Διεκδικητικό πλαίσιο 2006-2007

Δημοσιεύτηκε στις

Ο χρόνος που πέρασε, είναι ένας ακόμα χρόνος εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται με επώδυνες συνέπειες σε βάρος της εργατική τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας μας.

Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αυτά που είπε και τον περασμένο χρόνο , αυτά που αναμασούσαν χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ότι δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα είναι επιβεβλημένα από τις ανάγκες τις οικονομίας, ότι πρέπει να γίνουν θυσίες από τις λαϊκές οικογένειες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ότι με την ανάπτυξη, που έχει κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών, με τις αντιδραστικές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (τις λένε μεταρρυθμίσεις), και τα ψίχουλα που τυχόν θα πετάξει η κυβέρνηση και τα έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση τους.

Ο μύθος έχει καταρριφθεί. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι καλούνται να απαντήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται με αιχμή την ανάπτυξη της οικονομίας και να μην παραπλανηθούν από τις λεγόμενες «παροχές». Παίρνοντας υπόψη ότι τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση (π.χ. αύξηση του ΕΚΑΣ, φορολογία ) είναι ενταγμένα στην πολιτική καθήλωσης των βασικών συντάξεων (το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 Ευρώ) και καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων μέσα από την αντιλαϊκή φορολογία, από τα χαράτσια της έμμεσης φορολογίας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, που ενώ συμφωνεί με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, δημαγωγεί και αντιπολιτεύεται τη Ν.Δ. σε ζητήματα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμφωνεί και ακολουθεί κι αυτό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στρατηγική της Λισσαβόνας (καθήλωση μισθών -συντάξεων ,ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση Υγείας -Παιδείας -Πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις, προνόμια -κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο κ.α.), για να αυξηθούν τα κέρδη και να ισχυροποιηθεί η δύναμη της πλουτοκρατίας, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων .

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ανάπτυξης που διαφημίζουν χρόνια η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι ενώ αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, ενώ αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με υψηλούς ρυθμούς , η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει και αυτή που ωφελείται είναι η πλουτοκρατία.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Η Ανεργία βασανίζει πάνω από 600 χιλιάδες οικογένειες, οι απολύσεις σημαδεύουν ολόκληρες περιοχές και κλάδους. Η Νάουσα, η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας δέχονται ισχυρά πλήγματα.

Η ανεργία έχει ρίζες στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, οξύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική και είναι επικίνδυνα τα μέτρα που εφαρμόζουν, ή προβάλλουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποσκοπούν στο μοίρασμα της ανεργίας, που χρησιμοποιείται σαν όχημα για την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την ανατροπή δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», που χτυπούν τις κλαδικές συμβάσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάργηση του 8ωρου) , οι κάθε λογής αποκαλούμενες «ενεργητικές πολιτικές» για την ανεργία, που εντείνουν την εκμετάλλευση και επεκτείνουν τη φτώχεια.

Τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα, που γίνεται συνεχώς και πιο μαζικό το φαινόμενο της ανάληψης εργασιών από εργολάβους, επεκτείνονται οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, προετοιμάζεται η κατάργηση της μονιμότητας.

Σήμερα πρέπει αποφασιστικά να καταλογιστούν ευθύνες και να καταδικαστεί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, για τη συνολική ανεργία, για την ανεργία στους νέους που ξεπερνάει το 20%, για την ανεργία στις γυναίκες που ξεπερνάει το 16%.

Για τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι πάνω από το 56% των ανέργων, για τη μη προστασία των ανέργων, που στην πλειοψηφία τους δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ αυτοί που το παίρνουν (ακόμα και αν αυξηθεί στο 60%-65% του κατώτερου μισθού της πείνας ) είναι αναγκασμένοι να φυτοζωούν.

Το λεγόμενο «ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση για την προστασία των ανέργων. Αφορά περιοχές και κλάδους με πολύ υψηλή ανεργία, απευθύνεται επιλεκτικά σε ανέργους άνω των 50 χρόνων και η όποια επιδότηση θα διακόπτεται όταν βρεθεί κάποια δουλειά από τον ΟΑΕΔ ( χωρίς να καθορίζεται τι είδους δουλειά, με ποιες προϋποθέσεις).

 

ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Η λιτότητα και η ακρίβεια σπάζουν κόκαλα. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τους μισθούς της εξαθλίωσης.

Η κατάσταση είναι επώδυνη και εκτός των άλλων έχει οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στις δαγκάνες του τραπεζικού κεφαλαίου, σε μεγάλη υπερχρέωση που ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ.

Μετά την σχεδιασμένη από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ ,ΔΑΚΕ ) υπογραφή της άθλιας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης των 0,77 λεπτών του ευρώ, το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται την 1/9/06 στο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των 27.96 ευρώ και ο κατώτερος μισθός στα 625,97 ευρώ (μικτά) !!

Αλλά και οι εργαζόμενοι στο αστικό κράτος, στο δημόσιο τομέα υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής λιτότητας, με βασικό μισθό 629 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 736 ευρώ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 824 ευρώ τεχνολογικής εκπαίδευσης και 862 ευρώ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (μικτά) και γίνεται προσπάθεια να χειραγωγηθούν με την επιδοματολογία, που χρησιμοποιείται για την καθήλωση των βασικών μισθών.

Τα κύματα της ακρίβειας που χαρακτηρίζουν τόσα χρόνια την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι διαδοχικά, προκαλούνται από το κυνήγι του κέρδους, την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς. Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών των καυσίμων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών αλλά πυροδοτεί την άνοδό τους.

Μόνο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αβάσταχτες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των φαρμάκων και των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ( γαλακτοκομικά, ζυμαρικά , ελαιόλαδο, χυμοί-αναψυκτικά κ.α.) που την περίοδο Νοέμβρης 2005 -Μάης 2006 ξεπερνούν το 20%. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, εμπαίζει τις λαϊκές οικογένειες με τους ψευτο-ελέγχους των τιμών και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους «καταναλωτές», στους εργαζόμενους, τους οποίους προτρέπει να αναζητούν τα φτηνότερα προϊόντα γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα, από τόπο σε τόπο !

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να παραγράψει το γεγονός ότι υπερασπίζεται την απελευθέρωση της αγοράς, τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ,τη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί σχέδιο κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που απέμειναν από τις προηγούμενες επιθέσεις της περιόδου 1990 –1993, τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα το νόμο Ρέππα, του 2002.

Με την αξιοποίηση αυτού του αντεργατικού οπλοστασίου προχωράει η Ν.Δ. με το στημένο κοινωνικό διάλογο, τον οποίο πρέπει να πολεμήσουν και να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί μέσα από αυτόν επιχειρείται αποχαρακτηρισμός βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προς τα κάτω ισοπέδωση δικαιωμάτων μέσα από τις ενοποιήσεις των ταμείων, εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων προς όφελος του κεφαλαίου, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει την εξομοίωση με το όριο ηλικίας των ανδρών, στο όνομα της ψευδεπίγραφης ισοτιμίας.

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κατάκλεψαν τα ταμεία και οφείλουν τεράστια ποσά.

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία που ευθύνονται για την ανεργία, την υποαπασχόληση, την εισφοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα που βλαστημούν για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, πρέπει να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Να τους τιμωρήσουν για τα χαράτσια που πληρώνουν (οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας ξεπέρασαν το 48% των συνολικών δαπανών), για την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν.

 

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Η αντιλαϊκή πολιτική στην παιδεία, η εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση που προωθούν χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχει οδηγήσει στη μορφωτική υποβάθμιση και την ένταση των ταξικών φραγμών, σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες καταβάλλουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος για να μορφώσουν, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους που βρίσκονται αντιμέτωπα με πτυχία χωρίς αξία, χωρίς επαγγελματική εξασφάλιση.

 

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθείται με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , ο νόμος πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές θα χειροτερεύσει πάρα πέρα την κατάσταση, θα ενισχύσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο των σπουδών, θα δέσει τα πανεπιστήμια, την παιδεία στο άρμα των επιχειρήσεων .

