Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ στην αγωνιστική συγκέντρωση για την 105η εξέγερση του Κιλελέρ

Δημοσιεύτηκε στις

Εκ’ μέρους του ΠΑΜΕ, χαιρετίζουμε την σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση της Σ.Ε των μπλόκων της αγωνιζόμενης αγροτιάς, εδώ στο Κιλελέρ, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης των κολίγων αγροτών της Θεσσαλίας, πριν από 105 χρόνια, ενάντια στο αστικό κράτος καταστολής και στους τσιφλικάδες που λυμαίνονταν τον κόπο τους, δεσμευόμενοι παράλληλα να δυναμώσουμε τη συμμαχία και την πάλη μας.

Η ηρωική και αιματοβαμμένη εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ, έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων της φτωχής αγροτιάς και της νεαρής τότε εργατικής τάξης, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά αλλαγές υπέρ των φτωχών αγροτών και των εργαζόμενων, που όμως είχαν προσωρινό χαρακτήρα, γιατί κινούνταν μέσα στα πλαίσια του συστήματος, δεν έθιγαν την ιδιοκτησία και την εξουσία των αστών.

Και όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού «πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε». Η εκμετάλλευση της φτωχής αγροτιάς, της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, από την πλουτοκρατία, συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση και άλλοτε με μικρότερη, ανάλογα με τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονταν μέσα από την σκληρή πάλη.

Η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έφερε και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και της μικρών αγροτών, όπως περίμεναν αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν. Και τούτη η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο, αναγνωρίζει το χρέος των καπιταλιστών και συνεχίζει να φορτώνει τα σπασμένα στις πλάτες της πλειοψηφίας του λαού με όποιο όνομα και αν έχουν τα μνημόνια, τάσσεται υπέρ της Ε.Ε και της ΚΑΠ που καταστρέφουν μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους και εργάτες.

105 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ, η μικρή αγροτιά, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ε.Ε, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη και την μακροημέρευση της εξουσίας τους οι καπιταλιστές.

Αυτές είναι οι αιτίες που μειώνεται το εισόδημα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, που μένουν απούλητα αγροτικά προϊόντα η αγοράζονται από τους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, για να φθάσουν πανάκριβα ως εμπορεύματα στους εργαζόμενους και επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτές είναι οι αιτίες που αυξάνεται η ανεργία, οι απολύσεις, που κλείνουν επιχειρήσεις, που ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία, που καταστρέφονται μικροί ΕΒΕ, που τσακίζονται μισθοί και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που επιβάλλεται η βαριά φορολογία και η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών.

Αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν με τη νέα συμφωνία που προσανατολίζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ με τη νέα ΚΑΠ θα αυξηθούν οι ξεκληρισμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι και θα οξυνθεί παραπέρα το αγροτοδιατροφικό πρόβλημα για το λαό.

Αυτή η ασταμάτητη δίψα των καπιταλιστών για το κέρδος μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είναι η αιτία και για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, επεμβάσεις και σχεδιασμούς από την Ουκρανία, μέχρι την Μ. Ανατολή, τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, που πληρώνουν οι λαοί με οικονομικό κόστος αλλά και ανθρωποθυσίες.

Αγρότες, Εργάτες, Μικροεπαγγελματίες, Νέοι και Γυναίκες

Τα προηγούμενα χρόνια οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρεθήκαμε αρκετές φορές σε κοινούς αγώνες και με κοινά αιτήματα με τις αγωνιστικές δυνάμεις της μικρής αγροτιάς που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και ευρύτερα.

Σήμερα, δεν φθάνει η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ευκαιριακά, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις την συμμαχία μας, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ίδιο χέρι που κλέβει τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντι να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας και για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Θεωρούμε ότι το κοινό πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, είναι η βάση γι’ αυτήν την συμμαχία και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης, για να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση και να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ο οποίος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Ξέρουμε τις δυσκολίες αυτού του αγώνα. Ξέρουμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και διαφορές συμφερόντων, αλλά προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια που μας ξεζουμίζουν και ως εργαζόμενους και ως παραγωγούς και ως καταναλωτές.

Ξέρουμε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους μας πλήρη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες στη διατροφή, στη στέγη, στη μόρφωση, στη προστασία της υγείας, στην ξεκούραση, στην ψυχαγωγία, την ισοτιμία της γυναίκας, τα δικαιώματα της νεολαίας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, της εγχώριας παραγωγής και των υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία τους.

Σε αυτούς τους στόχους πρέπει να είναι αφοσιωμένη η συμμαχία μας. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες των λαικών στρωμάτων, πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία τους. Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική.

Ζήτω η κοινωνική συμμαχία εργατών-μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, ΕΒΕ, γυναικών και νέων από τα λαϊκά στρώματα.

Τιμή και δόξα στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ.

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....