Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε στις

Η Πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 29/9/19 στο ΚΥΤ  της  Μόριας, άφησε  νεκρή μια γυναίκα, ένα παιδί με σοβαρά εγκαύματα και 19 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, πατώντας στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν μπορεί και δεν έχει βούληση να δώσει λύση και να κοντραριστεί με τις βαθιές αιτίες που γεμίζουν τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα με χιλιάδες κατατρεγμένους.

Οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους όλων των χωρών και κερδισμένους μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, που διαιωνίζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποτελούν την αιτία για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Οι αποφάσεις της υπουργικής διαβούλευσης για εκ νέου συζήτηση με την Τουρκία ή και άλλες χώρες στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας ΝΑΤΟ και Ελλάδας για το προσφυγικό και οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για ένταση της καταστολής, αποδεδειγμένα ανακυκλώνουν το πρόβλημα και δεν  φρενάρουν ούτε τη φτώχεια ούτε τους πολέμους. Βασικές αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους της εργατικής τάξης να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να λύσει το μεταναστευτικό υπηρετώντας με συνέπεια τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ στην περιοχή της Ασίας και της Μεσογείου και εμπλέκει όλο και περισσότερο το μεταναστευτικό στα ευρωατλαντικά παζάρια και τις αντιθέσεις.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενισχύουν την καταστολή  στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών και των φυλακισμένων που θα προσπαθούν να περάσουν με όποιο τρόπο τα σύνορα μας.

Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση επιδιώκει να ξηλώσει όσα δικαιώματα άφησε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας και τις οδηγίες της Ε.Ε.     

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό της προσφύγων και μεταναστών.

 • Να κλείσουν οι “Μόριες” Κέντρα κράτησης – hotspot, που έχουν γίνει αποθήκες ψυχών στα νησιά και τον Έβρο. Να μην δημιουργηθούν νέες.
 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα.
 • Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.
 • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σ αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
 • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
 • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.
 • Όχι στην κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.
 • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.
 • Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

           

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

 

 

Περισσότερα

Για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο

Οι ιμπεριαλιστές απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, τσαλαπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εικόνες με τους 92...

Για τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων – Έγινε το Αιγαίο θάλασσα νεκρών

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ. ΥΠΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ...

Δελτίο Τύπου για Μετανάστες και Πρόσφυγες

Για μια ακόμη φορά δεκάδες μετανάστες κάνοντας προσπάθεια να ξεφύγουν από την φτώχεια, τη...