- Πώς είναι η κατάσταση στο χώρο του Εμπορίου και των Σούπερ Μάρκετ για τους εργαζόμενους τον καιρό της πανδημίας αλλά και πριν;
- Μπορούμε να πούμε πως ο κλάδος του Εμπορίου όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε ως ‘’δοκιμαστικός σωλήνας’’ για όλα τα αντεργατικά μέτρα, ιδιαίτερα όσον αφορά το ωράριο και τον εργάσιμο χρόνο. Δεν είναι μόνο το 10ωρο που εφαρμόζεται ήδη στην πράξη κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι που θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση για τους εργαζόμενους. Διότι πλέον το 10ωρο θα επεκταθεί σε όλο το Εμπόριο ενώ παράλληλα προστίθεται και η τζάμπα υπερωριακή εργασία. Κι έτσι, ορισμένες επιχειρήσεις που πλήρωναν έως τώρα τις υπερωρίες δεν θα είναι υποχρεωμένες να το κάνουν. Και εργαζόμενοι που ενδεχομένως προσδοκούσαν σε κάποιες υπερωρίες το μήνα προκειμένου να ανεβάσουν λίγο το χαμηλό τους εισόδημα, στο εξής θα κληθούν να δουλεύουν περισσότερες ώρες και να αμείβονται λιγότερο. Αλλά δεν είναι μόνο το 10ωρο. Σε άλλες επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 11ωρα, 12ωρα ενώ ισχύουν και τα λεγόμενα ‘’σπαστά’’ ωράρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα.
- Τι γίνεται εκεί;
- Είναι ένας τεράστιος χώρος με δεκάδες καταστήματα όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εμποροϋπάλληλοι. Κάποιοι από αυτούς δουλεύουν με ‘’σπαστό’’ ωράριο με αποτέλεσμα να περνούν όλη την ημέρα τους εκεί γιατί όπως καταλαβαίνεις, ένας εργαζόμενος από τον Πειραιά που ξεκινάει από το σπίτι του δύο ώρες νωρίτερα για να πάει στα Σπάτα, υποχρεώνεται να παραμείνει εκεί στο 4ωρο της αναμονής για το υπόλοιπο μισό της βάρδιάς του. Εκτός αυτού, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αφόρητη πίεση της εργοδοσίας ώστε να βγει η δουλειά σε χρόνους που αντικειμενικά είναι εκτός ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Οπότε, η εντατικοποίηση και το τρέξιμο χτυπάνε ‘’κόκκινο’’.
- Αυτός, φαντάζομαι, είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο…
- Ακριβώς. Τα ίδια βλέπουμε να ισχύουν σε όλα τα πολυκαταστήματα και τις γνωστές αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ρούχων, υποδημάτων κλπ.. Την εποχή της πανδημίας βέβαια, οι όροι εργασίας χειροτέρεψαν καθώς οι εργοδότες έχουν αξιοποιήσει όλα τα αντεργατικά εργαλεία της κυβέρνησης κι έχουν εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με το πρόγραμμα Συν-εργασία για παράδειγμα, ένας εργοδότης θέτει το μισό προσωπικό σε αναστολή και το άλλο μισό καλείται να σηκώσει όλο το βάρος της παραγωγής δουλεύοντας με εξαντλητικούς ρυθμούς. Αυτό το είδαμε και στην περίοδο των γιορτών όπου η αγοραστική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα αλλά οι εργοδότες δεν ανακαλούσαν στη δουλειά όσους βρίσκονταν σε αναστολή προτιμώντας να ξεζουμίσουν το υπάρχον προσωπικό στα καταστήματα γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνονταν και τα κέρδη τους.
- Και αν συνυπολογίσουμε και την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας τότε μιλάμε για δουλειά χωρίς σταματημό…
- Βέβαια. Και με τον καινούριο νόμο μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον εργοδότη να δηλώσει το κατάστημα λιανικής ως χώρο εξυπηρέτησης παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου οπότε ουσιαστικά μπορεί να λειτουργεί όσες Κυριακές θέλει. Ενώ στην περίοδο της καραντίνας υπήρχαν πολλά καταστήματα που τις Κυριακές μπορεί να μην εξυπηρετούσαν το κοινό και να είχαν κατεβασμένα τα ρολά όμως μέσα υπήρχαν κανονικά εργαζόμενοι που εξυπηρετούσαν ακριβώς τέτοιες παραγγελίες όπως πχ στα Public. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να οδηγούνται σε παραίτηση είτε γιατί δεν αντέχουν τα εξαντλητικά ωράρια είτε επειδή με την τηλεκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, έχει αποδιοργανωθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός για τους εργαζόμενους γονείς.
- Στα σούπερ μάρκετ, πώς είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και πώς δρα το Σωματείο την περίοδο της πανδημίας;
- Είναι βέβαια γνωστό πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δεν σταμάτησε λεπτό τη λειτουργία του. Αντίθετα, οι ανάγκες αυξήθηκαν με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, την αύξηση των υπερωριών, την αφόρητη πίεση να βγει η δουλειά, με τους εργαζόμενους να φτάνουν πολλές φορές στα όρια της εξάντλησης. Επίσης, τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθήκες, οι εργαζόμενοι δούλευαν και συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και όπου υπάρχουν τέτοια, η εργοδοσία αναγκάστηκε να τα πάρει έπειτα από την αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου και την πίεση των συναδέλφων μας. Το Σωματείο, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σταματήσει τη δράση του, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Καθημερινά δεχόμαστε πολλές καταγγελίες που καταδεικνύουν την εργοδοτική ασυδοσία και την καταστρατήγηση των συνθηκών και των όρων εργασίας. Επίσης, παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν κρούσματα – μόνο μέσα στο Γενάρη καταγράψαμε πάνω από 70 κρούσματα σε χώρους δουλειάς – και όπου υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων από την πλευρά της εργοδοσίας. Παράλληλα, με συνεχείς εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε καταστήματα, σε σούπερ μάρκετ, σε αποθήκες, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για την νέα αντεργατική επίθεση που έρχεται το επόμενο διάστημα, καλούμε τους συναδέλφους να έρχονται σε επικοινωνία με το Σωματείο, να συσπειρωθούν σε αυτό ώστε από κοινού να αντιπαλέψουμε την ενιαία επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Οι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το Σωματείο και η αύξηση των αιτήσεων εγγραφής σε αυτό, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας.