Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου

Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ στη 10η Πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

image_pdfimage_print

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετίζουμε τις εργασίες της 10ης Πανελλαδικής συνάντησης του ΜΑΣ. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνθήκες που χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα οργανώνουν τον αγώνα τους με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με συλλαλητήρια, γενικές συνελεύσεις και πανελλαδικό συντονισμό. Σε ανάλογες συλλογικές διεργασίες είναι και οι εργαζόμενοι, τα εργατικά κέντρα, οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη, τόσο με το νομοθετικό της έργο, όσο και με το κράτος, απέναντι στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Επιχειρεί να δώσει χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα οργάνωσης του αγώνα, στη συλλογική δράση, την απεργία, το άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων, στα εργασιακά δικαιώματα, στη λαϊκή κατοικία, ενώ βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιδραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά τα θέματα και επιχειρεί να ικανοποιήσει και τις υπόλοιπες απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξελίξεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, απαιτεί περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Σε αυτή την κατεύθυνση την ώρα που δίνει “γη και ύδωρ” στο κεφάλαιο με προκλητικές φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που υποθηκεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά και νομοθετεί και εφαρμόζει νέα μέτρα που στρέφονται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματά και τους μισθούς μας, θωρακίζει περισσότερο την καταστολή, ενώ επιχειρεί να βάλει στο γύψο τις αντιδράσεις χτυπώντας τις συλλογικές διαδικασίες.

Σε αυτές τις συνθήκες έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να απαντάμε με τα όπλα τα οποία επιχειρούν να χτυπήσουν. Τα Συνδικάτα ήδη δώσαν μία πρώτη απάντηση με το όπλο που και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει: την απεργία και τη συλλογική λειτουργία τους. Ανάλογη απάντηση δίνουν σήμερα και οι φοιτητές και είναι ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για μαζικές συλλογικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων σπουδαστών.

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ενιαία απάντηση από όλους εμάς, να ενισχυθεί η συμμαχία των εργαζομένων, της νεολαίας, των αυταπασχολούμενων, των γυναικών, των αγροτών που ζούμε στο πετσί μας τις συνέπειες των πολιτικών τους. Μόνο με αυτό το τρόπο θα μπορούμε να δημιουργούμε ρωγμές, να βάζουμε εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, ακόμα και να αποσπάμε κάποιες κατακτήσεις, έστω και προσωρινά, να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες μας και να ανοίγουν το δρόμο για την ριζική ανατροπή των πολιτικών αυτών στο σύνολό τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ενότητα στη δράση εργαζομένων και σπουδαστών και είναι θετικές οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα και πρέπει να ενισχυθούν. Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που μας αφορούν όλους, αναφέρθηκα πριν σε αρκετά από αυτά, εμείς ιεραρχούμε δύο για το επόμενο διάστημα: το δικαίωμα στη μόρφωση και το ασφαλιστικό.

Τόσο η πρόσβαση που έχουν σήμερα τα παιδιά μας στη μόρφωση όσο και το περιεχόμενο της είναι για μας μεγάλο ζήτημα. Η φοιτητική μέριμνα που είναι ανύπαρκτη, η απουσία στήριξης των φοιτητών που αναγκάζονται να εργάζονται, τα δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά, ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης στη διοχέτευση φθηνού εργατικού δυναμικού στη μαθητεία και τις διετείς σπουδές, ώστε οι εργοδότες να έχουν φθηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, η παραπέρα ισοτιμία των ιδιωτικών σπουδών που δημιουργεί νέες κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων ώστε να εξασφαλιστούν χειρότεροι όροι δουλειάς για όλους, είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Ανάλογες κατηγοριοποιήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση και με το νέο ασφαλιστικό με τους νέους εργαζόμενους να προορίζονται για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλειας, την ώρα που θα πλήττεται ο όποιος δημόσιος χαρακτήρας της έχει απομείνει. Μιλάμε για συνθήκες που ο εργαζόμενος θα πληρώνει εισφορές χωρίς να ξέρει τι θα πάρει στο τέλος ή αν θα πάρει κάτι, που οι συντάξεις που θα δίνει το κράτος θα είναι επιδόματα πείνας, για μείωση των εισφορών των εργοδοτών για να αυξηθεί η κερδοφορία τους και για συνολικές ανατροπές σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και σε πτυχές της όπως η υγεία.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνάντηση σας και καλούς αγώνες!

Comments are closed.