 

Το ΠΑΜΕ στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών -σπουδαστών και καλεί την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την πάλη ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα, ενάντια στο νόμο πλαίσιο για να διαμορφωθεί ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα που θα διεκδικεί αποκλειστικά ενιαία δημόσια -δωρεάν παιδεία, ενιαία δημόσια -δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

 

 

 

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

 

Η αντιλαϊκή πολιτική συμβαδίζει με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, με την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

 

Στο αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, των επιθέσεων σε διαδηλωτές, των κατασκευασμένων δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστικών συνδικάτων όπως η Π.Ο.Ε.Ε.Π., του χαρακτηρισμού των απεργιών σαν παράνομων και καταχρηστικών, της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, των διώξεων για πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και με πρωταγωνιστές του υποψηφίους δημάρχους στην Αθήνα (Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη) προετοιμάζει τον περιορισμό-το χτύπημα των διαδηλώσεων. Πρόκειται για σοβαρό μέτωπο πάλης που απαιτεί την ανάπτυξη μαζικής, αποφασιστικής δράσης.

 

 

 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 

Σε συνδυασμό με αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ., την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούνται προνόμια, κίνητρα υπέρ της πλουτοκρατίας.

 

Μιλάμε για τον αναπτυξιακό νόμο που δίνει χρήμα, μεγάλα κονδύλια στο μεγάλο κεφάλαιο. Μιλάμε για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% σε 25%, γενικότερα τα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων, που οδηγούν στην αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, τα οποία ευημερούν, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία.

 

Συγκεκριμένα η μέση αύξηση του Α’ εξαμήνου του 2006 έναντι του Α’ εξαμήνου του 2005 (που ήταν χρυσοφόρα χρονιά) ξεπερνάει το 50% και τα κέρδη υπολογίζονται στα 4.6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Τράπεζας Πειραιώς με αύξηση 201 %- Proton bank 464% -Τράπεζας της Ελλάδας με κέρδη 546 εκ. ευρώ, αύξηση 65% – Αλουμίνιο της Ελλάδας 99.5% -Eurobank 41.6%-ΑΒ Βασιλόπουλος 73% κ.α

 

 

 

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο.

 

Η ατομική-καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η ανάπτυξη που έχει σαν κίνητρο τα κέρδη της πλουτοκρατίας, η αντιλαϊκή πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ,των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, οι συσχετισμοί δύναμης που είναι προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η πηγή του κακού, είναι η πηγή που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αντιπαλέψουμε μαζικά, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης και το δυνάμωμα της ταξικής της ενότητας και πάλης, με την ανάπτυξη ενός μαζικού, ταξικά προσανατολισμένου κινήματος που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ε.Ε. ,ΝΑΤΟ) που είναι πίσω από πολέμους και επεμβάσεις, όπως δείχνει ο πόλεμος του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, οι απειλές ενάντια στην Συρία, το Ιράν, την Κούβα ,τη Β. Κορέα.

 

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς. Ισχυροποιούμε το μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των άδικων -κατακτητικών πολέμων. Καταδικάζουμε τη στάση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στο θύτη και το θύμα, τη συμμετοχή στη λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (που λειτουργεί σαν κατοχική δύναμη), την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συνέπειες σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων (περιορισμός των δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, νέα χαράτσια για το λαό κ.α.).

 

Χαιρετίζουμε την αποτελεσματική αντίσταση του Λιβανέζικου λαού.

 

Απαιτούμε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο και την Παλαιστίνη, ελεύθερη, ανεξάρτητη παλαιστινιακή πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καμιά συμμετοχή καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

 

 

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου εντείνουμε τις προσπάθειες για την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο εργατικό κίνημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση που εκπληρώνει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ανατροπή δικαιωμάτων, με ευθύνη των δημάρχων και των νομαρχών που στηρίζονται από τη Ν.Δ.,το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ και συναποφασίζουν στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και στις τοπικές ενώσεις.

 

Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για το δυνάμωμα και την επέκταση της δραστηριότητας του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, στους χώρους κατοικίας, ώστε το ταξικό κίνημα να δώσει τις μάχες που έρχονται από καλύτερες θέσεις, να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, να συμβάλλει αποφασιστικά στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές αλλαγές.

