρή στήριξη.

  • Προτείνουμε πανκαλλιτεχνική απεργία μέσα στο Νοέμβρη.
  • Προτείνουμε καλλιτεχνικές δράσεις – δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Κάθε σωματείο μπορεί να συζητήσει πιο ειδικά για οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
  • Να γίνουν σε όλα τα σωματεία που δεν έχουν γίνει γενικές συνελεύσεις. Κάθε σωματείο μπορεί να οργανώσει πρωτοβουλίες, περιοδείες κα.
  • Προτείνουμε κινητοποίηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, την Πέμπτη 22/10, 12.00 για να διεκδικήσουμε να επανασυνδεθούν ρεύματα, να παγώσουν χρέη σε εφορία, δάνεια κοκ σε συναδέλφους.

Ζητάμε να ανακοινωθούν νέα σταθερά πρωτόκολλα λειτουργίας Θεάτρων , Μουσικών Σκηνών και χώρων Ψυχαγωγίας, που θα επιτρέψουν την ασφαλή λειτουργία τους (αποστάσεις ακτίνας 1,5 μέτρο ανά θεατή και 3 από τη σκηνή, υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξαερισμός, απολύμανση, συχνή διεξαγωγή τεστ κοκ).Σε αυτές τις περιπτώσεις να διατηρείται σε ισχύ ή αν χρειαστεί παρατείνεται και σε καμία περίπτωση δεν λύεται η σύμβαση μισθωτής εργασίας ή εργασίας με ΔΠΥ σε περίπτωση προσωρινού lockdown, αναβολών ή ακυρώσεων των δια ζώσης εκδηλώσεων, καθώς και στην περίπτωση αντικατάστασης προσωπικού λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μέτρα στήριξης της επιβίωσης, της νέας δημιουργίας, αλλά και της εξασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων σε χώρους που ήδη λειτουργούν, για αυτούς που τώρα ανοίγουν, αλλά και για τη λεγόμενη μετάβαση στον «ψηφιακό πολιτισμό», το livestreaming  και την ψηφιακή αναπαραγωγή του έργου μας:

  • Να μη γίνει καμία μείωση μισθών στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς τους.
  • Να εξασφαλιστούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για την ψηφιακή αναπαραγωγή τους από το διαδίκτυο με ποσοστό 1% επί των εσόδων από την παρακολούθηση εντός της πλατφόρμας ή επί του συμβολαίου με τον παραγωγό/ πάροχο και να θεσμοθετηθεί διαδικασία υπολογισμού τους και διανομής τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.
  • Στο livestreaming η σύμβαση για τον δημιουργό ή/και ερμηνευτή να προβλέπει επιπλέον αμοιβή για το δικαίωμα προβολής της βιντεοσκόπησης, χρησιμοποιώντας σαν βάση τις συμβάσεις των κρατικών θεάτρων όσον αφορά τη βιντεοσκόπηση.
  • Να γίνουν Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
  • Να αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες – δημιουργοί για όσες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από Δήμους και Περιφέρειες και με ευθύνη τους ακυρώθηκαν.
  • Να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ή όχι ενεργό ΚΑΔ, παρέχοντας: Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά τους, το οποίο θα χορηγείται αναλογικά σε εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο ή ημερομίσθιο. Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων :
  • Να ανασταλεί η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά.
  • Να εξασφαλιστεί η Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
  • Να οριστεί ως προαπαιτούμενο για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας η συγκέντρωση 25 ενσήμων από 1/10/2019 μέχρι και το τέλος του 2020 τουλάχιστον.
  • Να καταβάλλεται το εποχικό επίδομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και για το 2020 ΑΔΑ: Ψ8254691Ω2-Δ48) ακόμα και αν σε αυτές τις συνθήκες κατά την νέα σαιζόν του φθινόπωρου του 2020, ο εργαζόμενος ετεροαπασχολείται.
  • Να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
  • Να επεκταθεί χρονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
  • Να επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι του κλάδου καθώς και οι εργαζόμενοι των ειδικοτήτων που δεν έχουν κωδικό επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
  • Ειδικά για τους ηθοποιούς και τους μουσικούς με ΔΠΥ να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης (ΚΥΑ ΓΔΟΥ ΦΕΚ Β 3460) ο ΚΑΔ 90.01 που τους αφορά. Να διατηρηθεί σε ισχύ ο θεσμός της ατέλειας για τους ηθοποιούς.
  • Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για όλους τους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟΑ οργανισμούς ΝΠΙΔ, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες από τα περιοριστικά μέτρα απαιτήσεις και όχι να λειτουργούν ανταποδοτικά και ανάλογα με την επιτρεπόμενη από τις κατηγορίες επικινδυνότητας πληρότητα.
  • Να αποσαφηνιστούν ο σκοπός και τα κριτήρια εισόδου το Μητρώο Καλλιτεχνών & δημιουργών.

Για τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο:

  • Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Να οριστεί αφορολόγητο όριο στα 12.000 €, προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Να ενισχυθούν από το κράτος οι οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (που δεν συμπεριλήφθηκαν στο κονδύλι των 15.000.000,00 €), άμεσα με κριτήρια αναλογικά βάσει εσόδων του έτους 2019 και των φετινών απωλειών ( ειδικά για τον ΟΣΔ ΕΔΕΜ διάδοχο της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ, ως κριτήριο να ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα έσοδα της ΕΥΕΔ).
  • Να επιχορηγηθούν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου (Α.Μ.Κ.Ε., ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.) που κατά το φορολογικό έτος 2019 είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα έως και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00 €) για την κάθε τρέχουσα παραγωγή τους και ανάλογα με τον αριθμό των συντελεστών της, με ποσόν όχι μικρότερο από 20.000 €, με μέτρα ελέγχου τους από τις κρατικές αρχές για την τήρηση των οικονομικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους προς τους συντελεστές της παράστασης και αφού προσκομίσουν αντίγραφα των συμβάσεων μαζί τους.

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει!

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: 4 Απρίλη Πανελλαδική Μέρα Δράσης

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΗ 2024  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  Συνάδελφισσες, συνάδελφοι Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στη...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: 29 Μαρτίου Αιμοδοσία στα γραφεία του Συλλόγου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΗ 2024 από 9.00 πμ έως 14.00 μμ Στα Γραφεία...