Άρθρο της Γ. Ταβουλάρη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

image_pdfimage_print

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση κλιμακώνεται, από το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ στο «νέο Ασφαλιστικό» της ΝΔ. Τα αστικά κόμματα ενιαία και μελετημένα προωθούν τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, με βασική κατεύθυνση τη μεγαλύτερη «ελάφρυνση» των επιχειρήσεων και του κράτους τους από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εργοδοτικές εισφορές και η κρατική χρηματοδότηση μειώνονται, ενώ η κοινωνική προστασία γίνεται «ατομική» υπόθεση, προσφέροντας νέα επιχειρηματικά πεδία κερδοφορίας.

Αυτό υπηρετεί το μοντέλο των «τριών πυλώνων», με μια στοιχειώδη δημόσια ασφάλιση πενιχρών συντάξεων – παροχών, μια επικουρική ασφάλιση με υποχρεωτικότητα που θα παραδίδει τις εισφορές στο χρηματιστηριακό τζόγο «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού» ρίσκου, επαγγελματικά ταμεία αντίστοιχης λειτουργίας και ιδιωτική ασφάλιση.  

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, πριν από κάθε επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, μιλούν περί «βιωσιμότητας» και «δικαιοσύνης», συσκοτίζοντας το ότι πριμοδοτούν με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζόμενων.

  • Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επιστρέφει στους κεφαλαιοκράτες μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που σταθερά αρπάζουν από τους εργάτες, τη στιγμή που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 17 δισ. ευρώ.
  • Το PSI αφαίρεσε πάνω από 10 δις ευρώ από τους εργαζόμενους, για να «σώσει» τις τράπεζες.
  • Περικόπηκαν οι συντάξεις, η 13η και η 14η σύνταξη αφαιρέθηκαν, αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και τα χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη στα 40 και 42.

Όσο για τα επαγγελματικά και ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα, που προτείνονται ως λύση και από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ (βλ. συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου), μια ματιά στην ΑΣΠΙΣ, στην ENRON (ΗΠΑ), στο αντίστοιχο Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων αποκαλύπτει τον κόλαφο που δημιουργεί για τους εργαζόμενους η αντικατάσταση της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών από το τζόγο της κεφαλαιοποίησης στην Ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ ακριβά την κρίση και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας και στον τομέα της Ασφάλισης. Ενώ υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για Δημόσια Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, η καπιταλιστική κερδοφορία μπαίνει εμπόδιο και προωθεί όλο και πιο αντιδραστικά σχήματα.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν, προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, ανοίγοντας με την πάλη τους το δρόμο της συνολικής ανατροπής.

Τα συλλαλητήρια στις 30 του Νοέμβρη σηματοδοτούν αυτό τον αγώνα.

Γιώτα Ταβουλάρη

Πρόεδρος ΟΕΦΣΕΕ

Μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Comments are closed.