 

Η ενότητα της εργατικής τάξης απαιτεί κοινή συντονισμένη πάλη των κλάδων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, την κοινή πάλη ελλήνων και μεταναστών, την οργάνωση τους στα συνδικάτα, την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

 

Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων και συνδικάτων και η αποδυνάμωση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί αναμφισβήτητη αναγκαιότητα και προϋπόθεση για την αποτελεσματική πάλη των εργαζομένων. Κι’ αυτό επιβάλλεται να εκφραστεί στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στα συνέδρια των Ομοσπονδιών και των Εργατικών κέντρων, στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

 

Ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός , οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ είναι φορείς που υλοποιούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτές οι δυνάμεις είναι συνένοχες για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι συνένοχες για την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, για την στήριξη των αντιασφαλιστικών μέτρων, τη στήριξη του αντεργατικού νόμου 3029/92 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα). Η λογική των κοινωνικών διαλόγων, της κοινωνικής συναίνεσης, διευκολύνει τα αντεργατικά σχέδια, προκαλεί μεγάλη ζημιά στο εργατικό κίνημα. Τα αιτήματα που προβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα πλαίσια των αντιπολιτευτικών παιχνιδιών του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά εντάσσονται στον άξονα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που οδηγεί στη ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

 

Χωρίς να χαθεί χρόνος οργανώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρωτοστατούμε στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της παιδείας. Δυναμώνουμε το διεκδικητικό κίνημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια. Εντείνουμε τις προσπάθειες για την κοινή δράση , τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους που υφίστανται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, της συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια.

 

Υπερασπίζουμε τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών και των εργατριών παίρνοντας υπόψη ότι το κυνήγι του κέρδους, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ευθύνονται για τα εργατικά ατυχήματα -εγκλήματα που το 8μηνο (Γενάρης -Αύγουστος του 2006) στοίχισαν τη ζωή 84 εργαζομένων.

 

Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί θέτει σήμερα με μεγαλύτερη απαιτητικότητα την ανάγκη βαθιών αλλαγών που συνδέονται με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων, την κοινωνικοποίηση των βασικών – συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής . Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η καθημερινή πάλη.

 

Γιατί μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου και η οικονομία αναπτυχθεί στη βάση κεντρικού, κλαδικού, περιφερειακού σχεδιασμού μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς για όλους και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

 

 

 

ΤΟ ΠΑΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΊ :

 

1.Πλήρη -σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.

 

Άμεσες-μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας ,της Πρόνοιας, της Παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος κ.α. ) για τις λαϊκές ανάγκες με κρατικές επενδύσεις.

 

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

 

Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

 

Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.

 

Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

 

Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4050 ημέρες ασφάλισης

 

Επιδότηση των νέων ανέργων , χωρίς καμιά προϋπόθεση.

 

Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112 ) για όλους.

 

«Πάγωμα» των δανείων. Επιχορήγηση του ενοικίου.

 

Ειδικά μέτρα προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

 

 

Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

 

7ωρο -5νθήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

6ωρο -30ωρο για τα Βαρέα -Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

6ωρη εργασία με κανονικές αποδοχές και άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων για τους εργαζόμενους μαθητές ,σπουδαστές ,φοιτητές.

 

Τριάντα (30) μέρες άδεια σε όλους τους εργαζόμενους και επίδομα άδειας ένα μισθό για όλους.

 

2. Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.

 

Κατάργηση του Φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτα απ’ όλα στα είδη διατροφής , ένδυσης -υπόδησης, σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

 

Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κατά τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου τις επόμενες ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς ,την Ακτοπλοΐα.

 

Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.

 

Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

 

3. ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, γενικότερα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Ενιαίοι, αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κατάργηση των διοδίων. Όχι στον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση των παραλίων από τους ιδιώτες. Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

 

4. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

 

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

 

Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες ,στα 60 για τους άνδρες. Στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε (5) χρόνια λιγότερα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία.

 

Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες εργασίας.

 

Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.

 

Σύνταξη στο 80% του μισθού.

 

Αποκλειστικά Δημόσια -Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

 

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες .Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα κέντρα υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).

 

Άδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα που δουλεύουν (δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού με πλήρης αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Δημιουργία κρατικών – δωρεάν βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών και δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.

