ΠΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ
9 Οκτωβρίου 2011
Συνάδελφοι ,
Η κυβέρνηση έφερε στη βουλή νομοσχέδιο που στην κυριολεξία σφαγιάζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και φυσικά στην ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ και στο Φυσικό Αέριο.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ:
-
Μείωση των μισθών κατά 50%.Ο μέσος μισθός μεικτά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1900 ευρω. Ταυτόχρονα καταργούν κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
-
Και νέα μείωση των Συντάξεων και των Εφάπαξ. Μείωση των συντάξεων κατά 20%, και ειδικά για αυτούς που είναι κάτω των 55 ετών κατά 40%. Μειώνουν τις επικουρικές κατά 15% και το εφάπαξ κατά 25% σε αυτούς που έφυγαν το 2010 και 30% σε αυτούς που έφυγαν το 2011.
-
Νέα φοροληστεία βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού κατεβάζουν το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ.
Για τον Δημόσιο τομέα προβλέπει εφεδρεία μέχρι 2 χρόνια με το 60% του βασικού μισθού και ανάλογες ρυθμίσεις για την σύνταξη, σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα, αξιολόγηση. Τα επισημαίνουμε αυτά γιατί είναι σίγουρο ότι ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα και για τους εργαζόμενους σε όλο τον Κλάδο ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ήδη ο υπουργός κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ το έχει προαναγγείλει.
Παίρνουν μέτρα για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών. Αυτό θα σημάνει την σημαντική μείωση των αποδοχών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
Η επίθεση αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και για αυτό, ενιαία πρέπει να απαντήσουμε.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι Ομοσπονδίες στη ΓΕΝΟΠ και τα Πετρέλαια που στήριζαν την γραμμή της ανταγωνιστικότητας, υπέγραψαν μειώσεις μισθών (πχ ΕΛΠΕ, ΟΤΕ). Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα, με την τακτική τους, έστρωσαν το έδαφος πάνω στο οποίο ξετυλίγεται σήμερα η επίθεση. Προσπάθησαν να σπείρουν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, να καλλιεργήσουν αυταπάτες οτι δήθεν τα μέτρα δεν αφορούν τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ-ΕΛΠΕ-Φ.Α. Παρά του οτι οι εξελίξεις τους εκθέτουν και τους διαψεύδουν περίτρανα, συνεχίζουν με την ίδια τακτική και τώρα, αποκαλύπτοντας οτι έχουν συγκεκριμένο ρόλο.
Συγκεκριμένα:
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός μιλάει για εξαίρεση από το νέο πολυνομοσχέδιο των εργαζονένων στη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. Ακόμα όμως και να υπάρξει κάποια προσωρινή εξαίρεση σε κάποιες πλευρές του νόμου, αυτή θα έρθει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους. Επιδιώκουν έτσι να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να μην συντονίσουν τον αγώνα τους. Η όποια εξαίρεση θα διευκολύνει να περάσουν τα μέτρα και στη συνέχεια θα τσακίσει και όσους σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν από επιμέρους πλευρές. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα. Στα ΕΛΠΕ με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έλεγαν οτι «αν υπογραφεί, δε θα μας αγγίξει τίποτα, θα έχουμε διασφαλιστεί», και το παρουσίαζαν ως νίκη. Σήμερα, μόλις 4 μήνες μετά, η νέα επίθεση ξεκινάει και από τα ΕΛΠΕ.
Στη ΔΕΗ προχώρησαν σε συμφωνία για το διαχωρισμό λέγοντας «οτι αν συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο με τη λογική του λιγότερου κακού, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας αφού η επιχείρηση θα μείνει κατά 51% στο κράτος. Σήμερα ξεπουλιούνται τα πάντα και η επίθεση έχει πάρει τέτοια χαρακτηριστικά που καθημερινά υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Αποκρύπτουν ακόμα και τώρα τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων. Κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφιβάλλει οτι τα μέτρα στοχεύουν στο φθήνεμα της εργατικής δύναμης, ως ανάγκη του κεφαλαίου να περάσει εκ νέου στη φάση της ανάκαμψης. Αυτά τα ομολογούν καθημερινά οι ίδιοι, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών όταν μιλούν για την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Άρα δε χωράει καμία αυταπάτη οτι μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για τον οποιοδήποτε. Αντιθέτως, ειδικά στην Ενέργεια που είναι κλάδος υψίστης σημασίας και πρώτος στη λίστα των επενδυτικών σχεδίων ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, η ανάγκη των μέτρων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και άμεση.
Την ίδια στιγμή που απαιτείται γενικευμένη σύγκρουση μ’ αυτήν την πολιτική, σήμερα που εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να παλέψουν για την κατάργηση όλων αυτών των μέτρων, αυτοί βάζουν πλάτη έμπρακτα. Στη ΔΕΗ, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, συζητάνε για το πόσα θα χάσουν, τί θα χάσει κάθε ειδικότητα ξεχωριστά. Δεν είναι τυχαίο το κλίμα αντιπαράθεσης που καλλιεργείται από αυτές τις δυνάμεις μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε Διοικητικούς και Τεχνικούς. Η τακτκή τους επιδιώκει να αποπροσανοτολίσει. Αφήνει στο απυρόβλητο την καρδιά των μέτρων. Αρκούνται σε επιμέρους «διεκδικήσεις» τις οποίες θέλουν να παρουσιάσουν ως νίκη, όταν ο βασικός άξονας των μέτρων θα έχει περάσει και θα αγγίζει τελικά τους πάντες.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό ξεσηκωμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με όλες τις μορφές
Σήμερα απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης μέσα στου χώρους δουλειάς. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να παρθούν πρωτοβουλίες με όλες τις μορφές, ώστε οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση, ξεπερνώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και απορρίπτοντας συνολικά τη λογική του σε πολιτικό επίπεδο.
Να αποσυρθούν τώρα τα νομοσχέδια της σφαγής των δικαιωμάτων μας.
Να μην περάσει η νέα λεηλασία των εισοδημάτων μας.
Όχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία.
Για να έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Σε κοινό μέτωπο οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες οι νέοι και νέες σε κοινό μέτωπο πάλης για να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τα χειρότερα που έρχονται. Όλοι στον αγώνα για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία της δικτατορίας των μονοπωλίων για μια πολιτική και εξουσία που να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.