 

Ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειες τους , τους χρόνια πάσχοντες.

 

Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών αλλά και ολιγοήμερων διακοπών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

 

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

 

Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Υπεράσπιση , επέκταση των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΑ ,Υγεία ) σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Καθιέρωση -κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

 

Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας στους εργοδότες. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίηση της δουλειάς.

 

Εργατικός έλεγχος -Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

 

5. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή – συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού που στήνει η ΓΣΕΕ για την παραγωγή εκπαιδευμένων εργατοπατέρων.

 

Ενιαίο ,δημόσιο – δωρεάν, βασικό ,υποχρεωτικό 12 χρονο σχολείο για όλους.

 

Δίχρονη υποχρεωτική , δημόσια – δωρεάν προσχολική αγωγή.

 

Μέτωπο ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση. Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Λύκειο-τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση) και αποσύνδεση του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις επιλογής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

 

Ενιαία, δημόσια – δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, με ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

 

Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία ) και στη λειτουργία του σχολείου.

 

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Δημόσια – Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο, κατάργηση ΙΕΚ -ΚΕΚ και άλλων μορφών υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των σχολών του ΟΑΕΔ και της Ναυτικής εκπαίδευσης.

 

Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές η ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

 

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (αξιολόγηση ,δια βίου κατάρτιση κ.α.)

 

6. Όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ιδιωτικοποίηση φορέων, ιδρυμάτων και οργανισμών που προωθούν την πολιτιστική δραστηριότητα. Τα βασικά κέντρα και οι δομές που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό να ανήκουν στο λαό και να υπηρετούν τις ανάγκες του. Διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας στην εκπαίδευση. Ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα συνδικάτα.

 

7. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, στην αποποινικοποίηση του χασίς, στο διαχωρισμό «σκληρών και μαλακών». ΟΧΙ στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν το πρόβλημα και δεν θεραπεύουν. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Επαρκή κονδύλια και εφαρμογή σχεδίου δράσης με προτεραιότητα την πρόληψη. Ανάπτυξη των θεραπευτικών προγραμμάτων για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.

 

8. Ενιαίο σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού στην εκπαίδευση. Δημιουργία Αθλητικών υποδομών στα σχολεία , στα πανεπιστήμια , σε κάθε γειτονιά, στην ύπαιθρο. Οργανωμένα προγράμματα με κατάλληλο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση. Ανάπτυξη του ερασιτεχνικού , λαϊκού αθλητισμού ενάντια στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ανθίζουν στα πλαίσια της πολιτικής που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό σαν εμπόρευμα. Οργάνωση και στήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων από τα συνδικάτα.

 

Καμιά ιδιωτικοποίηση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτές να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.

 

9. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

 

Δημοκρατία στους τόπους δουλειάς. Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές -εργοδοτικές επιθέσεις. Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών και κατάργηση αυτού του αντιδημοκρατικού μέτρου.

 

Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.

 

Να μην περάσουν τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων. Κατάργηση των τρομονόμων, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.

 

Ξήλωμα του συνόλου του χαφιέδικου μηχανισμού παρακολούθησης.

 

10. Φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους. Να σταματήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, να σταματήσει το «αλισβερίσι» με τα ιδιωτικά συμφέροντα, να υλοποιηθούν κατασκευαστικά προγράμματα για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών, σε τιμές προσιτές για τους εργαζόμενους.

 

11. Νομιμοποίηση των μεταναστών και ίδια δικαιώματα με τους έλληνες εργαζόμενους. Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων, εγκυκλίων που χτυπούν το δικαίωμα στην Υγεία, στην μόρφωση, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ειδική φροντίδα για την μόρφωση των παιδιών των μεταναστών.

 

Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας, οικογενειακής επανένωσης.

 

Κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους στη χώρα προέλευσης.

 

Περισσότερα

Διεκδικητικό Πλαίσιο Πάλης 2024 – 2025

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ 2024 – 2025 Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων...

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...

Το Διεκδικητικό Πλαίσιο που παρουσίασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη 8.9.22

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταθέτει το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων. Απέναντι στη...